[]

yurtdışında doktora

süreci bizimki gibi mi, farklılık var mı?
yılı, yeterlilik sınavı vs.



 
şimdi cevap olmayacak farkındayım ama sadece yardımcı olmak adına..

Soru çok açık uçlu..phdden bahsediyoruz ve bu bölümden bölüme alandan alana fark ediyor. Örneğin bazılarında phd de bile ders yükü varken bazı bölümlerde sadece lab researchleri var..3 yıl oluyor 4 olan var.. Daha da önemlisi avrupa amerika bile fark edebiliyor.

Yani hangi alan hangi ülke ?
  • qazaqwsx  (15.03.17 23:24:50) 
Amerika ve sayisal bilimlerde (life sciences, engineering, etc. ) durum okuldan okula ufak degisiklikler gosterse de genel olarak soyle:

-egitim suresi ortalama 5-6 yil. 4 yilda bir-iki journal publication'i yapip da bitirenin onunde egilirim.
- master'in olsa da bu sure cok degismez. ama master'ini doktora'yi yaptigin okuldan almissa farkli tabii.
- genelde 2 yil dersler surer.
- bu 2 yilin sonunda yeterlilik sinavini verirsin.
- 3. yilda ya da 4'te dissertation proposal'ni savunursun.
- ondan sonra arastirmalin yolunda giderse 5 yilda bitirebilirsin. gitmezse devam babam devam. Tabii bu surede kimbilir kac danisman hoca degistrirsin. sansliysan ilkinde baslar ilkinde bitirirsin. ben ne yigitler gordum atip tutan, ben 4 yilda mezun olucam diyen. hepsi 5 yili devirdi en az.
- ayriyeten cogu okulda proposal'u defense etttiginden sonra en az 3 ya da okuluna gore 4 donem daha devam etme zorunlulugun var. ama bircok okul bu konuda esneklik saglior. cunku bazilari (benim gibi) once biraz sonuc ciksin ondan sonra defense edeyip diyebiliyor. cunku ne yazik ki cogu zaman propose ettigin seyleri elde edememe gibi bir seyle yuzlesirsin. kimileri o durumda bile dissertation yazilir dese de cikmayan sonuc ile yazdigin dissertation'dan ancak bakkala kese kagidi olur.
  • kuju  (15.03.17 23:30:31 ~ 23:34:46) 
Hangi ulke ornegin?

Ben de arastiriyorum.

Ornegin ABD'de ders var, Avrupa'da yok.
  • Traveller  (15.03.17 23:38:10) 
almanya'yı merak ediyorum aslında. daad'tan falanda baktım. ama istediğimi bulamadım.


  • durgunfoton  (15.03.17 23:43:17) 
Amerika'daki cogu doktora programimda yeterlilik var. Hatta bazilarinda alan sinavlari bile var (sosyal bilim, isletme ve muhendislik icin konusuyorum). 8 yilda bitirmezsen veya sinavlardan iki kez kalirsan veya birden fazla dersten C alirsan da atiliyorsun. Normal bir doktoranin uzunlugu ise 5-6 yil (master sart olmadan).


  • balli borek  (16.03.17 01:12:16) 
fransa'da nanoteknoloji (hesaplamali fizik) doktorasi yaptim.

doktora 3 sene.

3 makale ve bir kitap bolumu yayinladim. makaleler icin "hakemli" falan dememe gerek yok sanirim, oradaki hocalar gotu boklu dergilere zaten bakmazlar. yayinlarin ciktigi dergilerin impact factor'u 5'in uzerinde diyeyim.

yeterlik yok, ki bu avrupa'yi secmemin en buyuk sebebiydi.

ders hem var, hem yok (gibi). 54 saat bilimsel alan + 54 saat cesitli alan (traverse) dersleri alma zorunlulugu vardi. bunlar seminer dersi, oturup dinliyorsun, sinav yok. bilimsel derslerim kristallerde manyetizma; hesaplamali kimya gibi derslerken secmeli derslerim photoshop'a giris, fransa ve almanya'nin ekonomik birlikteligi, zotero'ya giris, avrupa sinemesinda kadinin kamera arkasindaki ve onundeki yeri gibi cesitli derslerdi.

bu doktora pozisyonunu da hesaplamali fizik/kimya calisanlarin toplandigi bir portalda cikan ogrenci ilanlarindan buldum. fransa, isvec, norvec gibi cesitli ulkelerdeki hocalarin verdigi ilanlarin 10 tanesine daha yuksek lisans tezimi yaziyorken zaman icinde basvurdum. bazilarindan yuksek lisansta calistigim konularin uyusmamasi sebebiyle olumsuz yanit aldim, bazilarindan hic yanit alamadim. yanit alamadiklarimdan birisiyle daha sonra isvicre'de bir calistayda karsilastim, tatmin edici bir "cevap vermedigin doktora adayina bir don bak istedim" ani olmustu.

her ulkede ayni midir bilmiyorum ama fransa'da doktora yapan her ogrenci maas aliyor. benim kadrom universitedeydi, 3 yillik doktora anlasmasi bittikten sonra fransa'nin tubitak'inda (CNRS) 2 ay boyunca "bilimsel hesaplama muhendisi" olarak calistim.

yine ayni portaldan buldugum bir post-doc (doktora sonrasi arastirmaci) ilaniyla turkiye'ye, dogup buyudugum sehre dondum. donme kararim beynim yerine kalbimin sesini dinlememden dolayiydi.
  • chezidek  (16.03.17 23:01:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.