[]

SAP danışmanından neler beklenir?

Soru başlıkta diyerek bünyeleri germek istemiyorum ki sorunun bir kısmı gerçekten başlıkta. Asıl sorular şu:

1- Beklenen ingilizce düzeyi upper intermediate görünümlü intermediate seviyesindeki bir insan için yeterli karşılanır mı? (Bir kaç aylık çalışmayla geliştirilebileceği unutulmamalı)

2- SAP danışmanları programın sisteme kurulumu, çalıştırılması, yeni yamaların yapılması ve firma iş akışının SAP'a uyarlanmasından mı ibarettir?

3- Koda yazmayı bilmeyen ama kod mantığını ve işleyişini bilen birisi SAP danışmanı olabilir mi?

4- Siz iş görüşmesini yapacak olsanız, görüşmecilerin hangi özelliklere sahip olmasını isterdiniz?

5- İlk 4 sorudan da anladığınız özere benim henüz karşılaşmadığım ya da bilmediğim bir şey olabileceği için tavsiyeleriniz nelerdir?

Not: İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz.
süreniz 40 dk :)

şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.

 
Aslında sorularınıza en sağlıklı cevap bulabileceğiniz yer burası www.sap.com bence.

Kod yazmayı bilmeyen ama bilişim sektöründe danışmanlık veren kişiler genelde yazılım şirketlerinde yönetici, temsilci vb olur. Konuya hakimseniz, ne yapılabileceğini biliyorsanız, danışman olabilirsiniz ama dediğim gibi altınızda kod yazmayı bilen kişiler gerekir.

Ben Sap danışmanı alacak olsam, sap hakkındaki kilit noktalara hakimiyetine, konuya hakimiyetine, önceki referanslarına ve bilişim sitemi hakimiyetine bakardım.
  • endless dream  (12.03.10 20:24:02) 
1- beklenen ingilizce düzeyi sap literatürünü takip etmek için yeterli olan ingilizcedir. çok keskin ifade edeyim: sdn.sap.com sitesini açın, yazılanları anlıyosanız sorun yoktur. zaten birçok şey bu sap developer network içinde dönen şekilde. danışmanların çoğunun anadili ingilizce olmadığından dolayı ingilizce çok zorlamaz. konuşma, eğer yabancı müşteride veya dış ülkede çalışmayacaksanız hiç lazım olmaz.

2- evet, sap danışmanlarının işi bundan ibarettir. ama merak etmeyin, bu iş bazen sıfırdan erp yazmaktan çok çok daha zor olabilir. bir şirket 30 40 kişilik bir ekiple 3 5 senede bir sistemi doğru düzgün kuruyor olabilir. yani şirkete hazır sistem kurmuyorsunuz. içine girince deniz derya oluyor.

3- sap danışmanları ikiye ayrılır: uygulama danışmanları ve teknoloji danışmanları. uygulama danışmanları kodlama bilmez. bilebilir ama gerek yoktur. bunlar genelde şirketlerin maliye, muhasebe, satış, tedarik, malzeme yönetimi gibi süreçlerini analiz ederek sisteme uyarlar. genelde endüstri mühendisliği, işletme gibi bölümlerden mezun olanlar bu kısımdadır. 15 sene çalışıp zerre kod bilmeyenleri vardır. ama kod bilirse işini daha rahat ve güzel yapar. teknoloji danışmanları, ki çoğu abapçıdır, ise işin daha kod ve altyapı kısmındadır. müşteriyle doğrudan pek muhatap olmazlar. modül danışmanları, yani uygulama danışmanlarıyla beraber çalışırlar. bilgisayar ve programlama ile ilgili olanlar genelde bu kısımdır. ama istersen her ikisini de öğrenip yapabilirsin.

4- ben yapsam değil ama, danışmanlık şirketlerinin genel mantığını anlatayım. hırslı ve istekli, verilen işi bitirmek için dişini tırnağına takan eleman arıyorlar. sap danışmanlığı emek yoğun bir iş olduğundan, kendini biraz paralamadan yürütmek zor. hal böyle olunca kendine güven, planlı çalışma, liderlik vasıfları falan çok gerekli olan şeyler olmuyor. o yüzden danışmanlık şirketleri junior alırken yaşlıca eleman almıyor. "haftada 5 gün şehirdışında çalışır mısın?" diye sorunca "ohoo zevkle" demek gerekiyor. bu diğer iş alanlarında da geçerli ama burada daha bi geçerli.

5- seyahat problemi, sevgilini/eşini/nişanlını görme isteği, rutin ve huzurlu bir hayat sürme isteği, ofis ortamı isteği(masam olsun üstünde çiçeem fotoğrafım olsun vb.) ... bırakalım bunları. şirketine ve gönderdikleri projeye göre, hayatın havaalanlarında rötar yapan uçak bekleyerek, şehrin taa öbür ucunda cehennemin dibindeki şirketlere giderken 2, 3 saatlik yollarda geçebilir. o yüzden sap danışmanlığı genç işidir. biraz yaşlanınca ya da evlenince, danışmanlar sabit yeri olan şirketlere geçiyorlar.
  • marzevi  (12.03.10 20:51:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.