[]

Osmanlı Türkçesi bugünkü Türkçe ile aynıymış

bu kadar benzerlik beklemiyordum,en azından bu kadar eski bir tarih için.

1709 tarihli ingilizce bir türkçe gramer kitabı buldum. İngiliz dilbilimci, ingilizlere türkçe öğretiyor. içinde örnek metinler de var. bugünkü Türkçe ile %90 benzesiyor.

meraklisina:

books.google.com.tr

 
200-300 senede bir dilin tamamen değişmesini nasıl bekliyorsun? belki şaşıracaksın ama 1000 yıl önceki türkçeyle bugünkü türkçe de %90 olmasa bile çok benzeşiyor.


  • loser blueser  (18.12.16 12:30:01) 
ordaki ingilizcenin değişmediğine şaşırmayıp Türkçenin değişmediğine mi şaşırıyorsun. Kelim olarak sadeleştirme olmuştur ama gramer değişmez çoğu zaman


  • efruz  (18.12.16 17:13:07) 
osmanlıca bir kültür dili. türkçenin yanında farsça ve arapça kelimeler yoğun. bu coğrafyada insanlar anlaşabilsin diye üretilmiş sanırım. ki zaten sıradan halkın değil eğitimli kesimin dili.


  • qazedcsrfvtyhngujmkol  (18.12.16 17:17:28 ~ 17:17:45) 
halkın konuşma dili gayet anlaşılır. ama resmî belgeler, şiirler, edebiyat metinleri, yüksek kültür ürünü metinleri anlayamazsınız. saray dili dediğimizle (bundan da kasıt aslında gündelik konuşmadan ziyade bu saydığım türden metinler vb.) halkın konuştuğu arasında fark var. zaten tanzimattan itibaren bu dilin halk diline yakınlaşması gereği münevverler arasında tartışılıyor ve 19. yüzyıldan cumhuriyet sonrasına kadar sadeleşme akımı devam ediyor. gerçi cumhuriyet sonrasında iş öztürkçeciliğe dönüyor ama o ayrı mesele.


  • microfiction  (19.12.16 17:16:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.