[]

toplumdaki gizli kast sistemi

bu sizi de rahatsız etmiyor mu? bir süredir bunu gözlemliyorum. alt sınıftan gelip kısmen üst sınıfa doğru yolculuk yapmış bir insanım. ve çevremde her kesimden insan var. bu yüzden iyi gözlemleyebiliyorum bu durumu. mesela bir insan fakirse torunu bile fakir kalıyor.

bir insan bana dedesinin yaptığı işi söylesin ona dün akşam yemeğinde ne yediğini, giydiği iç çamaşırının markasını bile söyleyebilirim. bu kadar keskin bu ayrım. benim gibi şanslı bazı azınlıklar belki bu zinciri kırabiliyor. ama bu da %10 falandır. ayrıca ben de bunun için çok ciddi fedakarlıklar yaptım. benim kendimi yırtarak ulaştıklarıma hiç zorlanmadan ulaşan insanlar var.

mesela öğretmenler genelde alt sınıftan çıkar. öğretmen çocukları bile öğretmen olmaz. ya da doktorlar genelde orta sınıftan çıkar. üst sınıf doktor olmakla uğraşmaz zaten daha kolay yoldan iyi para kazanabilir. alt sınıf da tıbba girebilecek kadar iyi eğitim alma şansı bulamaz. tabii istisnalar vardır mesela aziz sancar. ancak bu durum %10 falandır. genel için konuşuyorum ben. yoksa ibrahim tatlıses de inşaatlarden gelip holding kurmuş adam. ancak istisnai bir durum.

insanlar bu kast sisteminin gördüğüm kadarıyla pek farkında değil. farkın da olanlar da sürekli kendinden aşağıdakilere bakıp üstte olduğunu düşünüp rahatlıyor.

 
Herkes bunun farkında sen yeni farketmişsin sanırım.
Köy kahvesine git sana evrensel kast sistemini anlatsınlar.

  • Playground Love  (19.03.17 20:17:47) 
Türkiye'de bu eşik atlanalı çok zaman oldu. Birçok lise mezunu anne ve babanın üniversite mezunu çocukları var. Bu iyi bir sıçrama noktası. Olaya fazla ekonomik yaklaşmamak gerek. Çünkü kast sisteminde insanlar sadece ekonomik olarak birbirlerinden ayrılmazlar. İşin içinde eğitim de vardır. Bir 50 yıl sonra şimdiki üniversite mezunlarının çocukları da üniversite bitirdiğinde Türkiye daha kaliteli bir ülke olacak. Türkiye daha çok genç bir ülke. Bir de istisnalar yüzde 10'dan çok daha fazla. Girişimcilik aldı başını gidiyor. Benim dedem çiftçiydi, köyde bir sürü arsası vardı, orta zenginlikte biriydi. Ama amcamın iki oğlu da kendi işini kurdu. Biri gayrimenkul şirketi kurdu, kendine bir sürü ev ve araba aldı. Biri de sanayide otomotivle ilgili bir işletme kurdu. Durumları da gayet iyi. Sadece ekonomik açıdan bakıldığında daha çok sıçrama görülüyor.


  • dissendium  (19.03.17 20:20:06) 
evet ben baya geç farkına varmış da olabilirim. açıkcası bu beni çok üzüyor. biraz hırslı ve çalışkan biriyim. o yüzden kısmen deldim bu zinciri. çevremdeki iyi para kazanan insanlara bakıyorum aslında yaptıkları iş o kadar da atla deve değil. ama tomarla para kazanıyorlar. diğer tarafta çok daha potansiyelli insanlar harcanıyor, sürünüyor. işin sinir bozucu tarafı da piramidin tepesindekilerin gayet de bunu bileklerinin hakkıyla aldıklarını düşünmeleri.

@diss bilmiyorum eskilere nazaran kısmen azalmış olabilir. teknolojiyle yaşam kalitesi arttı. bazı şeylere ulaşım kolaylaştı. ancak durum yine vahim bence. şu an tıp fakültesinden içeri girin ailesi işçi olan çok azdır. ya da şu an altında bmw olanların %90'ının ailesi ya zengindir ya orta sınıftır. amcanlar istisna bence. genel vursan olsun olsun %20 olsun ki bu kadar bile değildir bence.
  • black mamba  (19.03.17 20:34:43) 
mesela benim 2 kız arkadaşım vardı. ikisi de avukat oldu. birinin babası avukattı diğerinin değil. babası avukat olan daha çok kazanıyor diğeri daha az. yoksa babası avukat olmayan daha iyi bir okulda okudu ama bir yerde tıkanıyor insan.


  • black mamba  (19.03.17 20:36:13) 
gizli değil sen yeni farketmişsin +1
rahatsız ediyor ama insanların dna sında olan bir şey maalesef.

  • basond  (19.03.17 20:44:36) 
seni soyle alalim: yoksulluk kisir dongusu

politikakademi.org
  • yons  (19.03.17 20:48:36) 
Ama bence tıp örneği karşılaştırma için doğru bir ölçüt değil. Tıp zaten ülkedeki en çalışkan insanların girdiği bir bölüm. Tıp okuyanların ailelerinin donanımlı olmaları sayesinde onların o kadar çalışkan yetiştirildikleri öne sürülebilir. O yüzden tıbbı ele almak doğru değil bu noktada. Mühendislik fakültesinde ailesi çok zengin olmayan başarılı birçok genç var. Şimdi bu adamlar bir gün bir fabrikada, şantiyede yönetici olacaklar. Bu durumda onların var olan düzeni kıramadıklarını söyleyemeyiz. Kaldı ki babası avukat olup okulla alakası olmayan insanlar da tanıyorum. Bence artık eskisi gibi işçisin sen işçi kal anlayışı kalmadı ülkede.


  • dissendium  (19.03.17 20:52:03) 
annem babam işçi, ben mühendis oldum. küçükken de baya fakirdik öyle böyle değil. şimdi adam gibi çalışırsam 35 yaşında orta düzey bir yönetici olabilirim. bence böyle bi durum yok ortada. he fakir ama ortalama altı kafada bir insansan evet zengin olamazsın. ama zengin ve aptal bir insansan ve bu 2-3 nesil böyle devam ederse o zenginlikten de eser kalmaz. tarihteki gibi bir etki olduğunu sanmıyorum. sadece hayatımızı biraz zor ya da kolay yapan bir şans meselesi.


  • pilavmaker  (19.03.17 20:58:41) 
eğitim de bunun bir parçası zaten. eğitim de parayla satın alınabilir bir şey. evet tıp fakültesi için çalışma gerekir ancak o çalışma için de bazı imkanlar gerekir. evet belki tıp istisna olabilir. yani alt sınıftan gelip de tıp okuyan çok var. ancak geneli orta sınıftır. ya da mühendisliğe bakalım. ben de çalışmayla alakalı sanıyordum. boğaziçi ya da odtü mesela. mühendisliklerin büyük kısmı orta ya da üst sınıftır. işçi çocuğu olup boğaziçi'nde mühendislik okuyan pek görmedim. alt sınıf genelde yazın sanayide çıraklık yapar.

onun dışında aile zenginse kimse üniversiteyle, işle falan uğraşmıyor zaten. adam hiçbir şey yapmsa da ortalamanın üstünde geliri var zaten. takılıyor öyle.
  • black mamba  (19.03.17 21:02:18) 
Bahsettiğin yüzde 10 çok yüksek bir oran. Yani kendi kendini yanlışlıyorsun.


  • osssy  (19.03.17 21:02:48 ~ 21:03:44) 
doğruluk payı yüksek. ben şunu yaptım bunu yaptım insanlarının %99 unun arkasında ailenin ciddi maddi desteği var. maddi olmayan durumlarda nüfuz desteği var ki maddiyattan belkide daha önemli bu.


  • kurnaz  (19.03.17 21:02:54) 
şu karikatür harika mesela. şu adamın başarısız olma ihtimali yok :D

s-media-cache-ak0.pinimg.com
  • black mamba  (19.03.17 21:08:08 ~ 21:12:39) 
Yahu sen istisnayı örnek gösterip genelleme yapıyorsun. Boğaziçi'de mühendislik okuyanlar işçi çocuğu değil, o halde mühendislik okuyanların geneli isçi çocuğu değil demek istiyorsun. Kurduğun mantık baştan yanlış. Senin Çukurova'da mühendislik okuyanlar işçi çocuğu, ama Boğaziçi gibi istisnaları var demen lazım. Türkiye'de eğitim parayla değil. Birinci öğretimler harç bile ödemiyor. Yeme, içme, barınma dışında bir öğrencinin ciddi gideri yok. He desen ki Amerika'da eğitim için çok para gerekli. O kısım doğru.


  • dissendium  (19.03.17 21:16:57) 
Katılıyorum. Uzunca bir süre kafa yorduğum bir durum bu. Uç örnekler dışında Genelleme yapmaya gayet müsait. Amerika da yapılan bir araştırma insanlar yüzde yetmişine yakınının içine doğdukları sosyoekonomik durumda veya daha altında öldüklerini gösteriyor. İnsanlar aşamıyor bu durumu. Kast sistemi olduğu çok açık. Türkiye için de bu geçerli.


  • fyodor fyodorovic  (19.03.17 21:24:56) 
@diss mühendislik okuyanların çoğu işçi çocuğu değil boğaziçi gibi okullarda okuyanların çoğu işçi çocuğu değil demek istiyorum. fark o işte. boğaziçi mühendislikle çukurova mühendislik aynı mı sence? ikisi de mühendislik ama ikisinin de kazanacağı paralar arasında fark var. fakir birinin boğaziçine girme ihtimali çok az. eski kız arkadaşlarımdaki gibi. ikisi de avukat. hatta biri daha yüksek puan alarak girdi ama diğeri daha çok kazanıyor. fakir aileden gelen biri pekala avukat, mühendis olabilir ancak bazı sınırların dışına çıkması çok zor. ikisi de avukattır ancak kazançları hiçbir zaman birbirine yaklaşmayacak. mühendis olur ama yine de pek kazanmaz. ya da ceo falan olamaz.

ya da ticarete atılacaksın diyelim. fakir insanın zaten parası yok. orta sınıf da riske giremez. bu da üst sınıfa kalıyor. yani çoğu başarının temelinde aile, sosyal çevre var.
  • black mamba  (19.03.17 21:25:19) 
Cok dogru bir tespit. Miras sistemine bu nedenle karsiyim. Insanlar ailesinin bulundugu ekonomik siniftan cikamiyor artik.

Dedesi Istanbul'da tarla almissa emlak milyoneri oluyor, dedesi milletvekili olmussa zengin politikaci oluyor, dedesi isletme kurup gelistirmisse zengin is adami(evet kadini olamiyor genelde) oluyor. Dedesi ciftciyse fakir sinif olarak devam ediyor. Sansliysa ucretsiz egitim sistemiyle falan orta sinifa yukseliyor cunku muhendis falan olmus oluyor.
  • Traveller  (19.03.17 21:41:21) 
Katılmıyorum, fırsat eşitliği çok yok gibi görünse de nispeten sınıf atlamak için bir çok kısayol var şu anda.


  • roket adam  (19.03.17 21:45:01) 
ben de senin gibi düşünüyorum, aileden gelen bir vizyon da var tabii. alt sınıftan gelen aileler de genelde 'biz okumadık sen oku', 'sınıf atla, para kazan bizi bu hayattan kurtar mantığı oluyor. vizyonu dar olanlar için öğretmen olsun, en güzeli devlet memuru olsun, maaş garanti olsun kafası, bir tık daha vizyonlular için çocukta da iş varsa tıp yaz doktor olsun kafası. hem statü hem para.
zenginler genelde çocuğunu yurtdışında okutuyor bu sınavlarla pek işi bile olmuyor, özel liselerde bilmem kaç dil bilerek çıkıyorlar, başına geçecekleri iş de oluyor.
eskiden böyle anadoludan ya da fakir ailelerden zeki çalışkan çocukların çıkıp sınıf atlaması daha olasıymış, öğretmen, subay, doktor vs. ama şimdi her şey para maalesef en iyi okullara da parayla girebiliyorsun, artık fırsat eşitsizliği daha meydan da.
para önemli. bilkentte koçta düşük sıralamayla okusan boğaziçinde bile parayla tezsiz yapabilirsin en basitinden. yurtdışı için kimi burs bulamaz diğeri parasıyla gider vs.
  • limoncello  (19.03.17 21:54:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.