[]

Okuduğunuzu İzlediğinizi Unutuyor Musunuz

Arkadaşlar, 5 - 6 sene önce okuduğum kitabın yalnızca çok küçük ve belirli yerlerini aklıma getirebiliyorum. Olayın örgüsünün nasıl işlendiği veya karakterlerin nasıl değişimlerden geçtiği gibi önemli hususları pek canlandıramıyorum kafamda. Sıfır değil tabii ama epey az gelir aklıma.

Keza filmlerde de öyle.

İzlemenin, okumanın insan hayatına çok fazla şey kattığı düşüncesindeyim. Her okuduğum kitaptan, her izlediğim filmden (nitelikli olanlarından bahsediyorum) bir şey katıyorum benliğime. En azından buna inanıyorum. Böyle olunca boşa giden bir şey varmış hissine kapılıyorum ve epey rahatsızım bundan.

Şimdi sorum şu; bu normal mi?

 
Bu ne kadar üzücü de olsa son derece normal bir durum. Kitap, film, müzik gibi şeyler ufuk açar. Ne kadar unutsan ve hatırlamasan da o ufkunu genişletmiş ve bakış açında gereken etkiyi yaratmıştır. Bu yüzden üzülme. Bazen bir sanat eserinin sende bıraktığı tek bir his bile olabilir, bu bile yeterlidir.

Ama illa da hatırlamak istediğin özel şeyler varsa bunlar üzerine kısa değerlendirme yazıları yazıp saklayabilirsin. Böylece hem eleştiri yazıların olur hem de hafızanda daha çok yer edinirler.
  • fragile lady  (22.06.17 17:03:57 ~ 17:06:05) 
Aynısını bende yaşıyorum. Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar bir el atsın.


  • zencipanda  (22.06.17 17:03:59) 
Evet normal. Kitap bir kere okunmaz, film bir sefer izlenmez. Gereksinim duyduğun her an tekrar okur ve izlersin. Her ikisiyle de uğraşırken notlar alınır, üstüne düşünülür ve başka insanlarla tartışılır. Bu sayede unutmayı en aza indirirsin, ancak bu en az bile çoğunu unutmanı engellemez.

Kitaplar ve filmler anlamlarını bildiğin kelimelerin ve sekansların birleşmesinden oluşur. Ama bu kesin olarak anlayabileceğin ve hatırlayacağın anlamına gelmez. Eğer %100 hatırlama ve anlama söz konusu olsaydı, herkes entelektüel bir düşünür olurdu zaten. Okuma ve izleme süreci aşırı emek isteyen bir iş ve arzu ettiğin hatırlama/anlama seviyelerine ulaşmak insanların onlarca yılını alıyor. Bu yüzden rahatsız olmaman lazım, yaşadığın olağan bir zorluk.
  • protector  (22.06.17 17:05:52 ~ 17:06:54) 
Büyük oranda unutuyorum. Yalnızca çok beğendiklerimi, beni en çok etkileyenleri hatırlıyorum.

Sorunun cevabına gelince, tabii ki normal. Yeni şeyler öğrendikçe beyin daha az önemli gördüğü bilgileri siliyor.
  • i m cool with that  (22.06.17 17:16:21) 
Arkadaşlarımın "wikipedia" diye isim takmasını, öğrencilerimin de benden tiksinmesini sağlayacak kadar detaylı hatırlıyorum. "X'in 2015 yılında yayınladığı Y kitabında blah blah blah diye bir söz geçer" falan diye konusurum genelde. Özel bir çaba göstermiyorum. İnsanların söylediklerini de hatırlarım hep. Sizin derdinizi çözmedi bu cevap tabii ama başlığa istinaden yazdım.


  • sopiro  (22.06.17 17:38:14) 
Ben ozel bi çaba gostermeden hatirliyorum ya. Hatta sopiro+1 benim arkadaslarim da beni wikipedia olarak çağırıyor :p

Mesela ben de insanlarin yuzlerini hatirlayamiyorum. O konuda baya kötüyüm, olur böyle şeyler herkesin hafızası belli konularda iyi belli konularda kötü
  • nundu  (22.06.17 18:47:05) 
umarim normaldir cunku bende de sifir o konu.


  • jimicik  (22.06.17 18:55:23) 
Normalde isim, yüz, tarih gibi konularda hafızam cok iyidir ama kitaplarda isimleri unutuyorum. Olayları, konusunu falan unutmam ama isimleri genellikle unutuyorum. Filmleri unutmam kolay kolay.


  • aquarium  (22.06.17 19:32:19) 
bende ilginç bi şekilde her ayrıntıyı hatırlayıp sonunu hatırlamıyorum. gerçekten çok kafayı takarsam gidip sonunu bidaha okuyorum. filmi bidaha izliyorum.

bence normal kafa orada sabit kalmıyor ki hep farklı şeylerle meşgul.
  • ferrarimizolaydisatardik  (23.06.17 00:54:59) 
bende unutuyorum aynı şekilde. kendimi anormal sanıyordum.


  • soft  (23.06.17 01:04:24) 
Eskiden hic unutmaz buyuk oranda hatirlardim ama nedense eskisi gibi degil artik. Buyuk oranda unutuyorum simdilerde.
Ayni sekilde yabanci bir kelimenin anlamina asla 2. kez bakmazdim, bir kez bakar ve ogrenirdim ama simdi 5-6 kez baktigim oluyor her seferinde unutuarak. 2. kez bakmak diye bir sey bilmezdim.

  • stavro  (23.06.17 01:22:38) 
hafizanin kisitliligini farkettikten sonra hayata olan ilgimi kaybettim ben de. hersey anlamsiz ve gecici geliyor.

okudugum kitap, koseyazisi, hikaye, entry; izledigim film ve belgesellerin cok az bir kisminin cok azini hatirliyorum.

koy gotune modundayim artik.
  • boyle buyurdum  (23.06.17 03:02:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.