[]

topraklı anahtarlı 8'li priz

bir tane aldık bunlardan. ikea'dan. sorum şu:

1- şimdi bunun düğmesini kapatınca prize elektrik gelmiyor ya, yani geceleri falan kapatıyorum ben de. güvenlik açısından. ama şöyle bi durum var. ben modemi hiç kapatmıyorum. anahtarı sorunlu çünkü. sürekli aç-kapa aç-kapa yapınca yanıyormuş. o yüzden 24 saat açık tutuyorum. e peki 8 li prizin düğmesini açtığımda modem de direkt çalışmaya başlıyor yani. bunun bir zararı olur mu alete? öyle bir şey duymuştum çünkü. hani hep derler, elektrikler kesilince tv'lerin düğmelerini kapatın; elektrik geri gelince zarar verir alete diye. doğru mudur bu?


 
teknik boyutunu bilmiyorum ama bu tip ufak ayrıntılarla geçmez hayat:) Modemde kaliteli birşeyse kolay kolay bozulmaz üzmeyin kendinizi..


  • ned flanders  (29.12.09 17:49:43) 
dediğin problem yüksek akım cihazlar için geçerlidir, ev için düşünürsek çamaşır makinası, buzdolabı, tv ler için geçerli olabilir. modemin çekeceği akım çok fazla olmadığından sorun teşkil etmez.


  • frown  (30.12.09 07:47:46) 
Evet bahsedildiği gibi o sorun genelde yüksek akım çeken cihazlar için geçerlidir. Bunun nedeni ise devre bir anda kapandığında (yani açık cihazın fişini prize taktığınızda ya da cihazın açma kapama tuşuna bastığınızda) ilk anda milisaniyelik de olsa bozuk kirli bir akım oluşur. İşte bu akım cihazlara zarar verir. Bunun için genellikle elektrikli cihazların elektrik girişine paralel bir kapasitör takılır ki ilk başta gelen o kirli akımı üzerine alsın daha sonra işlevini yitirip sonrasında gelen akımla cihaz çalışsın.

Yani modeme birşey olacağını sanmıyorum, ama ola da bilir. Yıldırım çarptığında dahi telefon, modem gibi şeyler yanabiliyor (gerçi o biraz telefon hattından kaynaklanıyor. Ama yok ben kafaya takarım diyorsanız bir elektronikçiye gidin modemin çalışma aralığına uygun potansiyelde birkaç faradlık bir kapasitör alıp modemin elektrik girişine paralel olarak bağlayın.
  • johan sebastian  (30.12.09 11:44:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.