[]

universite tercihlerine dair

kardesim kafaya takmis. fizik okumak istiyormus. ankara fizik tutuyor. ailem epey onyargili fizik okumak istemesine. hayir muhendislik yaz diye diretiyorlar. cocugun kafasindaki senaryoda fizigin temellerini ogrenip bi yandan da muhendislik yapmakmis. ankara fizik nasildir? ne degildir? okuyan eden varsa bi yazsa ne guzel olur ya.




 
kardeşin yanlış yolda ama gönlünden geçeni yapmasına izin verin. Fizik mezunları hep dert yanar mezun olmak zor iş bulmak imkansız diye. Gerçeği nasıl bilemiyorum.


  • basond  (16.07.17 23:50:49) 
akademik kariyer yapmayacaksa fen edebiyat fakultesi bolumu secmesin. muhendislikte de fizikle ugrasir. yan dal ya da cift ana dal fizik yapsin sonra cok isterse.


  • pide  (16.07.17 23:57:28) 
Fiziğin temellerini öğrenip bir yandan da mühendislik yapmak gerçekçi bir fikir değil. Kardeşiniz mühendislik yapmayı taksicilik gibi bir şey zannediyor sanırım.

Bir fizik mezunu örneği şu haberde var.

www.haberturk.com

Bu adam 11 yıl atanamamış.

Bize yine gönlünden geçeni yapsın demek düşer ama bu noktada da Ankara Üniversitesini yazmasını önermem. İTÜ, ODTÜ gibi okulları tercih etmesi daha iyi olur. Fizik deneysel bir bilim. Teknik üniversiteler bu konuda daha donanımlıdır.
  • dissendium  (16.07.17 23:59:34) 
kardeşinize şunu anlatın ; istediği bölümü okuması önemli değil , istediği yapacağı meslekle alakalı bölümü okuması önemli. ben o hataya düştüm o düşmesin.


  • Caaannn  (17.07.17 00:02:06) 
cevremde iki kisi var fizik okuyan, biri zehir gibi cocuktu turkiye'de ilk 100e falan girip kazanmisti bolumu. ikinci sinifta birakti.

digeri de istanbul fizigi bitirdi uzun yillar sonra, bir yandan da aof'ten isletme bitirdi, simdi serbest muhasebeci olmayi kolluyor.

ikisi de fizikten pisman :) okumasi zor - mezun olunca is bulamiyorsun.
  • fakyoras  (17.07.17 00:26:08) 
türkiye'de temel bilim okumak kadar şanssız bir durum olmaz. eski bir temel bir bilimci yeni bir mühendis olarak özet şekilde vazgeçerin diyorum. detay istiyorsanız mesaj atın.


  • helenart  (17.07.17 00:32:07) 
Soruya direkt cevabim yok da golunden geceni falan degil mantikli olani yapsin. Gonlunuzden geceni basit gunluk konularda yapin anasini satiyim...
Boyle hayati konularda gonlunden gecen yapilmaz, rasyonel hareket edilir. Sap gibi ortada kaldiginda gonlunden gecen duygular kurtarmaz seni.

  • stavro  (17.07.17 00:37:32 ~ 00:39:02) 
Fizigin temellerini ogrenip mühendislik yapamaz ama muhendisligin temellerini öğrenip fizikle ilgilenebilir. Kimya ve biyoloji mezunlarının calisma alanlari fizige gore biraz daha geniş olmasina ragmen durumlari ortada. Fizik okursa en iyi ihtimalle akademik kariyer yapar ama o işler cok kolay olmuyor , onun disinda formasyon alıp öğretmenlik, sertifika alip is guvenligi uzmanligi yapabilir. Temel bilim mezunlarinin diplomayi aldik hadi bakalim diyip is bulma olasiligi sifira yakin.


  • passive aggressive  (17.07.17 00:42:52) 
Chrome ayarlarından ais ösym şifresine bakın, değiştirin. Sizden habersiz tercih yapmasın. Keşke herkes istediği bölümü okusa ve güzel işlerde çalışabilse ama hayat işte. Hep kısıtlar var. Yazdırmayın. Makine mühendisliği yazsın. Başarılı gidebilirse çad yapar fizikte


  • glamdr1ng  (17.07.17 00:58:40) 
Öncelikle merhaba cevaplarınız için teşekkur ederim. Yukarıdaki yazıda bahsedilen kişi benim , şöyle bir durum var ben uzaya meraklı bir kisiyim yukarıda oyle yazılmamıs tabi fizik bölümü okumayı da aslında bu yuzden istiyorum universitede kalıp bir arastırma grubuna katılıp astrofizik uzerine calısmak istiyorum. Colin furze diye bir adam var gidip bakabilirsiniz kendisi 16 yasında okulu bırakıp muslukcu olmus bir mucit degişik seyler icat ediyor ve ben universite hayatımın bir kısmını oyle gecirmek istiyorum bence fizik sonu olmayan bir bilim dalı ben hayatımı bu bilim dalına adayacak biri oldugumu dusunuyorum kendimi , astrofizik uzerine calısırken bir yandan da elimden geldigince bir seyler icat etmek istiyorum. Fizik bölümünü secmemdeki tek amaç bu biraz kulaga komik gelebilir sonuc olarak neredeyse bir hayalperestin bile sacma bulacagı hayaller gibi duruyor biliyorum ama sizden su an istegim ankara üniversitesinde fizik bolumunde okuyan biri var ise bana bölümün eğitim kalitesinden birazcık bahsetmesi (hocaları,dersler...)
Biraz saçmalamısım kusura bakmayın yazım hatalarım için ise affola.

  • sergerde  (17.07.17 01:30:18) 
Ankara Üniversitesi mezunu olarak, üniversiteden çok da üstün bir şeyler beklememeni tavsiye edebilirim. Hocalar ve bölüm çok iyi olabilir ama imkanlar yok denecek seviyede.

Aynı mantıkla kardeşimi burslu özellere bakması konusunda yönlendirdim.

Hayallerini gerçekleştirmek için ne kadar hevesli olduğunu tahmin edebiliyorum. Emin ol buraya yorum yazan herkes de biliyordur. Ben de çok büyük heves ve hayallerle antropoloji okudum. Noldu peki? İşsizim, bambaşka bir sektöre yöneldim. İş de dert değil, elbet diğer sektörde iş bulcam ama işimi, okuduğumu, emek verdiğim şeyi yapamayacağım için sonsuz bir şekilde mutsuzum.

Umarım sen bunları yaşamazsın. Ama unutma ki, bu ülkede her alan iş yapmıyor. Fen edebiyat bölümlerine bu ülkede değer verilmiyor. Fizik çok kıymetli bir alan ama emeğinin karşılığını bu ülkede bulamayacağını bilmen gerekiyor.

Ne zaman bulursun biliyor musun?en başından hedefini üniversitede kalmak olarak değil, yurtdışına gitmek olarak belirleyerek. 1. Üniversitede kalma, 2.yatay geçişle okul değiştirme üniversiyete 500000 kişi giriyorsa 45000inin hayali.
Ama okul biterken sadece 5000inin falan hayali. Sayılar atmasyon tabii de oran böyledir, çok şaşmaz.

Yurtdışındaki bilim adamlarıyla aynı koşullarda değiliz maalesef. Olsaydık fizik mezunları, öğretmenlik kovalamazdı mesela.

Ankara Üniversitesi de üniversite olarak öğrenciye hiçbir şey katmıyor. Ne dil öğrenirsin ne bilimsel çalışma ortamı, şevki bulabilirsin.

Benim naçizane tavsiyem: illa fizik okicam diyorsan burslu özellere bak. Şu an hepsinin tanıtım günleri var. Önce Bölüm öğrencileriyle, sonra hocalarıyla görüşebiliyorsun. Labları gezdiriyorlar. Vaktinde özellere bok atıp, devlet üniversitelerini savunurdum ama özel üniler öğrencilerinin arkasında dururken, devletler fos maalesef. Ayrıca iyi bir özel seçersen araştırma, kendini geliştirme imkanın da daha büyük olacaktır.

2.tavsiyem de fizik mühendisliği düşün. En azından mühendis sıfatı senin işini kolaylaştıracaktır.

Mesele puanınsa ve illa yerleşmen gerektiğini düşünüyorsan da, kendine 1 sene daha şans ver. Hayat bu, geri gelmiyor.

Yarın hayallerin gerçekleşmezse en azından daha iyisi için de çabalamıştım dersin. Odtü fizik kazanırsın belki. Odtü dersin.
  • septiklestiremediklerimizdenmisiniz  (17.07.17 04:14:13) 
16-18 yasinda cocuklarin 'hangi meslegi yapmak istiyorsa' onu okusun gibi yonlendirilmesine karsiyim. Buyuk bir cogunluk icin; O yasta ne gordun, hangi meslek hakkinda ne biliyorsun, kendini ne kadar taniyorsun, dunya hakkinda ne firkin var da ilerde ne yapmak istedigini bileceksin? Turkiye'de de 2 yillik college olmali, bunu okuyan bir yandan calisabilmeli, kendini tanimali, ya da universite secip ilk iki sene genel ortak dersler alip sonra meslek secebilmeli. Fizik okumak ile lisede fizik sorusu cozmek cok farkli olsa gerek. Yukarda yan dal yapsin diyen bir arkadas vardi, ona katiliyorum. Ama yonlendirmeyi de cocugu okuldan sogutmadan, dayatmadan yapmak lazim. Abi/abla olarak bol bol konusun hatta yakininizda fizik mezunu biri varsa onunla tanistirin (belki buradan bile yardim etmek isteyen cikar).


  • kassiopeia  (17.07.17 07:44:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.