[]

köpek beslemek çok mu zor?

selamlaar. çocukluğumdan beri köpek korkusu olan biriydim. bunu sanırım dayımın taptatlı kurt köpeğiyle aştım. başta o ortalıktayken bahçeye dahi çıkamazdım, ben varım diye hayvanı bağlarlardı:( çok üzülüyorum şimdi. sonra bi kere dokundum, bi kere sevdim, bi kere kalbim güp güp atmasına rağmen üzerime zıplamasına izin verdim derken iyice alıştım. şimdi onu o kadar çok seviyorum ve özlüyorum ki, ama yılda sadece dört beş kez görebiliyorum. artık kendi köpeğim olmasını istiyorum.

apartman dairesinde oturduğum için küçük bir köpek olmasını istiyorum. toy poodle almayı düşünüyorum. bir kere alınca ömrü boyunca benle olmalı, o yüzden bütün artılarını eksileri düşünüp öyle karar vericem. en zoru sanırım tuvalet eğitimi. ama halıları falan kaldırıp bu süreci bi şekilde atlatırım sanırım. bu ırk çok havlar mı, komşulara fazla rahatsızlık verir mi? ilerde bi gün çocuğum olursa onlarla geçinebilir mi, nedense bikaç yerde çocuklarla arasının çok iyi olmayabileceğini okudum. köpişli duyurucular, köpeğiniz hangi cins, rutininiz nasıl, evde köpek beslemek çok zor mu, en zor yönü neresi? uzun sorumu cevaplarsanız çook sevinirim:)


 
Biz evde bakmadık ama yeni doğmuş bir köpeğe baktık bir süre. Köpekler kedilerden farklı olarak ilgi isteyen canlılar. Annesi ölen üç tane kedinin kendi başlarına bir ayda ağaçlara tırmandığına, fare, kuş yakaladıklarına şahit oldum ama köpekler bu konuda kedilerden daha zayıf. Birçok konuda eğitmeniz gerekebilir. Dışarı çıkarıp gezdirmeniz de gerekebilir. En zoru demeyeyim ama en temel zorluğu yemeğini, temizliğini, sağlığını takip etmek.


  • dissendium  (16.03.18 21:18:10) 
Evde köpek bakmak zor kedi değil ki kendi çapında takılsın. Çocuk gibi eve döndüğünde ilgi ister ayrıca günde 2 defa tuvalete çıkarman gerekir bunlara vakit ayırabileceğine inanıyorsan almalısın


  • sydney  (16.03.18 21:21:09) 
Evde köpek beslemek zor değil, eğer yeterli özveri varsa.

Öncelikle küçük olması şart değil, büyük köpeğe de evde bakılır. Küçüğü de büyüğü de aralıksız koşturmuyor evde sonuçta. İlk başta belli başlı zorluklar var. Tuvalet eğitimi, sağı solu kemirmesi falan. Büyüyünce bunların olmaması sizin elinizde. Benim köpek American Staffordshire Terrier, terrier olduğundan ısırma ve kemirme huyu var. Yavruluğunda hep göz önünde bulundurarak yanlış bir şeyde kızarak parçalanmış bir kablo ve bir kaç terlikle atlattık, artık hiç bir şey parçalamıyor. Yani evde yavru köpek varsa parçalanan şeyler olacak.

Tuvalet için günde minimum 2 kere çıkması gerek. Ben sabah 5.30'de sırf onu çıkarmak için uyanıyorum. Bu özveri gösterilecekse tuvalet işi de zor değil. Yetişkin bir köpek 18 saate kadar tutar tuvaletini zaten çok zorda kalırsan. Tabi hayatında her zaman sen evde yokken ishal olup kusup ortalığı batırma ihtimali var, eve yorgun bir şekilde gelip salonun savaş alanına döndüğünü görebilirsin.

Yani özet olarak, yavruyken bir şeylerin parçalanmasını göze alıyorsan, bol bol tuvalet temizlerim diyorsan, yetişkinken de her gün günde en az yarım saatini dışarıda gezmeye yarım saatini de içeride veya dışarıda oyuna ayırabileceksen ve ara sıra eve geldiğinde küçük sürprizlerle karşılaşmayı sorun etmiyorsan köpek beslemek zor değil.

Koltuğu veya halısı kıymetlilerdensen zor.
  • once  (16.03.18 21:35:23) 
benzer bi duyurudaki cevabimi kopyaliyorum.
şu sebeplerden zor. ortalama 15 sene yaşıyorlar ve ne olursa olsun bırakmamanız gerekiyor. apartmandakiler havlamasa bile sırf pisliğine takabilir. ev sahibi takabilir. defalarca ev değiştirdim. en son müstakile geçtim rahat ettim. mesela köpeğiniz sizi koruma amaçlı evde havlasa, komşulara ya da ev sahibine haklarınızı savunabilecek misiniz? 24 saat havlamadıkça hukuken bir şey yapamazlar evet, ama sizle uğraşmalarına sabredebilecek misiniz?

yolda yürürken insanlara yol vermenize, dışkıları toplamanıza rağmen sürekli taciz edilebilirsiniz. belli bi süreden sonra çok yorucu oluyor.

günde en az iki kere tuvalete çıkarmanız, en az bir saat egzersiz yaptırmanız lazım. sabah sıcak yataktan normalden iki saat daha erken kalkıp bunları yapmak sonra işe/okula hazırlanmak da yorucu oluyor. tatillerde büyük şehirdeyseniz güvenebileceğiniz bir köpek pansiyonuna bırakmanız gerek, küçük şehirdeyseniz ya onu da alacaksınız ya kaybetmeyeceğinden emin olduğunuz birine bırakacaksınız.

bunun dışında hepsinin karakteri, huyu farklı. kimisi gündüz evde yalnız kaldı diye eve işiyor, kimisi oyuncak yerine mobilya parçalıyor. kimisi kokuyor, kimisi çok tüy döküyor. ilerde evlenme ya da biriyle yaşama durumunda partneriniz köpek istemiyorum dediğinde hangisini gözden çıkaracaksınız?
  • pide  (16.03.18 21:54:01) 
@pide zorlukların farkındayım, farkında olduklarımın dışında hesaba katmadığım ne gibi zorluklar olabilir onu merak ediyorum ve araştırıyorum. ev kendimize ait, site bahçesine günde üç dört kere tuvalete indiriveririm sorun olmaz. zaten yaz sonu evleneceğim kişiyle birlikte karar verdik almaya, o da sorun olmaz:) zaten onun da etkisi var, daha önce evde köpek beslediği için güveniyorum. tek başıma olsam cesaret edemem belki de. pide ve once, ikiniz de erken uyanmak demişsiniz:( 7 gibi indirsek olmuyor mu, 5 5 buçuk civarı fazla erken değil mi? köpekler o saatte mi uyanır ve tuvalet ister?


  • pikapika  (16.03.18 22:03:07 ~ 22:05:25) 
yok ise ya da okula yetismek icin normalden daha erken kalkmak gerekiyor, o yuzden yazdim. yoksa size gore nasil uyacaksa o saatte :) tabii kimisi erken saatte uyandirir, kimisi oglene kadar uyur artik sans.

tuvalet egitimi duzenli disari cikarirsaniz cok zorluk cekmeyeceginiz bir surec. hatta yetiskin bir kopek sahiplenirseniz tuvalet egitimi de olur cok buyuk ihtimal. ama benim kopege normalden az ilgi gostereyim, ya da daha az yuruteyim birkac gun, hemen baslar saga sola isemeye. ilgisiz kalinca boyle seyler yapabilir ne kadar egitimi olursa olsun.

bunlara ek olarak tuy dokmesini sorun eder misiniz? ya da kokmasini? bunlar en yaygin terk etme sebepleri cunku.
  • pide  (16.03.18 22:19:59) 
biraz tüy dökmesini sorun etmem. sonucta oyuncak değil, ben saç döküyorum erkek arkadaşım da tüy döküyor normaldir temizleriz:) ama tabi elimi attığım her yer tüy olmasa iyi olur. poodle çok dökmüyor diyolar bakalım.
koku en çok tereddüt ettiğim noktalardan biri. hayvandan insan gibi kokmasını bekleyemeyiz ama kapıyı açar açmaz evden ağır bir koku geliyor mu, evime insan girip çıkar mı onu bilmiyorum merak ediyorum :)

  • pikapika  (16.03.18 22:35:19 ~ 22:36:43) 
hangi cins almak istiyorsunuz? hayvanın cinsi kadar önemli hiçbir değişken yok köpek beslemekte.


  • sen git ben geliyorum  (16.03.18 22:47:15) 
toy poodle.


  • pikapika  (16.03.18 22:52:47) 
şimdi çok kısa bir araştırma yaptım poodle kokusuna dair. görünen o ki kulak içi kıllarına dikkat edilmezse feci koku yapıyormuş. ayrıca tüylerinin bakımına ciddi zaman ayırmak gerekiyormuş. neyse ki, şansınıza, tüy dökmesi çok olmuyormuş. eğer ingilizceniz varsa yabancı forumları araştırmanızı tavsiye ederim. o forumlarda okuduklarım sonunda çok çok istediğim "caucasian shepherd"ı almama kararı verdim. (alaskan malamute ya da newfoundland alacağım.)


  • sen git ben geliyorum  (16.03.18 22:57:30) 
elbette zor. alacaksan dahi yazılanlara inanıp büyük ırk kesinlikle alma. küçük ırk belki yeterli özveri ile bakılabilir ancak büyük ırk için o ev hapis olur, işkence olur.

her şeyden önemlisi bir köpek alırken (küçük ırk varsayıyorum) ortalama 15-20 yıl boyunca 5 yaşını geçmeyen bir çocuğunun olacağını kabullenmen gerekiyor. herzaman ilgi alaka ve bakım isteyen, ihtiyaçları olan bir canlıdan bahsediyoruz. hayvan sahiplenmek ciddi bir iştir ve sorumluluğu çok büyüktür. tamamıyla kendi duygularının tatmini için bir canlının sorumluluğunu üstleniyorsun ve hatalarının bedelini o hayvan canıyla, duygularıyla ödüyor. kendi iradesi, düşüncesi olmayan ve kötülük ile karşılaştığında bunun nedenini anlayamacak ve üzülecek bir canlıdan bahsediyoruz.

ben kişisel olarak hayvan sahiplenilmesine bir takım istisnalar haricinde karşıyım. en büyük sebebi de hayvan ticaretinin, sektörünün devamlılığına katkıda bulunulduğu için. onun haricinde bir noktaya kadar barınaklardan sahiplenilmesine ya da hasta ve ihtiyaç sahibi bir hayvanın iyileştirilmesi için alıkonmasına o kadar karşı değilim.
  • air  (16.03.18 23:03:17) 
@sgbg aynen oralardan araştırıyorum, poodle cinsine özel türkçe çok bişey bulamadım. birbirlerinden kopyalayıp aynı cümleleri yazmışlar hep. alırsanız bana yazın neler yaşadığınızı :D


  • pikapika  (16.03.18 23:06:55 ~ 23:08:27) 
ek. gerçekten duyarlıysan ve sahiplenmekte kararlıysan lütfen öncelikle barınakları gidip gez. bakamadığın ve bıraktığın zaman o hayvanların ne hale geldiğini görmen açısından çok faydalı bir gezi olur. onun haricinde barınaklardan hayvan sahiplenirsen çok daha faydalı bir iş yapmış olursun. amacın hayatını paylaşmak için bir dost edinmek ise barınaklardan daha güzel bir adres yok :) bir tanesini dahi olsa mutlu etmiş kurtarmış olursun. illa cins köpek olsun diye düşünüyorsan dahi emin ol barınaklar cins hayvanlardan geçilmiyor. insanlar 'hediye' olarak hayvan satın almayı çok seviyorlar. sonra belli bir zaman sonra barınaklara atıp kurtuluyorlar. ya gözlerimin önünde kar beyazı maltese terrier'i duvardan içeriye fırlatıp kaçtılar. kapıyı çalmaya bile tenezzül etmediler. hayvanı damızlık olarak kullanmışlar yıllarca, sonra zamanını doldurunca atıp kurtulmuşlar. rahmi, vajinası berbat haldeydi. neyse konu başka yere gidiyor. anlatacaklarım bu kadar :)

edit: damızlık mı deniyordu dişiler için karar veremedim. neyse konu açık zaten
  • air  (16.03.18 23:08:47 ~ 23:10:35) 
Tekrar ediyorum evde büyük ırk da bakılır. Hatta ev köpeği olarak görülen büyük ırklar vardır. Bahçede bakılsa dahi uyku vakti eve alınması gereken büyük ırklar da vardır. Köpeğin ebadı kişiliğini etkilemez, bekçilik güdüsü olmayan ve sosyal yanı güçlü hayvana asıl bahçede bakmak işkencedir.

Evde bakmak denildiğinde millet 24 saat eve kilitlemek falan sanıyor sanırım.
  • once  (16.03.18 23:11:21) 
@air teşekkürler:) ben de sonradan bırakmayı hiç istemiyorum o yüzden bi hevesle gidip almak istemedim, iyice bi araştırayım neyle karşılaşacağımı bileyim az çok. yine de kararlıysam alıcam, önümde bikaç ay var yeni evime taşınmak için. barınaklardan almak aklıma gelmedi, hep yavruyken almaya yönelik düşündüm çünkü. ama olabilir oralara da bi bakayım. umarım vazgeçmem, bence değer çok tatlılarr :3=


  • pikapika  (16.03.18 23:16:41) 
Satin almayin, sahiplenin.

Onun disinda guzel bir kopek okulu egitimiyle avrupa'daki gibi bir kopek olur cikar. Turkiyedeki sahipli kopekler de saga sola havlayip insanin ustune cikiyor -izin verilmedigi halde-

Kopegin temizligi vs olursa bence kokmaz. Ayrica tabi gunde en az 2 kez gezdirmeniz gerekir, "hadi isesin/sicsin" kafasiyla degil de baya cocukla parka gider gibi, uzun uzun keyifle (tabi her gun boyle olmaz da cogunlukla min yarim saat olmali her cikmaca)
  • kuehles blondes  (17.03.18 04:08:15) 
kopek pis oldugundan degil kendine has bir kokusu oldugundan kokuyor bu arada, temizlikle alakasiz bu durum. bazisi kokmaz bazisi kokar, iki kopegim var, biri kokuyor mesela.

yavru istediginizi soylemissiniz de yetiskin sahiplendim ben. uyumla ilgili hicbir sorun yasamadim. hatta daha az yorucu oldu bir yavruya kiyasla. hem yavru hem cins zaten barinakta bulamazsiniz. insanlar yavruyken alip bir sene icinde terk ediyor genelde. illa kucuk irk istiyorsaniz yetiskinlere de sans verin. gittiginiz barinaklarda denk gelmezseniz de hayvan sahiplendirme sayfalari var, gonullulerin gecici yuva oldugu veya tedavi ettirdigi ya da sahibinin terk etmeden once ilan verdigi hayvanlar oluyor. tuy koku konusunda hassasim ben diyorsaniz, benim bir tanesi malta terrieri. tuy ve koku acisindan sorunu yok. ama sidiklidir iste :')
  • pide  (17.03.18 10:29:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.