[]

bilgisayar programcılığı bölümü nasıldır? iki yıllık bölüm önerisi?

lisansta maliye okuyorum ve bitmiyor, bitss de sonucundaki iş Bulma sıkıntısını nildigimden iki yıllık bir bölüm okumak istiyorum, en azından bir mesleğim olsun diye. cocuklukta buna az cok hevesim vardi, denemelerim olmuştu ama bölüm olarak nasıldır bilmiyorum. okuyup mezun olup memnun olan var mi? iş durumu nedir? ek olarak iki yıllık başka hangi bölüm onerirsiniz?




 
tamamen sana kalmis. yazilim programcilik falan kendini okuldan bagimsiz sekilde ne kadar gelistirdigine bagli ki okula gitmene bile gerek yok. mezuniyet ile is bulmak arasinda ciddi bir baginti yok.

ayrica maliye niye bitmiyor ki? o bitemyorsa diger bolum nasil bitecek?
  • hot potato  (15.03.18 18:38:53 ~ 18:39:28) 
Öncelikle meslek seçimi, eğitim, kariyer gibi konularda 2+2=4 etmiyor her zaman.
Bunu bilerek ilerle:) Bir insanda tutan formül diğerinde tutmuyor. Ne insanlar nerelerden nerelere ulaşıyor, ne insanlar iş garantili diye bakılan hayvan gibi okullar bitirip baş aşağı gidebiliyor.

2 yıllık bölümler bizde ne yazık ki "ha demek 4 yıllık bir fakülteyi kazanamadın da meslek yüksekokuluna gidiyorsun" algısıyla değerlendiriliyor. Oysa birçok ülkede meslek okulları bir hayli önemseniyor. Hatta iyi bir okuldan mezunsan, Avrupa'da bile birçok 4 yıllık fakülte mezunundan daha fazla iş bulma şansın olabilir.

Şimdi hem programcılık, hem de 2 yıllık bölüm özelinde ayrı ayrı konuşalım.

Konu meslek edinmekse, birçok 2 yıllık bölümün nokta atışı çok zengin iş imkanları olabilir. Bilgisayar programcılığı bunlardan biri, ama...

Kardeşim bir süre IT alanında ik hizmeti veren bir firmada çalıştı. Türkiye'de IT istihdamı çok karmaşık. Yani neredeyse Front-End Geliştirici için bile "İyi bir üniversiteden mühendislik diploması" gibi şartlar aranabiliyor. O yüzden 2 yıllık programcılık diplomasıyla çok mutlu olamayabilirsiniz. Ama tam tersi de mümkün.
Bu sektör biraz kişisel marka inşasıyla da ilgili. Yani kendini iyi yetiştirir, şansın denk gelirse çok hızlı ilerleyebilirsin. Piyasada alaylı olup, freelance olarak da iş yapanlar var. Biraz şans faktörü de gerekiyor.

2 yıl programcılıktan sonra dgs ile mühendislik de deneyebilirsin ama sabah akşam ders çalışman gerekebilir:)

Gelelim işin meslek kısmına. Programcılığa hevesim var demişsin.
Ama bu adımı atmadan önce bence yeniden çalışmaya başla bu konuda.
Çeşitli eğitim platformlarından mesela microsoft açık akademi, ya da udacity gibi yerlerde biraz takıl. Bi denemeler yap. Belki çok da sarmayacak seni.


Dediğim gibi 2 yıllık bölümler daha nokta atışı ve meslek edindirmeye yönelik bölümler olduğu için, adı üstüne meslek yüksek okulu, iş bulma imkanı da bölümüne göre değişebiliyor. Yani 4 senelik x bir uluslararası ilişkiler mezunuyla, 2 senelik fizyoterapi mezununu kıyaslarsan fizyoterapistin dha hızlı iş bulma şansı var ülke şartlarında. Ama uluslararası ilişkiler mezunu da her zaman üniversite mezunu olacak. Sen olamayacaksın.

Böyle bir niyetin varsa bence 2 yıllık bölümler listesini önüne al, içlerinde ilgini çeken, seveceğin konuları bul. Sadece para meslek olarak düşünme. Çevrende bu sektörde sana yol açacak insanlar var mı düşün. Yani doğru şartlarda Fındık Eksperliği okuyup çok aranan bir adam olabilirsin. Ama çevren vardır, zaten karadenizlisindir, ailende üretici çoktur vb.


Mesela Türkiye'de sağlık sektörü çok hızlı büyüyor.
Sağlık sektöründe sadece doktor&hemşire çalışmıyor.
Radyoterapi teknisyenleri, fizyoterapistler,nükleer tıp teknisyenleri, laboratuar teknisyenleri, hasta bakımıyla ilgilenenler, acil tıp teknisyenliği vb gibi bir sürü meslek var ve bunlar meslek okullarından yetişiyor. Ama mesela bu stresli alanda çalışabilir misin?


Şunu da unutma,bizde bazı mesleklere ve iş kollarına karşı önyargılar var. Etiket çok önemli. O yüzden türkiye'de 2 yıllık bölüm mezunları adamdan sayılmıyor. Aptalca, ama algı böyle.

Senin yerinde olsam, 2 yıllık açıköğretim bölümlerine bakardım. Bir yandan da okuduğum fakülteye devam ederdim. 2 diploman olur fena mı olur.

İlla programcılık yapacağım dersen de bence önce bi eğitim platformlarına bak.
Oralardan başla ufak tefek şeyler yapmayı. Baktın gidiyor, o zaman bölüm değiştirmeyi düşün.
  • anten  (15.03.18 19:46:38) 
Yazılımcı ama ne yazılımcısı? kendi kendine giden araba da yazılım, spaceX'in yaptığıda yazılım, web siteside yazılım, eğer çok para kazanayım diyorsan matematikde seviyorsan eğer ML/AI gibi işlere yönel şimdiden 2/3 sene sonra paraya para demezsin, euro dersin dolar dersin.


  • selam  (15.03.18 21:11:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.