[]

resmi üniformali polis kimlik gösterme zorunlulugu

var mıdır yok mudur?bugun bi resmi araçlı polis cevirdi beni ve kimlik istedi benden ondan istedim benm böyle bir zorunlugun yok işte resmi polis arabasi resmi üniforma bikbik dedi tartiştik şimdi adamlar haklı mı yoksa beni mi yiyolar




 
en ıyısı emnıyetın sıtesıne gırıp ordan sormak


  • hanyın  (20.12.09 12:14:29) 
e resmi üniformalara benzer üniformalarla bir kadını kaçırıp tecavüz etmişlerdi ya... nasıl güveneceksin ki resmi üniforma olup olmadığına? belki arabayı da çalmışlardır?

bildiğim kadarıyla sorarsanız göstermesi lazım.

değilse bile mantıken göstermeleri lazım.
  • cedric  (20.12.09 12:17:14 ~ 12:17:45) 
resmi aracin gecerliligini bilmiyorum, ama uniforma yetmiyordur bence. bi ara polis kiyafeti giyip bardan kadin kacirip tecavuz etmislerdi. bu olayi hatirlatsaydiniz bunu diyen polise. gerci adi ustunde 'polis', ne kadar anlar bilmiyorum..


  • nawres  (20.12.09 12:18:45) 
polis vazife ve salahiyetleri kanununda var bu zorunluluk.şimdi maddeyi hatırlamıyorum ama resmi veya sivil üniformadan bahsetmio.hatta polisin sana kimlik sormasının ön şartı kendi kimliğini göstermesi.


  • 3wolvy5  (20.12.09 12:21:39) 
polis kılığındaki birkaç kişinin bardan bir kadını kaçırma olayından sonra gündeme gelmişti bu olay ve sizden kimlik isteyen polisten ilk önce siz kimlik isteyebilirsiniz demişlerdi fakat türk polisinin duyarlılığı düşünüldüğünde pek de sağlıklı ilerleyecek bir diyaloğa benzemiyor ki öyle de olmuştu. o olaydan sonra polise kimlik sorduğu için hastanede gözünü açan vatandaşa mikrafon tutulmuştu birçok kez.


  • sos fistik olsun mu  (20.12.09 12:25:07) 
POLİS VAZİFE VE SELAHİYET KANUNU

DURDURMA VE KİMLİK SORMA

Madde 4/A- (Değişik madde: 02/06/2007-5681 S.K./1.mad)

Polis, kişileri ve araçları;

a) Bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek,

b) Suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek,

c) Hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek,

ç) Kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek,

amacıyla durdurabilir.

Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için polisin tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması gerekir. Süreklilik arz edecek, fiilî durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz.

Polis, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir ve durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilir; kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir.

Durdurma süresi, durdurma sebebine esas teşkil eden işlemin gerçekleştirilmesi için zorunlu olan süreden fazla olamaz.

Durdurma sebebinin ortadan kalkması halinde kişilerin ve araçların ayrılmalarına izin verilir.

Polis, durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah veya tehlike oluşturan diğer bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, kendisine veya başkalarına zarar verilmesini önlemek amacına yönelik gerekli tedbirleri alabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerindeki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.

Bu Kanun ve diğer kanunların verdiği görevlerin yerine getirilmesi sırasında, polis tarafından gerekli işlemler için durdurulan kişiler ve araçlarla ilgili hükümler saklıdır.

Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.

Belgesinin bulunmaması, açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması dolayısıyla ya da sair surette kimliği belirlenemeyen kişi tutularak durumdan derhal Cumhuriyet savcısı haberdar edilir. Bu kişi, kimliği açık bir şekilde anlaşılıncaya kadar gözaltına alınır ve gerekirse tutuklanır. Gözaltına ve tutuklamaya karar verme yetkisi ve usûlü bakımından 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanır.

Kimliğinin tespiti amacıyla tutulan kişiye, kimliği tespit edildikten sonra ve talepte bulunması halinde, bu amaçla tutulduğuna ve tutulma süresine dair bir belge verilir. Kişinin kimliğinin belirlenmesi durumunda, bu nedenle gözaltına alınma veya tutuklanma haline derhal son verilir.

Nüfusa kayıtlı olmadığı için kimliği tespit edilemeyen kişilerin nüfusa kayıtlarının temini için gerekli işlemler yapıldıktan sonra, 5 inci maddeye göre fotoğraf ve parmak izi tespit edilerek kayda alınır.

Kimliği tespit edilemeyen kişinin yabancı olduğunun anlaşılması halinde, 5682 sayılı Pasaport Kanunu ve 5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.
  • Bigvocate  (20.12.09 12:27:03) 
eski seri kurtlar vadisi'nde şöyle bir sahne vardı.

iki tane polis yelekli ama sivil adam memati'nin yanına gelir:

- memati bey sizi merkeze almamız geerekiyor.
- sen kimsin?
- (yeleği gösterir) görmüyor musun?
- 26 milyona dikiyorlar o yeleği.
(polis çıkarır kimliğini gösterir)
- niye gidiyoruz merkeze?
- terzinin adı lazım.
  • kibritsuyu  (20.12.09 12:27:33) 
göstermesi lazım mantıken. bi kere karşılaştım böyle durumda gösterdi. olmadı ismini soy ismini bağlı bulunduğu şubeyi öğren, dilekçe ile şikayet et.


  • tulkas  (20.12.09 12:28:00) 
Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanununa göre polis kimlik sorarken vb. kendi kimliğini de göstermek zorundadır. Bu sadece polis olduğunu kanıtlamak için değil, aynı zamanda kendi şahsını beyan etmek içindir. Yoksa hukuka aykırı bir eylem yaptığı zaman neye göre şikayet edilecek. Bu yüzden kimlik göstermesi PVSK'ye göre zorunlu kılınmıştır.


  • microfiction  (20.12.09 12:28:25) 
peki soruya soru ekliyim.


polis durdurdu kimlik istedi, ben de dur önce bir soluklan yeğenim hatta önce sen bir göster dedim. o da başladı bağrınmaya lan çizerim seni, atarım seni içeri, hayatı dar ederim saydırıyor da saydırıyor. bende de vakit bol mesela. nereye nasıl şikayet edebilirim?
mesela ben mi onu merkeze davet etmeliyim? seni komiserine ya da üstündeki kişiye şikayet edcem, falan gibisnden? ne yapılabilir? hayır polisi polise şikayet etmek slkfjsdlf komik geldi?

bunun çözümü ne olabilir?
  • cedric  (20.12.09 12:35:45) 
o üniformayı gidip diktiren, polis arabası çalan ya da arabaya polis arabası süsü veren adam kendine pekala gayet kolay sahte bir polis kimliği de düzenler. Bir anlamı yok bence polis görünümlü birine kimlik sormanın.


  • babatema  (20.12.09 12:37:27) 
cedric

plakadan sikayetci olabilirmişim. bugun sadece 2 araba devriyedeymiş...
  • all girls dream  (20.12.09 12:44:43) 
o da doğru adam çıkarır bir kimlik pvc kaplatmış falan. printerdan çıkardığı bir şey. sanki hayatım da çok polis kimliği gördüm de...


  • cedric  (20.12.09 12:47:13) 
@ mrtks 2 saniyelik gösterdi ilk etapda ama hiçbişi göremedim tekrar bakayim derken olay zivanadan cıktı adam arabaya bindi diğer polis benle geldi konustu o anlatti bunlari.dedim belki sikayetci olucam adını sanınını bilmiyorum.ordan hala bagırıo beni mi sikayet ediceksin die plakami al fln dedi.seninde dedigin gibi sahte kımlık yapmak cok basit.


  • all girls dream  (20.12.09 12:49:25) 
Diyelim polis kimlik gösterdi. O kimliğin sahte olmadığını nerden anlayacağız?


  • pass  (20.12.09 14:11:37) 
çakmak ile yak yanıyorsa sahtedir :p


  • cedric  (20.12.09 14:23:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.