[]

Burslu mba yapma şansım var mı?

Mühendislik okuyorum ortalamam yüksek. Mezun olduğumda, çeşitli sebeplerden dolayı işin mutfak kısmında olmak istemiyorum, o yüzden mba yapmaya karar verdim. ekonomi yandalı da yapacağım. ABD'de veya İngiltere'de güzel bir okulda burslu mba yapma şansım var mı? yoksa paraya mı bakıyor bu işler.

burslu yapamazsak kaça patlar?


 
Var.

Burslu yapmazsan senelik 50K'dan açılır kapı iyi okullarda.
  • cakabo  (25.05.17 12:03:44) 
Çok çok düşük.mba en az burs verilen bölümlerden biri ve burs verilse bile %25-50 gibi veriliyor, extreme durumlar ancak arttırır bursu.

Notunuz iyi ama daha 2 milyon sizden iyi notlu çinli ve hintli var rakip olarak, 100 bin avrupalı var, 300 bin amerikalı var sizden iyi nota sahip. Kısaca bu notun yanında çok extreme tecrübe varsa ya da çok ilginç durumunuz varsa burs olabilir ama mba eğitimin para veren ağacıdır.
  • kurnaz  (25.05.17 12:10:47) 
hocam 2.5 milyon 3.9 üstü ortalamaya sahip mühendis olacağını sanmıyorum :)

türkiye'de bir süre çalıştıktan sonra öyle gitmek daha mantıklı o zaman? veya türkiye'de mi yapsam?
  • elvedui  (25.05.17 12:17:51) 
2011 de 183 milyon üni öğrencisi varmış dünyada, şu anda rahatlıkla 200 milyon üstüdür.

amerikada üniversitelerdeki öğrencilerin not ortalaması 3.1 imiş. amerikada, trde, ingilterede mühendislik çok zor değil, %1-5 arası 3.8-4 arası öğrenci vardır. dünyada çok benzerdir bu sayı.

totalde 200 milyon öğrencide %1 ise 3.8-4 arası ortalama 2 milyon yapar sayı, ki bence rahatlıkla %2 üzeridir bu rakam. her üni harvard, mit değil, tr deki gibi dandik yerler var her ülkede oralarda ortalamalar daha yüksek.

sayıyı düzeltmek gerekirse 4 milyon üzeridir rakibiniz.

3.7 ile 3.9 arasında pek fark yok başvuruda, okul adı, extracurricular aktiviteler, sağlam iş tecrübeleri, global stajlar, değişik backgroundlar etc gerekiyor bu rakiplerden sıyrılmak için.

siz 3.9 yapmışsınız ama 3.7 yapıp almanya daimlerde 1 sene öğrencilik yanında ar-ge çalışmış öğrenci yıkar geçer sizin başvuruyu.
  • kurnaz  (25.05.17 12:27:04) 
Fullbright?


  • damba  (25.05.17 20:34:55) 
var, ama çok iyi bilmiyorsanız bu işleri, iyi bir üniversite danışmanıyla çalışmanızı tavsiye ederim.

muhtemelen Michigan gibi, Kellogg gibi üniversitelerden burs almanız daha kolay. Onlarda da kısmi burs olur, eliniz çok güçlüyse pazarlık edip tam bursa çevirmeye çalışabilirsiniz ama bu seçeneğe güvenmeyin. Harvard, Wharton falan düşünüyorsanız düşünmeyin, burs almanız çok çok düşük bir ihtimal.

Dönem başı 35bin dolar civarı başlıyor diye düşünün, okuluna göre artar bu fiyat. Ama kredi veren şirketlerle çalışırsanız, mezun olduktan sonraki 6 aya kadar ötelersiniz, sonra ödemeye başlarsınız ve 15 senede falan ödersiniz. Güzel faiz yersiniz ama en azından okulunuzu okumuş olursunuz. Zaten iyi business schoollardan birine girerseniz, daha mezun olmadan bir iş bulma ihtimaliniz yüksek.

Paraya bakmıyor bu işler, iyi başvurulara bakıyor. İyi referanslara bakıyor. İyi geçmişe bakıyor. Başvurduğunuz her okul için aşağı yukarı 250 dolar ödeyeceksiniz, en az iki tane essay yazacaksınız, her biri için en az iki referans mektubu gerekecek. Birçoğunda mülakata girip ingilizce mülakat yapacaksınız, bazıları için kalkıp Dubai'ye, İngiltere'ye vs gitmeniz gerekecek, bazıları online yapacak. Yani öyle Türkiye'deki gibi iki sınava gireyim, iki form doldurayım gireyim gibi bir şey değil. İyi hazırlanmanız gerek. GMAT'e girmeniz gerekecek, İngilizceniz buna yetmiyorsa İngilizce bilginizi geliştirmeniz gerekecek. GMAT'in sözel kısmıyla başa çıkmanız zor olabilir. Eğer bu alanda güçlü değilseniz (matematik ve sözeli toplu kastediyorum) kendinize çok rahat bir dört beş ay verin sınava hazırlanmak için.

Böyle şeyler...
(Bunlar Amerikan üniversiteleri için geçerli tabii, İngilteredeki üniversitelerle çalışmadım.)
  • sopiro  (25.05.17 20:45:51 ~ 20:47:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.