[]

[İHRACAT] Türkiye'deki merkezden mi, yurtdışı şube üzerinden mi?

İstanbulda tanıdığım bir kobi (fermuar ve bujiteri üretimi yapıyor) ihracata başlamak istiyor. Makine parkurunu İtalyan makineler ile yenilediler 2 sene önce ve artık malları kalite anlamında beğeniliyor ve iç pazara sattığı firmalar ihraç bile ediyor.

Makine alımlarında hep birlikte hareket ettik İtalya'da, tercümanlık yaptım, alım satımı takip ettim, gümrük v.s.

Şimdi bir broker, Avrupa ihracatınızı bana verin demiş fakat bizimkiler cevap vermeden önce benle konuşmak istemişler. Birlikte bir şey yapabilir miyiz diye.

Soru:

1) İtalya'da bir şube açarak mı başlayalım yoksa Türkiye üzerinden mi yapalım?
2) Böyle bir işbirliği için talep edilecek ücretlendirme nasıl olmalı? Base maaş + komisyon mu? Ne kadarlık bir ücret uygundur? Komisyon raconu nedir?

Trademap'te yaptığım pazar araştırması sonucu Avrupa pazarının oldukça çekici olduğunu ve Türkiye'nin sektörde güçlü olduğunu gördüm. Dolayısıyla büyük bir potansiyel var.

İtalya'da şube açmak ilk aşamada masraf yaratacaktır fakat uzun vadede Avrupa müşterileri gözünde prestij ve güven sağlayacaktır. Ayrıca ithalatı direk biz yapıp, müşterilere kapıya teslim fiyat verip ithalat prosedürleriyle uğraşmamalarını da sağlayabiliriz.

Elde herhangi bir müşteri yok halihazırda. Dolayısıyla pazarlama/reklam ve fuar katılım çalışmaları yapacağız. Bu aşamada şube açmaya gerek var mıdır? Yoksa ilk 1 senelik çalışmamızı yaptıktan sonra mı açalım? Artılar, eksiler, tecrübe sahipleri, aydınlatıverseniz?

 
avrupalılardaki turkiye imaji su anda yerlerde maalesef.

o nedenle, ben olsam, İtalya'da yer acmayi tercih ederdim.
bununla ilgili de İtalya'da bir sekilde teşvik verilen yerleri arastirirdim.
ayrica, tc ekonomi bakanliği'nin verdiği destekleri de almaya calisirdim.

yalnız, her sekilde, İtalya'da bir yer açmak masrafli olacaktır. zaten yazmissiniz. muhtemelen de hesapladiginizdan daha da masrafli olacaktır.

bahsettiginiz kobi'nin, bu masraflari karşılayacak mali gucu varsa ise girin, yoksa şimdilik hic bulasmayin. cunku oradan en az 1 yil kar beklememek lazim.

---
eger isi brokera vermeyi düşünürseniz, base+komisyon değil de direkt komisyon bazli calisin. hatta ihracat için ortadogu + afrika düşünürseniz, ben de talibim mallarinizi satmaya :)
----
ithalat prosedürü, Avrupa'da bizdeki kadar değil. atr verdiniz mi bitti gitti.
---

su anda görünen en buyuk sorun; elde müşteri olmamasi gorunuyor. onu halletmek lazim once.
---

fuarsiz olmaz
reklamsız hic olmaz
---

"hayır"lı olsun simdiden.
  • for the record  (27.01.17 09:38:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.