[]

ben neyim?

Bunu nasıl anlatmam gerekiyor, bilmiyorum. 21 yaşındayım. Her insan gibi ufak tefek sorunlar oldu hayatımda tabi, bunları anlatıp uzatmak istemiyorum. Mesela şu, Ankara iletişim'de okuyorken, hiç arkadşaım yoktu. Hep şey derdim, "siyasi görüşüm yüzünden kabul görmem, en iyisi susup devam etmek." böyle böyle 3 sene geçirdim. Son seneye girerken yatay geçişle yaşadığım şehre geldim, Marmara İletişim'e geçtim. İlk günler çok rahat hissettim, sonra fark etmeye başladım ki olmuyor. Yani, susmamın vs. okulla, siyasi görüşle alakası yokmuş. Ben insanlarla iletişim kuramıyorum. Aslında yaşıtım, yani iletişim kurmam gereken grupla iletişim kuramıyorum. Öğrenci işlerinde dışarıda herhangi bir yerde bir şey yapmam gerektiğinde gayet rahat halledebiliyorum. Okulda, ya da arkadaş edinebileceğim çevrelerde sıkıntı yaşıyorum. gereksiz, fazlalıkmış gibi hissediyorum kendimi. nasıl anlatmam gerektiğini bilmiyorum artık. düşünürken bir çok tanım bir çok sorun bulabiliyorum ancak anlatmaya kalktığımda anlatmayı bile beceremiyorum... bir dönem ilaç kullandım ankara'da ancak bir halta yaramadı sinirlenip bırakmıştım.




 
Yasadigin sikinti anksiyete gibi bir sey mi?

Ve "arkadas edinebilecegim yerlerde sikinti yasiyorum" derken "gruplara dahil olmada" mi sikinti cekiyorsun? Yoksa birebir iliski kurmada da mi sikinti var? Emin ol ilki (halihazirda kenetlenmis arkadas olmus gruplara kendini kabul ettirmek) herkes icin zordur. Ilkokul ortaokul lisede falan yanlislikla yabanci, icinde tanimadigin kisiler olan bir sinifa girdiginde hissettiklerini dusun... Onun gibi bir seydir, ne kadar medeni olsak da tribal bir evrim gecmisimiz var. Grup dinamikleri hala ilkel icguduler ile isliyor yuzeyde medeni olsa da ve bu konuda anksiyete ve hatta gercek zorluk yasamak normal bence.

Ama mesela yeni biriyle birebir tanisma arkadaslik kurma olayi farkli. Simdi sen burada bir soru sormussun, ben de cevapliyorum. Bunu online yapmisiz ama yuzyuze olsa da farketmez yani. Ne sen fazlaliksin ne ben fazlaligim. Ha sen bana bir sey sorarsin, ben aksi bir adamimdir seni tersleyebilirim gecistirebilirim de. Sosyal hayatta bu goze alinmasi gereken bir risktir. Okulda masana biri oturur, bir selam verirsin, bolumunu sorarsin. Bolumle ilgili merak ettigin bir seyi sorarsin. Ben bu soruyu cevaplarken "bu arada ben sodakapagi memnun oldum" der elini uzatirsin, ben de elini sıkar "memnun oldum ben de robokot" derim. Belki bir tanidiklik oradan bir arkadaslik dogar? Belki de dogmaz o kisi bunu gecistirir. Ikisi de mumkun. Reddedilmekten korkun varsa once bunu asmak gerekiyor. Tekil insanlarla boyle meraba meraba veya daha derin iliskilerin gelisirse, bu kisilerin halihazirda dahil olduklari gruplara dahil olman cok cok cok daha kolay olur. Bir gruba bir "referans" ile girmenin farki geceyle gunduz kadar farklidir.

Ozetle: halihazirda kenetlenmis birbirini taniyan gruplara dan diye dahil olmak zordur. Insanlar seni dogasi geregi dislarlar grup icinden bir referansin yoksa, fazlalikmissin gibi hissettirirler oyle bir bilincli niyetleri olmasa bile. Once tekil iliskiler kurman lazim. Gerekirse yanas insanlara, reddedilmekten korkma. Yanastigin 10 insandan 1i bile sicak davransa (ki bu oran cok daha yuksek olacaktir gercekte) bir kac ayda merhaba merhaban olan veya daha derin iliskilerin olan kisilerin sayisi artacaktir. Zamanla bu insanlarin gruplarina da dahil edilirsin. Oyle oyle gelisir cevren. Tekil iliskilerde de reddedilmekten korkma. Sana yanasan kimseye senin ilgi borcun yok. Senin yanastigin kimsenin de sana borcu yok. Ilgilenmezlerse kisisel alma, seni tanimiyorlar bile. Onemli degil. Muhakkak yeni insanlar tanimak isteyen kisiler cikacaktir zamanla.
  • robokot  (18.12.16 19:07:33 ~ 19:11:34) 
sorun sosyal fobi olabilir. illa sosyal hayatının her anında olması gerekmez. örneğin sende de bu sınıf/okul ortamında oluyor olabilir. kimi insan çok sosyaldir ama telefonda konuşamaz örneğin. ya da yemek yerken konuşamaz, topluluk önüne çıkınca konuşamayabilir vs.

sosyal fobi ise çözümü kolay aslında ama bir o kadar da zor. benim yazdıklarından algıladığım ilk olarak bu oldu. yine de kendini daha iyi tanıyan sensin öyle olup olmadığını da muhtemelen biliyorsun.
  • olkol  (18.12.16 19:09:30) 
@j j r tolkien hayrani belki de ben küçüğümdür?

@robokot birebir de olsa, grup da olsa bir sıkıntı bir darlanma hissediyorum iletişim kurarken. sırf bu yüzden sunum ödevimi yapmayıp 10 puandan vazgeçmişliğim var. :)

@olkol öyle miyim bilmiyorum mesela kendi arkadaşlarımın, çocukluk arkadaşlarımın, yanında da iyi hissederim ama yine de onların yanında da gerginim. Misal bir yere gittiğimizde yine de nefesim falan hızlanıyor yani daralıyorum açık açık.
  • sodakapagi  (18.12.16 19:10:17 ~ 19:12:44) 
Sosyal fobi
Birebir benzerini yaşayanlar var

  • limoncello  (18.12.16 19:10:44) 
@limoncello olabilir tabi. berabat bir şeymiş gerçi. ilaçsız çözülmez, çözülse de tamamen kurtulmak imkansız diyorlar kendisi için.


  • sodakapagi  (18.12.16 19:19:13) 
Aynı sorunu ben de yaşadım. Çok yüksek elit bir tabakada yaşarken bir Anadolu kentindeki üniversiteye başlamıştım. İlk başlarda sizin gibi çok sıkıntı yaşamıştım. Bu iş tamamen kafa dengi birini bulmak ve siyasi/ekonomik/kültürel seviyenize uygun ortamlarda bulunmakla ilgili diye düşünüyorum. Dediğim gibi Anadolu kentinde okurken snob,züppe, piç vs. sıfatlar takılmıştı benim için. Bu durumda en iyi yöntem umursamamak. Zaten bir süre sonra sahip olduğunuz veya pazarladığınız üstün özelliklere istinaden insanlar size gizli gizli hayranlık duymaya başlayacaklar ve durumu kontrol altına alabileceksiniz.


  • redskull  (18.12.16 19:38:32 ~ 19:41:48) 
bir psikoterapiste görünmenizde fayda var.


  • veritaslibertas  (18.12.16 19:39:46) 
@redskull ben bim ya da a101 gibi ucuzluk marketine benzetiyorum kendimi. bir çok şeyim var... ama iyi olan hiçbir şeyim yok malesef. yaşamak için yaşayan bir insanım.

@veritasilibertas psikoterapinin ilaçlı tedaviden pek bir farkı olmadığını dşünüyorum.
  • sodakapagi  (18.12.16 19:54:12) 
bence böyle düşünmen çok saçma her insanın bir yeteneği vardır. Müzik, spor veya ne bileyim başka bir şey olabilir. Siyasi görüşünüzden bahsetmişsiniz iyi bir aktivist veya entelektüel olabilirsiniz. İnsanlar buna değer verecektir.


  • redskull  (18.12.16 19:59:48) 
@redskull sanmam. ben kendisini pazarlayabilen biri değilimdir pek. beceremem yani. aktivistlik, insanlara bir şeyler anlatmak... çok değerli şeyler... benim için çok bol kıyafetler gibi


  • sodakapagi  (18.12.16 20:05:56) 
Denemeden bilemezsin. Sadece umursamaz olun. Abdullah Gül bir keresinde Meral Akşener hakkında ortaya atılan kaset iddiasına "takmasın kafaya" tarzı bir cevap vermişti hala gülerim neyse. Elalem hakkımda ne der, ne düşünür gibi şeylerle zihninizi meşgul ederseniz bir yere gelemezsiniz. Bence sosyal fobinizi aşmak için ilk önce kendi fikir ve düşüncelerinizi özgürce ve rahatlıkla ifade etmeye başlayın tabi tek şart var o da saçmalamamak. İletişim Fakültesi'ndeki dersler bunun için ideal mesela. Tartışmaya girmekten çekinmeyin.


  • redskull  (18.12.16 20:20:29 ~ 20:26:40) 
İletişim okuyorum ama insanlarla iletişim kuramadığımı üçüncü sınıfta fark ettim. Hmm. Ağır daşşak geçiyor gibisiniz. Geçmiyorsanız da hoşlandığınız var da ortamına mı giremiyonuz hayırdır? Bu yaşa kadar asosyal olarak vakit geçirmişsiniz bence aynen devam edin.


  • herp  (18.12.16 20:27:51) 
@redskull dedim ya çevremde kendimi ifade edebilir ve hatta kavga edecek şekilde savunurum kendimi, asla yalana dayanarak konuşmadım çünkü bugüne kadar. "benim gibi olanlar" geriyor beni. "benden daha iyi olanlar"


@herp üçüncü sınıfta fark ettiğim şey iletişim kuramadığım değil. ben iletişim kuramamaktan bahsetmiyorum. bahsettiğim şey kendimi kabul edememek. gayet insanlarla konuşabiliyorum. sadece aidiyet hissetmiyorum ya da kendime güvenmiyorum insanların arasında sorun o. sebebi de sizin gibi insanlar zaten "ulan gerizekalıya bak." tavırlarınız.
  • sodakapagi  (18.12.16 20:35:03) 
Sen kendini aşağılık hissediyo gibi yazmışsın yav. Bizim tavırlarında bir şey yok.


  • herp  (18.12.16 20:39:24) 
@herp sorun o zaten. kendimi sevmediğim için insaların arasında pasif kalıyorum. kendime değer vermediğim için bir çeşit kendimi kapatıp fark edilmeme arzusu içinde yaşıyorum. iletişim fakültesiyle insanın kendisni sevmemesinin bir alakası yok yani.

@imojeen psikoterapi pskiyatri falan bana çok yalanmış gibi geliyor...
  • sodakapagi  (18.12.16 20:42:34) 
@sodakapagi, psikoterapinin ilaç tedavisiyle alakası yok gerçekten. neden böyle düşündüğünü bilmemekle birlikte, bu işin içinde olan bir olarak söyleyebilirim ki, gerçekten çok acayip durumlardayken ciddi anlamda iyileşen insanlar gördüm. öncelikle maddi durumun iyiyse iyi bir terapist araştırıp ve ön yargılarından arınıp terapiste gitmeni gerçekten öneririm. çünkü ilaç gerçekten bir değişim sağlamayacaktır. ilaçla yalnızca geçici bir çözüme kavuşursun, sorunu ortadan kaldıramazsın. psikoterapi dediğimiz süreç sorunu tamamen ortadan kaldırır. bu da zor bir tedavi yöntemidir yalnız. psikoterapi öyle haftada bir gittim konuştuk düzeldik gibi bir olay değildir. terapidi kullanılan çeşitli yöntemler ve yollar vardır. sizin de yapmanız gereken şeyler olacaktır. bunları yaparsanız ve düzenli takip ederseniz düzelmemesi için bir sebep yoktur.
neyse. dediğim gibi, çözümünüzün psikoterapist olduğunu söylüyorum. umarım kısa zamanda iyi olur her şey sizin için.

  • veritaslibertas  (18.12.16 22:53:28) 
Sanırım özgüven eksikliği.


  • ezkaza  (18.12.16 23:46:19) 
onlar fazlalik. rahat ol.


  • e haliyle  (18.12.16 23:50:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.