[]
Farmakolojik ilerleme neye bağlıdır?
Durduk yere kafama takıldı, nasıl diye sormayın. Şimdi, ilaç sektöründeki gelişim ne şekilde ilerliyor? Farmakologlar ilaçların geliştirilmesini ve yeni ilaçların üretimini hangi durumları gözeterek yapıyorlar? belli bir idealize durum var da ona mı ulaşılmaya çalışılıyor yoksa tıbbi gelişmelerin gerektirdiği asgari şartları sağlamak için mi geliştirmeye yönleniyorlar? Tıbbi gelişim ve farmakolojik gelişim arasında nasıl bir bağ var? tişikkirler süpermen ve süpervomenler ^^
Yeni keşfedilen ilaç molekülleri bazı klinik deney safhalarından geçiyor. Faz1,fa2,faz3,faz4 şeklinde. bu faz çalışmaları öncesinde laboratuarda hücre kültürleri ve deney hayvanları üzerinde deneniyor, ilacın yapacağı işi yapıp yapmadığı ve bu işi yaparken başka şeylere zarar verip vermediği, toksikolojisi vs.idealize bir duruma ulaşmak söz konusu değil, hayal ettiğin etkileri yapacak molekülü bulmak sentezlemek kolay değil çünkü. vücutta her olay başka birçok olayı da tetiklediği için, hastalık sebebi olan tek bir reaksiyonu tek başına düzeltecek moleküller üretmek mümkün değil. bu yüzden yapacağı işi iyi yaparken diğer sistemik etkileri de kabul edilebilir düzeyde olan moleküller seçilip geliştiriliyor. böyle bir molekülü bulduk diyelim, peki bu ilaç şu an mevcut tedavilere göre ne kadar avantaj sağlıyor? kullanımı ne kadar güvenli? bunu da işte faz çalışmalarından öğreniyoruz. mesela bulduğumuz ilaç bir kanser ilacı olsun, a kanserine karşı verilen x ilacı hastaların ömrünü istatistiksel olarak (buna sağkalım diyoruz)3 ay uzatabilmiş.bizim bulduğumuz ilaç 6 ay uzatabiliyor tezini ispatlayabilirsek ilaç ruhsat alır ve piyasaya çıkar. tabi bunun için geniş bir örneklemde farklı ırklardan farklı yaş gruplarından olup hastalığı benzer düzeylerde, benzer sağlık durumlarına sahip kişiler üzerinde deneyler yapmalıyız. mesela, ilacımız 4 ay uzattı sağkalımı ama bunun yanında yan etki profili x tedavisine göre daha düşük. bu da olumlu denebilirse de buna karar verecek merci genelde FDA'deki ruhsatlandırma uzmanları oluyor.ilaç geliştirme konusu yüksek gizlilik içerdiği için bu konudaki bilgiler pek açıklanmaz. gelişmeleri takip eden biri en fazla yeni bir ilacın faz3 yada faz4 aşamasında geldiğinden haberdar olabilir. bunun altındaki seviyelerdeki bilgiler gizlidir. yanıtlayabildim mi bilmiyorum, soru varsa yanıtlamaya çalışırım.
- curukturpkokusu (21.11.16 12:34:12)
Daha güzel açıklayamam herhalde o yüzden çokluk da görünsün diye yazıyorum, curukturpkokusu+1
- bir ileti paylastim (21.11.16 13:07:29)
Teşekkür ederim, oldu bu curukturpkokusu : )
- mentuhotep (21.11.16 13:42:59)
Curukturpkokusunun dedigine ek olarak moleküler ilac dizaynlari da su an yeni sayilabilecek bir alan. Nanopartikullerin vektorlerle hedef hucreye gönderilerek dna ya da rna sentezinin baskilanmasi ya da değiştirilmesiyle hastaliklar tedavi edilmeye calisiliyor. Gen terapi, antisense terapi vs diye geciyor. Sağlıklı hücrelere zarar vermeden direkt sorunlu hucrenin duzeltilmesi ya da yok edilmesi buyuk avantaj olduğu icin ilac calismalari gelecekte bu yone daha cok kayacak diye bekleniyor.
- passive aggressive (21.11.16 14:04:48)
1