[]

Nöbette uyanık kalmak için tavsiye...

Merhaba arkadaşlar,

Askerliğimi yedek subay olarak yapıyorum. Nöbetleri 24 saat esasına göre tutuyorum bu yüzden. Yani 24 saat uyumadan durmam gerekiyor ama çok zorlanıyorum sivil hayatta hiç alışkın olmadığım bir şey. Hatta geçen gün uyurken amire yakalandım ve kötü bir duruma düştüm. Kahve dışında beni geceleri ayık tutacak bir öneriniz var mı ?

Teşekkürler şimdiden.

 
kahveye karbonat koyup içmek. ama karbonatı abartmamak lazım, mideyi bozabiliyor.


  • who cares wins  (13.12.17 23:24:24) 
Merhaba

Ne nöbeti tutuyorsunuz ? Ben de yedek subay olarak görev yaptım ve 24 saatlik 30'dan fazla nöbet tuttum. Eğer özelden yazarsanız size yardımcı olabilecek bazı bilgiler verebilirim.
  • burka  (13.12.17 23:28:26) 
Kahve yapma şansım yok maalesef nöbet tuttuğum yerde...


  • CBi  (13.12.17 23:32:01) 
saatte bir soğuk havaya çıkın
bulunduğunuz ortamın ısısını düşürün, paltoyla durun
açılmak için kısa yürüyüşler yapın. kapalı ortamda bile olur
egzersiz yapın, beden dersindeki ısınma hareketleri gibi
  • EasyTiger  (13.12.17 23:43:51) 
@EasyTiger
Tamamdır söylediklerinizi yapicam çok teşekkür ederim.

  • CBi  (13.12.17 23:46:27) 
rica ederim. bu arada burka'yla konuşmadıysanız ben de öneriyorum. tecrübe :)


  • EasyTiger  (13.12.17 23:51:26) 
Uygun adım yürüyebilirsin, evet manyaklık ama uyanık kalmaya birebir.


  • oligomer  (14.12.17 00:04:18) 
@oligomer
Hahahah:d
Ben önce normal adım yürüyüş yapayım da olmazsa artik en kotu uygun adım yürürüm artık sagolun :d
  • CBi  (14.12.17 00:10:34) 
@acemi

Sagolun tavsiyeleriniz için kuruyemis ve diğer asteğmenleri arama kısmını denememistim uygularım :) askere söyle uyutma kısmını amire yakalandığım gün nöbetçi çavuşa söylemiştim adam benle birlikte uyumuş resmen rezil olduk amire...
  • CBi  (14.12.17 00:19:48) 
nizamiye nöbetçi subayı iken açıyordum laptopumu akşam karanlığı bastığında. sleeping dogs, ekşi sözlük, filmler, belgeseller, ekşi'de entry girmekler ve formula 1 blog'uma yazı yazmalarla geçiriyordum. devriye için imza atan benden üst rütbeliler gelince 2 laflıyordum ayağa kalkıp selam verip. sigara içmek, askerlerle beraber buz kırmak ve kar küremek gibi eylemler de zaman geçirtti bana.

onun dışında tabur nöbetçi subay yardımcılığında ve kışla gazino nöbetçi subaylığında akşam 11-12 gibi yatıyordum. kahvaltıyı askerler ve nöbetçi çavuş getiriyordu. tugay komutanı karşılanacaksa vip garsonlar erkenden uyandırıyordu hafta sonu.

yalnız nöbetin doldur boşalt istasyonu'ndaysa sıkıntı. aslında adam gibi askeri birliklerde oraları (nizamiye, doldurboşalt) mümkün olduğunca yedek subay (meslek kurası özellikle) uzak tutmalılar. ben hakkari'deydim. mart ayında nizamiyeden çektilerdi bizi. kıdemli başçavuşlar dururken bize mi düşer amk?

--------

bu arada benim nizamiyede gece yazıcısı falan uyurdu genelde. onları çarpmasınlar diye ayakta kalıyordum ben. nizamiyenin tüm giriş kapılarını kapatıyordum. alüminyum doğramanın karakteristik açılma sesi gelince beyler uyanın diyordum. bol bol yüzbaşı karşıladık ayakta beraber.

ha bir de telsiz çevrimi yaparlarsa falan cevap ver. çevrimleri takip etmek de hoş oluyor. kitap dergi tarzı şeyler de al yanına.
  • rain when i die  (14.12.17 00:23:55 ~ 00:25:55) 
nizamiye nöbeti de olsa nasıl bir yer orası ki bir kettle yok? kulede mi nöbet tutuyorsun :)


  • blue eyes white dragon  (14.12.17 00:27:46) 
ah ah eski anılarım geldi aklıma yalnız.

kulakları çınlasın rusyaya işçi olarak gitmek isteyen bir hikmet vardı. devriye unimog'unun şöförüydü. eleman -20 derecede geceleyin devriye atacaklar üşümesin diye arabanın kontağını açık bırakıp, nizamiye önüne çekiyordu. geliyordu karşıma "komtanım nassınız ya? bunlar uyuyor. bu devriyeye gelen çok iyi adam be." falan diyordu.
  • rain when i die  (14.12.17 00:30:41) 
zamanında yedek subaylık yapmış, 24 saat nöbet tutmuş birisi olarak;

nöbette yanında olan erlerle aranı iyi tut. bizim orda gece ve gündüz için gelen nöbetçi erler farklıydı. o yüzden gece gelenler zaten sabah uyuduğu için gece uyanık oluyorlardı ve gece bi amir geldiği gibi beni uyandırırlardı :p
  • washe  (14.12.17 00:32:46) 
@rain when i die
Aslında laptop sokabilsem çok güzel olur soylediginiz gibi bilmiyorum ne zaman yaptınız ama şu an birlik içine laptop sokmak inanılmaz zor hatta çok gerekli olsa bile asteğmene izin vermemeye çalışıyorlar.
Bölük nöbetçi subayı olarak nöbet tutuyorum ve yoklamadan başka bir görevim yok vukuat olmazsa.sohbet edebileceğim de asker olarak belli bir nöbetçi çavuş var onunda sohbeti sarmıyor:))) Ben izmirdeyim seninki kadar kritik değil yani durum.
  • CBi  (14.12.17 00:36:15) 
@blue eyes white dragon
Ya bir kettle var ama o da tarihi eser sıkıntılı bir şey kullanmamaya çalışıyoruz :)

  • CBi  (14.12.17 00:39:57) 
@washe işte burda da belli bir nöbetçi çavuş var gündüz uyuyan ama adam hem gündüz uyuyor hem gece güvendik rezil olduk amire :)


  • CBi  (14.12.17 00:44:39) 
@cbi

bizim durum ekstremdi ya. 251 günüm askeri birliğin içinde geçti, pek dışarı çıkmadan. sabah 9'da nöbeti devralıyordum ve ertesi sabah 9'da devrediyordum. çantama kitap, kola cips, laptop vs koyuyordum, fıtı fıtı bölüğe gidip tüfeğimi de alıyordum. zaten laptop en başında birliğe girerken yanımda olduğu için rahatlıkla nizamiyede de yanımda olabiliyordu.

hmmm aslında bölük nöbetçi subayları uyuyabilir. bizim tabur nöbetçi subayları (bağlı birlikler, içinde zibilyon bölük var) ve yardımcıları sadece devriye saatleri geldiğinde uyanırlardı gece. bir de muhbir askerleri vardı.

ha bir ara bağlı birlikler nöbetçi subay yardımcısıyken hafta sonu sabah kahvaltı almak için nöbetçi çavuşu gönderdim (pazar sabahı). nöbetçi subay da beni arıyor 8'de "nerde istihkamın nöbetçi uzman çavuşu bul. bulamazsan git milleti kar mıntıkasına uyandır." ben de sivil kıyafetleri giydim (siyah kot, kırmızı kazak, kayak montu, timberland bot). daldım bağlı birliklerin binasına. uyandırdım herkesi. 15 dakikada kar mıntıkası başlamıştı. sonra kar devam etti yalan oldu işlem de çoktan biz nöbetçi subay üsteğmenle kahvaltıya gitmiştik :D

bu arada izmir'de nere? istihkam? ege ordu? bornova topçu tugayı? orduevleri? hava teknik okullar? ulaştırma ve personel okulu? hava eğitim? denizcilerin zibilyon birliği?
  • rain when i die  (14.12.17 00:45:50 ~ 00:47:07) 
bölük nöbetçi subaylığı tutuyorsun ve çay içecek yerin yok. kardeşim herhalde daha yeni başladın göreve.

her bölüğün bir çay ocağı olur. hiç olmadı alırsın yarım paket çayını gidersin nöbete( olmadı çay ocağı çayını nasıl alıyorsa o şekilde onlara destek olursun), bölük komutanından başta izin istersin çay ocağının yaparsın çayını.

ağlamayana meme yok kardeşim. üsteğmen de olsa yzb de olsa- bölük k.- insan onlar da. adam gibi istersen onlar da yardımcı olurlar.

nizamiyeden elini kolunu sallayarak giren albaya kimlik sormuş adamım -gözlüklü smılay- bana işimi öğretmeye kalkan yarbayla gece gece laf dalaşına girmiş adamım. :)
  • blue eyes white dragon  (14.12.17 00:48:55) 
@rain when i die

Hahaha:D

Bende artık abur çubur, telefona dizi indirme , sabaha kadar soğukta sigara yöntemlerini uygularım :) Ama batıda olacağıma sizinki gibi bir askerlik isterdim ne yalan söyleyeyim:)
  • CBi  (14.12.17 00:54:58) 
@blue eyes white dragon
Evet biraz yeniyim doğru ancak birlikteki görevim bu bölükte olmadığı için yabancılık yaşıyorum olmadı evden de kettle getiririm ama işte :D neyse ben çay-kahve işini soruşturiyim çözmeye çalışayım o zaman sağolsun :)

  • CBi  (14.12.17 00:59:31) 
@cbi

kuramda ege ordu, istihkam ve bornova topçu tugayı vardı. hepsi arabayla evime en fazla 20 dakikaydı. fakat hakkari çekmiştim, kısmet :)
  • rain when i die  (14.12.17 01:00:50) 
emekli yedek subaylar toplanmış ya :d zirve mi yapsak ne yapsak lan? hahah

kardeşim o leş nöbeti ben de az tutmadım. 25-30'u bulmuştur. ne leş bi şey olduğunu iyi bilirim. bi de tam giriştesin. her gelen geçen bi laf söyler ya. tabura mabura yazdır kendini. ben son 4 ay cephaneliğe kaçmıştım dağın başına. kendi müfrezem vardı, derebeylik gibi. üs bölgesi gibi bi yer, dışarı çıkmak bile yasaktı ama bazen geceleri kaçardım. yine de aklın kalıyo tabii.

neyse, nizamiyede nöbetçiler tarafından sevilmen gerek. onlar severse, sen de onlara iyi davranırsan çarptırmazlar. komutan gelirken uyarırlar. bu uyurken yakalanma işleri de biraz şans. kimi nöbette 24 saat uyumadığım olurken kiminde 12 gibi kafayı vurup sabah 6ya kadar uyuduğum oldu. yakalanmadım da.

o saatlerde ne yazık ki nöbetçiler bile uykulu oluyo. kimsenin pek muhabbet edesi gelmiyo. içerde durma, dışarıda muhabbet et nöbetçilerle. bunun dışında çay kahve falan hikaye. muhabbet açar uykuyu. yazdırabiliyosan o saatlere aklı başında kısa dönemleri yazdır nöbette. muhabbeti saranları.

hiç unutmam, o nöbetin üstüne akşam 8'e kadar da mesaiye devam etmişliğim olmuştur. insan yine de özlemle anıyo.
  • Delay Fuze  (14.12.17 01:10:23) 
bölük nöb sb mışsın ya la. o nasıl 24 saat uyumamalı nöbetmiş kanka? ben devriyem yoksa son bi sigara içip hazır kıtayı kontrol ettikten sonra 12'de vurur kafayı yatardım. o nöbette uyuyabiliyosun.

ayrıca kışlaya laptop sokturmamak, asteğmene hiç sokturmamak da neyin kafasıymış? dandik bi birlikmiş.
  • Delay Fuze  (14.12.17 01:13:56) 
he bi de bu arada en güzel nöbet nöbetçi astsubaylık. onu da tuttum. sadece yemek al. bi de silah say tamam. bi bok yapmıyosun. muhteşemdi.


  • Delay Fuze  (14.12.17 01:14:54 ~ 01:19:11) 
@Delay Füze
Ya işte ne alakaysa bizi uyutmuyorlar bilmiyorum ama muvazzaf olanların başka yerde tuttukları uyumalı hep.Bu laptop olayı daha Polatlıda acemiyken yeni gelmişti güvenlik açısından tüm TSKda var sanırım yeni bir şey

  • CBi  (14.12.17 01:22:21) 
kanka güvenlik açısından kışlada kameralı telefon kullanmak da yasak zaten. sizinkiler kılmış. neyse zaten laptop çok kullanışlı değil. atla land'a, devriye at madem. yavaş yavaş 2 saatte kışlayı geze geze bitirirsiniz.


  • Delay Fuze  (14.12.17 01:25:18) 
modiwake diye bir hap var, uyutmayacağı için almıştım çalışırken ama çok fazla kullanmadım. psikotik bir hap olduğu için kesinlikle doktora danışmadan kullanmanızı önermem. ama böyle bir hap var bilgisi elinizde olsun. bir doktora sorup kullanılabilir.


  • tukenmez adam  (14.12.17 01:30:58) 
@tukenmez adam
Tamamdır teşekkür ederim arastiricam söylediğiniz ilacı

  • CBi  (14.12.17 01:37:27) 
Su içmek insanın uyumasını engeller. Bol bol su için uyanık kalmakta zorluk çektiğiniz zamanlarda. Böbrekler tam performans çalışırken vücut uyku moduna giremiyormuş, denedim doğruluğuna inandım.


  • md11  (14.12.17 01:50:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.