[]

30 yaşından sonra zeka düşer mi?

30 yaşındayım.3 ay sonra 31'e gireceğim. son 1 yıldır zekamda dramatik bir düşüş hissediyorum. daha önce kolayca anladığım konuları şimdi daha zor anlıyorum. kafam daha kolay karışıyor. dikkatimi daha zor topluyorum. dikkatimi bir konuda derinleştiremiyorum. çalışma isteğim kayboluyor.

zekanın bu kadar sürede bu kadar dramatik düşmesi normal mi? yoksa başka bir faktör, geçici bir durum olabilir mi? bir de zekamı eski haline getirmem için yapabileceğim bir şey var mı? benzer durumlarda siz ne yapıyorsunuz?


 
Bu olumsuzlukları direk yaşa bağlamak yanlış olur. 30 yaşından sonra hayatını ve kendini değiştiren bir çok insan tanıyorum. 1- sağlıklı beslenme 2- düzenli spor. değişim için bunlara ihtiyacınız var


  • kanlakarisikyagmur  (26.07.18 12:25:25) 
Zihnini uyaracak seylerle mesgul ol, kitap oku mesela.


  • chitosan  (26.07.18 12:28:32) 
zeka ile ilgili olmayabilir, buyuk ihtimalle yas ilerledikce stres ve ugrasilan islerin yogunlugu dikkati ve uretkenligi etkiliyor. kafayi rahatlatacak sakin aktiviteler, b12 vitamini ve balik yagi almak yararli oluyor.


  • emrahday  (26.07.18 12:32:27 ~ 12:32:51) 
31'den sonra sigarayı bırakıp hayatımı değiştirdim. toksik insanları hayatımdan çıkardım, spor, sağlıklı beslenme, bisiklet soktum hayatıma. hobiler edindim. gitar ve ingilizce öğrenmek istiyorum zaman ayırabilirsem. sorun büyük ihtimaller çevresel faktörler. hayatımızda çok fazla asalak canlı var bizimle beslenen. onlardan kurtulmak en güzeli. yalnızlık lüksünün farkına varıp kaliteli vakit geçirmeyi öğren. doğayı sev hayvanları besle. kendine gelir ve daha iyi olursun. hadi bakalım.


  • hasmetizm 2046  (26.07.18 12:34:52) 
"bu kadar kısa sürede bu kadar dramatik düşmesi" konusunda bir şey diyemeyeceğim. belki aldığın bir ilaç, yaşadığın olaylar, seni etkileyecek negatif şeyler tetiklemiş olabilir. bunu sen bilirsin.

ama kendimden örnek verecek olursam otuzdan sonra ani bir düşüş olarak değil de, hafızamın eskisi kadar iyi olmadığını fark ettim. çok iyi konsantre olamıyorum, çok iyi aklımda tutamıyorum. ama sürekli bir şeyler okuyorum.

olumsuzluklardan uzak dur. alkol ve sigara tüketiyorsan mümkünse bırak veya azalt. kitap oku, müzik dinle. düzenli spor yap ve sağlıklı ve beslen +1
düzenli uyu.
  • tabudeviren  (26.07.18 12:38:36 ~ 12:39:03) 
Kimi şeylerde düşüyor, kimi şeylerde zirveye bile ulaşmamış oluyor.

Daha fazla bilgi için şu makaleyi okuyabilirsin
sci-hub.tw://doi.org/10.1177%2F0956797614567339
  • noluyo yaa  (26.07.18 12:53:05) 
Benim 25ten itibaren dusmeye basladi.


  • stavro  (26.07.18 13:04:06) 
Eskiden nöroplastisitenin, yani yeni nöral ağlar oluşturma yetinizin (ki öğrenme denilen süreç kabaca nöral ağlar oluşturmak diye tanımlanabilir) 25 yaşından sonra azalarak, ilerleyen yaşlarda kaybolduğu düşünülüyordu. Son yıllarda yapılan çalışmalar hayatın ilerleyen dönemlerinde dahi nöroplastisitenin kaybolmadığını gösterdi. Yani yaşımız ne olursa olsun yeni şeyler öğrenebiliriz, sadece bu süreç daha uzun sürebilir ve daha fazla dikkatimizi gerektirebilir. Sizin yaşınız ise çok genç ve bu durumun hayatınızı büyük ölçüde etkilediğini düşünüyorsanız bir uzmana başvurmanız en doğrusu, ihmal etmeyin bence.


  • einsteinin kedisi  (26.07.18 13:20:41 ~ 13:31:35) 
Arkadaslara +1 vitaminlerini ve magnezyum u ölçtür, onların eksikliği de sıkıntı yaratabilir.


  • brnbrs  (26.07.18 13:36:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.