[]

Aylık ortalama ödenen vergi tutarı

Benim soru biraz armut piş ağzıma düş gibisinden olacak ama işi bilen birileri hesaplasa konu ülkede gündem olsa ne güzel olurdu. Geçenlerde TV'de bir programa denk geldim. Abi diyordu ki insanımız maaşını brüt alsa daha sonra vergisini kendi ödese, her türlü alışverişte çıplak fiyatı görüp vergisini kasada ödese hiçbir iktidarın 2 aydan fazla ömrü olmazdı.
Konuya hakim olan biri yapsa hatta şu süper demokratik ortamda (!) gazetenin birinde araştırma yazısı olarak yayınlansa ne muhteşem olurdu. Alt ve orta düzey gelir grubu için ayrı ayrı hesaplanabilirdi. Siz ne diyorsunuz bu konuda? Misal yılda 25-30 bin lira net maaş alan biri devlete kabaca kaç lira vergi ödüyordur?

Edit: Düşündüm de bunu ilk yapması gereken muhalefet değil mi?

 
Bir işçinin patrona maliyeti aşağı yukarı net maaşının iki katıdır. 3000 lira alan bir işçi için bir 3000 de vergi ve sgk ya gider. 1000 lirası sgk 2000 lirası vergiler (gelir ver. Stopaj vs.)

Amerikada brüt ödeniyor ve pay checkten kesiliyor bildiğim kadarıyla
  • neysene  (06.09.17 19:09:30) 
3000 netin ortalama maliyeti 5150 tl yapar. Ben de beyana göre olsun isterdim fakat bizim kadar katakulliyi sevenin bol olduğu bir ülkede 2 aya iflas eder maliye. Zaten küçük esnaf ve yerli şirketler kaçırabildiği kadar vergi kaçırıyor bir de maaşlılar kaçırsa kaos olur.

Bu linkten hesaplama yapabilirsin ödenen vergi ve SGK primleri için.

net-brut.com
  • kumulatifvergimatrahi  (06.09.17 19:18:28) 
sadece maaş ile alakalı sormadım. markette, bakkalda, tekelde, yakıtta, araç alımında, düzenli faturalarda ödenen vergiler de can alıcı. bunlar ile alakalı bir liste çıkarılabilir. özellikle muhalefet bunu kullanabilir.


  • orijinal nick bulamadim  (06.09.17 19:22:20 ~ 19:23:07) 
Ben de sormuştum aynı şeyi, @screamshot cevaplamış, cevabı buraya alıyorum güncellenmiş olsun:

"asgari ücretli bir adam yıllık brüt 14418 kazanır. bunun 4123 lirasını gelir vergisi ve sgk primi (işçi payı) olarak öder, 1081 lira da asgari geçim indirimi alır. eline net 11376 lira geçer. net ödediği vergi 3042 lira olur.

işveren, o işçi için 3244 lira sgk primi ve işsizlik primi öder. yıllık işveren maliyeti 14418 + 3244 = 17662 lira

yani işçi 11376 lira, devlet 6286 lira net kazanır.

kâr hesabı tamamen ayrı. kurumlar vergisine tabi bir işletme net olarak yüzde 20 öder. yani 2000 lira. gelir sahibi gerçek kişi ise kademelere göre 15-20-27-35 oranında vergi öder. bu durumda kurumlar vergisi daha avantajlı gibi değil mi? değil. çünkü kurumlar vergisi tüzel kişinin vergisidir. bu kâr gerçek kişilere, yani ortaklara aktarmak için de ayrıca bir %15 gelir stopajı ödenmelidir. Yani şirket ortakları her zaman %20 + %15 = %32 oranında vergi öder.

şirketler ayrıca gelirler ve giderler farkı üzerinden KDV öder. burada işçi masrafları (maaş, stopaj) dahil değildir, yani brüt satış gelirleri üzerinden hesaplanır. 10 bin lira kâr etmiş bir işletme belki 1 milyon liralık brüt kâr elde etmiş olabilir. bu durumda bu brüt kârın %18 i kadar da vergi öder.

fiili örneklerle konuşalım, benim şirketimden geçen sene devlet 212 bin lira kaldırdı. 6 çalışan net 236 bin lira, şirket ise hemen hemen sıfır.

üstelik bu vergilendirilmiş gelirin harcanması esnasında alınan vergileri de hesaba katarsak kümesteki tavuklar olduğumuzu görürüz."

Harcarken kdv, kira stopajı, ötv vs, vs. adı altında vergiler ödüyoruz. yiyecek, giyecek, elektrik, su... hepsine ayrıca vergi ödüyoruz.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (06.09.17 20:37:02 ~ 20:37:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.