[]

hugo'da küfreden çocuk

bugüne kadar 1000 bugün de 100 entry girilmiş bu başlığa. etti veya etmedi, bu insanlar neden bu kadar kafa yoruyor buna? başlığa yazanlar kadar işsiz olsam tek tek hepsini engellerim ama vaktim yok ona.




 
bir jenerasyonun dilinden düşmeyen efsanesi olduğu ve senelerdir gerçekliği hakkında kesin bir sonuca varılamadığı için.

konu senin ilgini çekmiyorsa neden bu kadar büyük mesele haline getirdin mesela, ben de onu anlamadım. insanların buna kafa yorduğu zamanı sen de belli ki atomu parçalayarak falan harcamıyor olacaksın ki duyurusunu açıyorsun.
başarılar.
  • cay koy geliyorum  (04.09.17 22:52:35) 
Doğruluğunun kanıtlanamamış olması gizem katıyor bence bundan. O dönemin şartlarında çok popüler olan oyunun takipçileri bugünlerde 30+ yaşlarda geçmişe özlem de var.


Bence elektrikler gittiği için telefonun tuşlarına gelişigüzel basarak rakibini street fighter'da yenen çocuk daha komikti :)
  • orion  (04.09.17 22:52:43) 
nette bununla ilgili haberler, deneyler falan var.

insanlara gerçeğe uygun bir yalan haber "şunu hatırlıyor musunuz şöyle olmuştu" gibisinden soruluyor, veya araya gerçek detaylar sıkıştrarak tamamen kurgu ürünü olaylar soruluyor, insanlar "aa evet çok net hatırlıyorum" diye ciddi ciddi savunuyor.

şöyle bir şey buldum başangıç olarak: www.sciencedaily.com

psikolojide bunun daha derli toplu bir adı olabilir, emin değilim. "hatırlıyorum yaa kesin vardı ben izledim" diyenler yani farkında olmadan, kötü niyet gütmeden savunuyor olabilirler.

edit: an angineer dedi, mandela etkisi olayın adı.
  • celeron 300a  (04.09.17 23:10:51 ~ 23:28:46) 
böyle bir olayın yaşanmadığı kesin ve buna rağmen binlerce insanın, bir toplumun hafızasında sanki yaşanmış gibi yer etmiş bir şekilde. ilginç bir olay değil diyemezsin. mandela etkisi deniyor bu duruma. sanırım bizim toplumun en büyük, en geniş mandela etkisi vakası da budur. o yüzden şaşırmaya gerek yok o kadar entry'e.

yukarıda dendiği gibi bu konuda psikoloji alanında yapılmış birçok çalışma var. o çalışmaları, araştırmaları yapan bilim adamları da mı işsizmiş? amerika'da da bu tarz birçok ünlü mandela etkisi vakası varmış. hatta geçen bir parodi video izlemiştim amerikadaki bu konudaki en bilinen vakaları bir araya getirip tiye alıyordu falan. bence insan beyniyle ilgili oldukça ilgi çekici bir şey.
  • rotten head  (04.09.17 23:22:16 ~ 23:33:55) 
Buradaki konunun mandela etkisi ile falan alakası yok. Hatırlayanlar birebir diyalogları hatırlıyorlar.

Bizzat ben de izlerken şahit oldum bu olaya. Üçüncü kişilerin hatırladığı ile kendi hatırladığımı kıyasladığımda diyalogların da birebir örtüştüğünü görüyorum.

Şurada eski bir gazete küpürü var.
www.diken.com.tr

Sen nasıl bu kadar net hatırlıyorsan derseniz, işte soruda sorulduğu gibi sürekli konunun ısıtılmasından dolayı hatırlıyorum.

Neden ilgi gördüğü sorusuna gelince de : Malesef sıkıntı şu, insanlar artık doğru düzgün okumuyorlar. Ben mesela o başlığa gidip yazmadım çünkü benim deneyimlediğim şeyin birebir aynısını zaten biri yazmıştı. Günümüz insanı için önemli olan kendisi, +1'ini çakıyor geçiyor. Yarım yamalak okuduğu ile yapıyor bunu da.
  • iron  (05.09.17 01:40:00) 
"Sen nasıl bu kadar net hatırlıyorsan derseniz, işte soruda sorulduğu gibi sürekli konunun ısıtılmasından dolayı hatırlıyorum."

bak mesela aslında kendi söylüyor ama farkında değil. konunun sürekli ısıtılmasından dolayı beynine sahte bir anının yerleştiğinden haberi yok çünkü beyin böyle ilginç bir varlık. yaşanmamış bir olayın yaşandığından oldukça emin çünkü beyninde öyle yer etmiş artık o false memory yaşanmış olarak kodlanmış yerleşmiş. hani ne yapsan artık bu adama böyle bir olayın yaşanmadığını inandıramazsın.

bu kadar olay olmasının sebebi de bu işte. bir yanda beynin ilginç işleyişi yüzünden yaşanmayan bir olayın yaşandığına emin olan insanlar diğer yanda onları aslında o anının beyne sonradan yerleştiğine böyle bir şeyin olmadığına ikna etmeye çalışan insanlar. çok ilginç bir durum gerçekten.
  • rotten head  (05.09.17 03:05:09 ~ 03:05:23) 
@rotten
hatırlayanların bazıları hatırladıklarını sanıyor olabilir ama büyük ihtimal gerçek.

çünkü sosyal medyanın olmadığı bir zamanda bu olay farklı ortamlarda konuşulmuştu.
yukardaki linteki gazete kupürü de ispatı.

www.diken.com.tr
  • herhaltibiliyoring  (05.09.17 03:34:04 ~ 04:53:46) 
@rotten head
Alıntıladığın şu cümlemde
"Sen nasıl ***bu kadar net*** hatırlıyorsan derseniz, işte soruda sorulduğu gibi sürekli konunun ısıtılmasından dolayı hatırlıyorum."

"bu kadar net" kısmının altını çizmem gerekiyordu.

Alelade hatırlamasına zaten hatırlıyorum ancak olay sürekli pişirildiği için detayları da bu sayede hafızamda güncel kalmaya devam ediyor demek istedim. Yoksa şahsen yakın zamanda yaşanan diyalogları bile net hatırlamam. Bu konuyla ilgili zikredilen farklı diyaloglar da var ancak bende kalmış olan sabah gazetesine sıcağı sıcağına erdoğan sevgin'in yazdığı diyalog ile aynı. Gençler bilmeyebilir ancak orada alıntılanan yazar bir tv yorumcusu, tv programlarının yayınlandığı günün ertesi günü yahut haftasında yorumlar yazardı. Erdoğan Sevgin de mi Mandela etkisinin kurbanı oldu 1 hafta içinde.

Mandela etkisini kendi meşrebimce şurada açıklamaya çalıştım : eksisozluk.com

Burada yaşanan mevhumun mandela etkisiyle çok alakası yok. Mandela etkisi olsaydı buna benzer hatalı anılarımız da olurdu. Şu şuna küfretmemiş miydi ya şeklinde. Ama misal birinin ölüp ölmediğine dair hafızamızı yokladığımızda pek çok sefer bu "mandela etkisi" denen naneden ötürü yanılıyoruz.

False memory dediğin olayın gerçekleşmesi için birinin bana bu olayı anlatıyor olması lazım, bu olay ile ilgili anılarım böyle bir anlatım gerçekleşmeden çok önce de vardı. Sene 93/94 falan.
  • iron  (05.09.17 04:07:56) 
"ben izlemedim" diye başlayan köşe yazısını olayın kesin kanıtı diye sunup durmak da iyiymiş. bu olayın yaşanmadığına dair bir başka gösterge de bu olabilir. zaten böyle bir şeyin gerçekleşmediği kesin onu tartışmayacağım burada ancak yaşanmamış bir olay hakkında bu kadar kendinizden emin konuşmanız bu kadar net hatırladığınızı iddia etmeniz oldukça büyüleyici. hani cidden o şey beyninizde canlanıyor sonuçta yalan falan söylemiyorsunuz ama öyle bir şey yok aslında. hayretle izliyorum.


  • rotten head  (05.09.17 07:01:53) 
kanıt diye sunulan yazıya gerçekten bende güldüm, yukarıda arkadaşlar söylemiş mandela etkisi diye insanlara ne yaparsan yap yaşanmadığını inandıramazsın +1

neden bu kadar popüler dersek insanlardaki acaba oldu mu olmadı mı tolga abi yalan mı söylüyor vs parodisi ülkenin en büyük mandela etkisi +1 diyorum.
  • basond  (05.09.17 07:37:12) 
arkadaş sizi inandırmak için ne yapmak gerekiyor acaba?

gözümle gördüm diyenler var:
mandela etkisidir, öyle sanıyorsunuzdur diyorsunuz.
?????

duyanlar var:
söylentidir diyorsunuz.

benim evle okul arası mesafe 2 otobüsle gidilecek kadar uzaktı.
Bu olayı mahalledeki cocuklardan duyup okulda anlattıgımda,
onlar da baskalarından duyduklarını ya da kendi gözleriyle görmüş olduklarını söylemişlerdi.
Cep telefonunun bile olmadığı bir dönemde bu söylentinin,
farklı semtlerdeki çocuklar arasında aynı anda ortaya çıkmasına imkan yok.
  • herhaltibiliyoring  (05.09.17 09:08:32 ~ 09:13:56) 
tamam köşeyazarına inanmıyorsunuz da programın yapımcısına da mı inanmıyorsunuz? beynin çalışma şekliyle ilgili madem bu kadar bilgi sahibisiniz. şunu da idrak edebilirsiniz sanırım : olayın yaşanması ve devamında yaşananlar ile beraber yapımcının beyninde tetiklenen hugo ile alakalı nöron sayısı >> olaya dışarıdan tanıklık edenlerin beyinlerinde tetiklenen nöron sayısı.


  • iron  (05.09.17 11:44:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.