[]

Spotify müzik endüstrisi için (özellikle müzisyenler ve gruplar) kötü mü?

Merhabalar

Bazı makaleler gördüm de bu konuyla ilgili, nedir bu durum tam olarak?


 
endüstrinin neresi için baktığımıza bağlı, ama sanatçı için korsandan iyi. En azından bir telif ücreti alıyor. Dijital albüm imkanı sayesinde, evinde bile stüdyo koşulları oluşturup hiç işin fiziksel maliyetleriyle uğraşmadan yaptığı kayıtlarla albümünü piyasaya sürebiliyor. Tabi dağıtımcılar açısından, yapımcılar açısından çokça kötü yanı olabilir. Öte taraftan dünyadaki dijitalleşmeye hatta sanallaşmaya (bulut teknolojileri vs.) gidiş o kadar büyük bir ivmeyle gerçekleşiyor ki, spotify ve benzerleri mecburi bir uğrak olmak zorunda. Endüstri bu koşullara adapte olmak zorunda.


  • gochebe  (19.06.18 23:26:40) 
Zamanında albüm çıkartıp kaser, cd satmış sanatçılar genel olarak şarkı satmaya, şarkı başına para kazanmaya çok sıcak değiller. Eski sistemde 10 şarkılık albüm belli bir miktar paraya bütün olarak satılırken şimdi en çok beğenilen bir iki şarkı alıp yürürken diğerleri gölgede kalıyor.


  • salihdt  (19.06.18 23:47:51) 
kötü değil çünkü spotify olmazsa albüm/tekli satışından para kazanamazlar, internet sayesinde durum bu hale geldi. albüm cd satmak spotify'ın alternatifi değil çünkü spotify olmazsa insanlar şarkılara para ödemeyecek, korsan indirecek, son 10 yıldır böyleydi durum.

istedikleri parayı kazanmıyorlar tabii, işin o kısmından rahatsız olmaları normal. spotify gibi hizmetler ise herkese ulaşabilmek için makul fiyattan satmak istiyor hizmetini. henüz yeni geçiliyor, zaman içinde daha net oturur sistem.
  • Bruce  (19.06.18 23:57:24) 
makalelerin argumanları neydi? merak ettiğim için soruyorum.

bence de spotify/youtube gibi dinlenme/izlenme başına ödeme sistemi olmasaydı korsandan yürür giderdik. tek şarkı lisansı falan iyi hoş da pratikte albüm vs almaktan çok farklı değil, ve bence hiç kullanışlı bi olay değil. dolayısıyla sizi torrent'ten alıkoyan tek farkı etik derdiniz, ki türkiye'de falan sökmüyor bu durumlar malumunuz.

spotify'ın mp3'ün karşısında tutunabilmesinin nacizane sebebi cloud tabanlı olduğu için inanılmaz bi kullanım rahatlığı sunması, dolayısıyla millet seve seve veriyor parasını kuruyor bilgisayarına/ofisine/telefonuna hepsi senkron bi şekilde.

diğer arkadaşların da dediği gibi dijital/cloud müessesesine uyum göstermesi gerekiyo müzik endüstrisinin, ki spotify çözdü gibi o olayı.
  • yuto  (20.06.18 11:29:51) 
Isin biraz nostalji tarafi da var tabi. Turkiye iyi bir ornek degil ama mesela Amerika, Kanada, Ingiltere gibi yerdeki sanatcilar dinleme bazli platformlar olmasa daha cok para kazanacaklarini dusunuyorlar. Onlarin mantigina gore salliyorum Spotify dinleme basina $0.008 oduyor. Bu demek ki sarki 1000 defa dinlenirse $8 kazanacaklar, halbuki eski zamanlar icin bu bir albumden kazandiklari para. Tabi islerin degistigini falan pek kabullenmek istemiyorlar(di), asagi yukari hepsi album falan islerinin bittigini biliyor.


  • salihdt  (20.06.18 17:42:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.