[]

kalori sayma ve gıdanın pişirilmesiyle yaşanan besin değeri kaybı?

selamlar.

hayatımda ilk defa kalori saymaya başladım. haftada 6 gün ağır idman yapıyorum, şu anda yağ yakımındayım. vücut verilerime göre günlük ihtiyacım 3100 kalori gibi bir şey. geçen pazartesi 2900 kalorilik bir diete başladım. her hafta kademeli olarak düşürüreceğim. bu dietin yanısıra intermittent fasting de yapıyorum 8/16 şeklinde. neyse bu gereksiz bilgileri niye verdiysem.

benim merak ettiğim, besin değerleri hesaplanırken pişirmede oluşan kayıp da hesaba katılıyor mu? Katılıyor ise % kaç gibi bir kayıp söz konusu oluyor?

Haşlama veya tosta basma şeklinde ısıtıyorum et, balık ve türevlerini. ayrıca çok pişirmiyorum.

dipnot olarak geçen haftadan bu yana 800 gr civarı vermişim, bel ve kalça ölçümde de 1'er cm azalma var. kol, omuz, boyun vs gibi bölgelerde kayıp yok.

diet istediğim gibi gidiyor lakin dana etinin çiğ ve haşlanmış hali arasındaki besin değeri farkı kafamı karıştırdı.

 
Pişirmede herhangi bir besin kaybı oluşmaz. Yani 100 gram çiğ ette 30 gram protein varsa, pişirdiğinde de 30 gram protein kalır ama bazı besinlerin pişirildiğinde suyu buharlaştığı için hacmi küçülür bazı besinler hamurlaştığı için hacmi büyür, fakat bu değişimler besin değerini etkilemez.


  • angelus  (28.02.17 19:05:21) 
@angelus

teşekkür ettim. derin dondurucunun dibinde kurban eti buldum, kalıp halinde koymuş rahmetli annem (kendisini 3 ay önce kaybettik).. donmuş hali 880 gr civarıydı. yağını buzunu düşünce düz 840 gr diye hesap ettim. çözmüş eti tekrar dondurmak sağlıklı olmadığından mecburen tamamını az miktarda haşladım ancak bugün de dahil 3 güne yaymak zorundayım. pişmiş et dolapta 2 gün daha dayanır mı acaba?
  • buckminster  (28.02.17 19:14:51) 
Pişmiş et biraz riskli çabuk bakteri oluşuyor. Normalde pişirilmeden 1 hafta dayanır ama pişmiş için 2 gün biraz sınır. Ben olsam kalanı yarın tüketirdim bir sonraki güne bırakmazdım.


  • angelus  (28.02.17 19:27:25) 
et pişince %40 gr kadarını kaybeder. o nedenle tamam pişince besin değeri kaybolmaz ama besin değeri piştikten sonraki gramajına göre hesaplanır. yani pişince 800 gr et atıyorum 600 gr'a dönüyorsa, protein miktarını 600 gr üzerinden hesaplarsınız.


  • vejeteryanvampir  (28.02.17 20:08:56) 
@vejeteryanvampir

o zaman kuş kadar bir şey kalmıyor mu ya. ben pişmiş halini de hesapladım 460 gr falan geliyor. ama suyunu da kullanıyorum, bildiğim kadarıyla etin suyu da faydalı ve diyetkolik ve fatsecret verileri doğruysa kalorisi oldukça düşük.

@angelus

o halde yarın bitirmeye çalışacağım, artık diğer besinlerden kısarım.

teşekkürler.
  • buckminster  (28.02.17 22:57:39) 
valla bir dönem diyetisyene gitmiştim, o söylemişti bu bilgiyi. hesaplamamı ona göre yapıyordum ben de.

bu arada ben böyle durumlarda eti pişirdikten sonra artacak olanı yine buzluğa atarım. çözülmüş et girmez tekrar buzluğa ama pişirip kimyası değişince yeniden buzluk süresi sıfırlar. annem de hep öyle yapar, hatta bazen kıymayı kavurup yemeklik halde buzluğa attığımız da çok olur.
  • vejeteryanvampir  (01.03.17 18:52:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.