[]

minibüste terse gidemeyenlerin olayı nedir

minibüste terse gidemeyenlerin olayı nedir

geçenlerde minibüsteyim istanbuldaki minibüsler pendik kadıköy hattı mavi şapkalılar şu çok yavaş giden hep sıkışık trafiği olan ölüm yolu adını verdiğim minibüs yolundan giden minibüsler

kadının biri açılır kapanır koltuğu kapalı tutuyor ama ayakta dikiliyor sırtı bana yüzü minibüsün ön tarafına dönük arkalarda bir yer boşaldı ilerledi o koltuk açılıyordu dedim terse gidemiyorum dedi yahu nedir bu ters oturamam ters gidemem diyenlerin derdi ıstırabı karın ağrısı sahi çok merak etmekteyim

soruya özellikle terse gidemeyenler cevap yazarsa soru daha iyi cevaplanmış olur

 
Son 1-2 senedir ben de oturamıyorum ters koltukta. Deniz tutması gibi, araba tutması oluyor. Mide bulantısı falan. Eskiden severdim ters oturmayı. Şimdi yine otururum da telefonu falan kurcalar, bir şeyler okurken sıkıntı oluyor az da olsa. Geçici durumdur benimki umarım.


  • nawar  (28.05.17 01:10:07) 
Sebebini bilmiyorum ama ben de ters gidemiyorum. Hele dur kalk anlarında midem iyice ağzıma geliyor. Ters gidemiyorum diye bir başkasının oturabileceği yeri işgal etmek de hoş değil tabii.


  • voyager 1  (28.05.17 01:15:57) 
dolmuş gibi hızlı kalkış ani fren yapan araçlarda ve trafikte dur kalkın çok olduğu hatlarda ayakta giderim daha iyi. midem bulanıyor üzerine bir de egzoz debriyaj vb acaip yol kokuları derken zor atıyorum kendimi dışarı


  • part time pollyanna  (28.05.17 01:45:50) 
karşı bir hedefe doğru ilerliyorsun ancak nereye ilerlediğini göremiyorsun. yani beyne ulaşan mesajla, vücudun yaptığı eylem aynı olmuyor gibi. beyin bunu tehlike olarak algılıyor ve bu durumdan kurtulması için vücudu tetikliyor. bu da baş dönmesi, mide bulantısı, huzursuzluk şeklinde ortaya çıkıyor. (iç kulaktaki dengeyi sağlayan sıvıyla da alakası vs var ama tam ayrıntısını açıklayacak kadar bilgim yok)


  • mahone  (28.05.17 01:56:48) 
Bende de var bu durum. Sadece ters koltukta oturmak da degil, arabayı iyi kullanmazlarda arka koltukta, teknelerde, gemilerin alt kabinlerinde deli gibi midem bulanır. Arabada kesinlikle telefonla oynamayamam, kitap okuyamam.

Sebebi orta kulakla-goz- beyin arasındaki kordinasyonda sorun olmasi. Detayı tam hatırlamıyorum maalesef.
  • fraise  (28.05.17 02:16:27) 
www.bilgiustam.com

Mobildeyim editleyemiyorum. Şu verdiğim linkte açıklamıştır aslında.
  • fraise  (28.05.17 02:18:22) 
sana ne amk gidemiyor iste adam. cani istemiyor belki de. sana gelip ben ters gidemiyorum kalk bana yer ver falan diyorsa istedigini soyle. yoksa istedigi gibi gider insanlar.

edit: o hat mavi baslikli degil beyaz baslikli
edit2: terse gitmek degil ters gitmek
  • nrmnm  (28.05.17 02:24:28 ~ 02:39:45) 
Birkaç dakika ters gittiğimde ya da yolda kitap okuduğumda, telefona gereğinden fazla süre baktığımda midem bulanır, bu durum devam ederse kendimin ve yolcuların üstüne kusarım. İngilizcede buna "motion sickness" deniyor, Türkçesi araba tutması ve iç kulaktaki denge kristallerinden gelen ve gözden gelen sinyallerin ters gelmesi ile oluşuyor. Geriye oturarak ileri gittiğinde iç kulaktaki denge kristalleri "İleri gidiyoruz" diye beyne sinyal gönderiyor, göz ise "Ne ilerisi, baksana geri geri gidiyoruz. İleri dediğin vücudun ön tarafıdır" diye sinyal gönderiyor. Bu durumda beyin de "Gördüklerime mi inanayım, duyduklarıma mı" diye sapıtıyor ve mideyi bulandırarak "Bir karar verin be" diyor. Aynı şekilde, kitap okuduğunda göz vücudun sabit olduğunu düşünüyor, kulak hareket ettiğini. Aynı sabit-hareketli çeliikisi otobüsün arka koltuklarında ve gidilen yön görülemezse de yaşayabilir insan. Beyin yine harekette olma-sabit durma kararını veremeyerek sapıtıyor.

Bazı insanlarda bunun hassas olma nedeni iç kulak kristallerinin hassaslığı. Bazoları en ufak hareketi algılar, bazıları belirli şiddetteki depremleri hissetmez. Ayrıca, yaş, hastalık, prematüre doğmak , havasız ortam ve stres de hassaslaşmada etkilidir. Eğitim ve alışma ile geçmez ama baI insanlar hassaslıklarını yitirebilirler. Ben de o hassas insanlardan biriyim ve normalde yan da gidemiyorum üstelik. Yan gidiyorsam başımı arcın gittiğii yöne çevirerek oturabiliyorum, o zaman tutmuyor ama ters gidince başımı 180 derece çevirecek bir 46 kromozomlu canlı olmadığından, haliyle benim de olmadığımdan dolayı ters oturamam; oturursam tutar. Ayakta durup öne bakmalı, mümkünse yolu kısmen de olsa görebilmeliyim, bu öndeki hacı amca ya da gün teyzesi ile öpüşecekmiş gibi olmak anlamına gelse de.

Bir arkadaşım iyice hassas mesela, arabayı o kullanmıyorsa tutuyor, rahatsızlanıyor. Bunun da benzer ama biraz daha öte bir açıklaması var. Sen araba kullanacağım zaman reflekssel olarak beynin nereye gideceğini biliyor ve araba kullanan herkesin bu refleksi var. Arabayı kullanan bir başkası ise, seninle aynı reflekslere sahip değil ve %100 aynı zamanda aynı hareketleri yapmıyor. Dolayısıyla beklenen-gerçekleşen farkından dolayı beyin yine şamşırıyor, "Hani o noktada sağa dönüyorduk, dönmedi ya" diye mideyi bulandırıyor. Bu mide bulanması da vücudun verdiği güzel bir tepki, çünkü "Hey dostum, bir sorun var" diye seni uyarıyor ve aksine kulak kristalleri hassas kişiler denge hastalıklarına karşı daha dayanıklılar, çünkü vücutları bir denge sorunu olduğunda o sorunu büyümeden biliyor. Kulak kristalleri onları erken uyararak kusmalarını sağlıyor, önlemler daha erken alınabiliyor bu sayede.

Özetle,
"İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim" Robert Boscch
"Araçta ters gitmektense hem parayı hem de insanların güvenini kaybetmeyi tercih ederim" aychovsky

Edit: Bazı son çalışmalar bunun uçak korkusu ile ilgili olduğunu söylüyor. Çünkü hassas kristaller minik uçak manevralarını olduğundan çok daha büyük algılayarak korkutuyormuş. Örneğin, minik alçalmaları bir miktar düşme sanma gibi etkileri mevcutmuş.
  • aychovsky  (28.05.17 08:15:10 ~ 08:45:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.