[]

Bakaya durumu ve pasaport başvurusu hakkında bilgisi olan varmı?

Askerlik ve bakaya durumu hakkında bilgisi olanlar cevaplarsa sevinirim.

1989 doğumluyum. Tezsiz yüksek lisansdan 2016 yılında mezun oldum ve yaklaşık 1 senedir bakaya durumundayım. Bu güne kadar hiç yakalanmadım ve hakkımda hiç tutanak tutulmadı. Askere gitmek gibi bir düşüncem yok.

Şimdi pasaport almak istiyorum. Benimle benzer durumda olup da pasaport alan varmı? Emniyette ne gibi sıkıntılar çıkıyor? Neler yapmalıyım/yapmamalıyım?

 
Emin değilim, ancak bakaya durumunda olmak pasaport almanıza engel değildir diye sanıyorum. Zira bakaya olmak, yoklama kaçağı olmak demek oluyor. Asker kaçağı değilsiniz yani. İkisi farklı. Bakaya durumunun maddi bir cezası oluyor bir tek. Pasaport alabileceğinizi düşünüyorum. Lakin, emin olmadığımı tekrar belirteyim.


  • sekersiz turk kahvesi  (09.03.18 01:01:46) 
Pasaport başvurunuzu alırlar, pasaportu da almanızda bir engel yok, fakat başvuru esnasında gbt yaptıkları için muhtemelen başvurudan hemen sonra askerlik şubesine götürürler.

Mesai saatleri dışında bir gbt sorgulamasına girerseniz size sadece tebliğde bulunurlar. 15 gün içerisinde şubeye gitmenizi isterler. O tebligattan bir iki gün sonra gbt den düşersiniz.

Eğer kaçaklık durumundan eminseniz ve pasaporta da mecbur başvuracaksanız, sanırım önce kendinizi mesai saati dışında yakalatmanız en mantıklısı.
  • ligussaraa  (09.03.18 01:18:24) 
Başvuru esnasında yakalanmanız görünecek zaten emniyette olduğunuz için orada 15 gün içinde askerlik şubesine gitmeniz gerektiğini belirten tutanağa imza atıp çıkacaksınız. Takribi 15 gün içinde de adresinize 800 kira civarı bir ceza gelecek.


  • kompisko  (09.03.18 02:06:06) 
sanıyorum ki soruyu tam anlatamamışım. bahsettiğim durumun yurtdışına çıkışa yada pasaport almaya engel olmadığını biliyorum. öğrenmek istediğim pasaport başvuru sürecindeki sorunları öğrenmek istiyorum.


  • mayday  (09.03.18 20:18:28) 
Hocam çok farklı iki konu, pasaport başvurunuz esnasında pasaport başvurunuzla alakalı hiç bir sorun yaşamayacaksınız. Fakat nasıl alelade bir yerde mesai saati içinde yapılan gbt sonucu askerlik şubesine tesliminiz yapılıyorsa, pasaport başvurunuz alındıktan sonra da aynı şey olacak.

Mesai saati dışındaki yakalanmalarda ise tutanak imzalatırlar ve gbt den düşersiniz belli bir süre ( yaklaşık 1 bucuk 2 ay)
  • ligussaraa  (11.03.18 19:52:37) 
@ligussaraa,

peki sizce mesai saati dışında kendi isteğimle bir polise yakalansam ve hemen 1-2 gün içinde pasaporta başvuru yapsam, başvuru yaparkende polisin imzalattığı kağıdı göstersem, polisin beni askerlik şubesine götürmesini engeller mi? (çünkü şubeye bile gitmek istemiyorum)

mantıklı olarak yapılması gereken bu mu?
  • mayday  (11.03.18 20:30:05) 
Hocam o imzaladığın kağıt elinde olduktan sonra polis seni hiç bir yere götürmez.

Eğer kaçak oldugundan eminsen ve şubeye de gitmek istemiyosan (ki gitme zaten) izleyeceğin en mantıklı yol bu. 130-140 lira arası bir para cezası geldi bana da ilk ve tek tutanağımdan 2-3 ay sonra.
  • ligussaraa  (11.03.18 23:24:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.