[]

çok okumak ve çok konuşmak arasındaki ilişki

var mıdır böyle bir ilişki? çok kitap okuyan insanların malum, dağarcıkları ve kelime hazneleri daha geniş. bu direkt çok konuşma biçiminde mi gösterir etkisini? yoksa çenesi düşüklük farklı, genlerle ilgili bir şey mi? bir insan konuşkan değilse, isterse kütüphaneler kapatsın, gene de bir limitten öteye geçemez mi?




 
Yok, konuşurken kullandığı kelime sayısı değişir en fazla.


  • Dağlarca  (31.12.09 10:29:41) 
bence pek alakası yok. gevezelik yapmaya daha yatkın bireyler için kitap okumak bir avantaj olabilir ama çok konuşmayan bir sürü insan var deli gibi kitap okuyan. bilhassa tanıdığım kitap okuyan insanların çoğu gayet "az ve öz" konuşan tiplerden oluşuyor. ama yeri geldiğinde bir tartışmada da mantık sınırlarında ağız payı verme konusunda ustalar.

kısaca şunu diyebiliriz; kitap okumak her insana gerekli altyapıyı sağlıyor ama yapıları itibariyle çok konuşmaya meyilli insanlarda görülüyor bu sadece.
  • exexex  (31.12.09 10:34:49) 
konuşmakla kastiniz çenebazlıksa hani çok konuşup boş konuşmaksa bunun kitap okumakla hiçbir ilgisi yok.. Zira çevremde sittin sene kitap okumayıpta bır bır bır konuşan o kadar çok insan var ki.. Ama etkili konuşmayı kastediyorsanız bilimsel araştırmalar etkili konuşmanın %10'unun kelimelerden, %30 ses tonundan ve %60 beden dilinden kaynaklandığını gösteriyor.. Yani etkili konuşmak bile öyle kelimelerden, okunan kitaplardan öğrenen sözlerden falan kaynaklanmıyor.. Konuşmasından etkilendiğiniz bir insan varsa dikkat ediniz muhakkak beden dilini etkili şekilde kullanıyordur.. misal çıkayım ben ramiz dayının sözlerini ajdar modunda söyleyim kimse bişiy anlamaz..


  • joehigashi  (31.12.09 10:43:59 ~ 10:54:43) 
Benim gördüğüm konuşkanların çoğu kitap okuyan tipler değil, az okuyorlar ve okudukları vasat şeyler. Konuşmak var, boş konuşmak var. Gündelik olayların uzun uzun, detaylarıyla anlatıldığı konuşmalar zaten kelime dağarcığı gerektirmiyor.

Ciddi ciddi çok okuyanlar ise, çok çok az sayıda muhatap bulabiliyorlar ve bulduklarında da çok konuşabiliyorlar. Ama buna konuşkanlık denemez. Sustuklarında da sağlam susarlar.
  • uyuklayankedi  (31.12.09 10:51:03) 
ablam çok konuşur ama çok okumaz, annem gerçekten aşırı fazla okur, ama az konuşur. çevremden böyle örnek verebilirim.

hatta şöyle diyim; az okuyan kendisini daha fazla kelime ifade etmeye çalışır çünkü tam oalrak ifade edemez, ama çok okuyan daha az kelime ile ifade edebilir kendisini. yani böyle bir şey de var demiyorum ama neden olamsın :))
  • cedric  (31.12.09 10:58:19) 
Şöyle bir ilişki var.aslında çok şey öğreniyoruz ve hızla unutuyoruz.ancak çok konuşanlar aynı zamanda sürekli tekrar yaptıkları için bildikleri şeyleri kolay kolay unutmuyorlar.hiç konuşmayan, veya az konuşan kişi bunları bir şekilde tekrar da etmedikleri için bilgilerini yavaş yavaş unutacaklardır.aklımda kadarı ile anlattım ve bu bir bilimsel görüş.


  • ground  (31.12.09 11:00:32) 
Bence de alakası yok, çok okurum, hiç konuşmam misal. Konuşmaktan nefret ederim hatta, telefon falan çaldığı zaman duvara fırlatıp kırasım geliyor.


  • sui  (31.12.09 11:22:20) 
Arkadaşlara katılıyorum. Çok-az konuşma meselesi kız-erkek, sosyal çevre, kişilik özelliklerine göre değişiklik gösteren bir durum. Hiç kitap okumayıp da susmayan bayan arkadaşlar çevremizde mevcut. Oldukça fazla okuduklarını düşündüğüm ve yeri gelince konuşanları da görüyorum çevremde.

Hatta ve hatta diyebilirim de çok okuyan insan boş konuşmayı sevmediğinden daha az konuşabilir.

Şöyle bir durum da var tabi. Diyelim belli bir konu üzerinde tartışılıyor. Çok okuyan insan burada bilgi dağarcığı ve kültürü ile farkını ortaya koyacaktır. Çok ve boş konuşan insana göre daha fazla konuşacaktır.
  • Lethe  (31.12.09 11:45:45 ~ 11:47:15) 
çok okuduğum zaman çok konuşurum diye bir şey yok belki ama dolu dolu konuştuğumu fark ediyorum.
okumaya ara verdiğimde konuşmakta zorlandığımı da..
okuyup dağarcığı doldurduğumda onu birileriyle paylaşmak istemekliğimi de ekleyeyim.
  • hicazkar  (31.12.09 12:36:32) 
çok okumayla çok konuşma arasında arkadaşlarında dedxiği gibi bir ilişki yok, ama çok okumayla güzel konuşma arasında ilişki çoktur.
örneğin ne kadar çok okursanız konuşurken o kadar az "ııı" dersiniz.

  • etna  (31.12.09 14:33:18) 
çok bilen insan az konusur bence


  • posteriti  (31.12.09 18:15:27) 
çok kamasutra okuyan iyi mi seks yapar?


  • yol yemek ssg  (04.01.10 18:10:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.