[]

Verdînec / verdenîc hastalığının anlamı/kökeni nedir?

Osmanlı tıbbında böyle bir hastalık var. Bir göz hastalığı. Tanımı: bu göz marażı peydāh olduķda göz şişer ve gözüñ ķapaķları çatlar, yarulur, andan ķan aķar ve çıķar.

"Verd" Arapçada "gül" demek. Kızaran göz renginden dolayı bu adı almış. Ama -înec kısmı nerden geliyor acaba? Farsçadan olabilir mi? Bu kelimeyi nasıl türetmiş olabilirler?

Halk dilinde bu hastalığa "موردن العين" deniyormuş. Bunu okumam gerekiyor. İkinci kelime, evet, al-ayn. Ama birinci kelime? Dikkat ederseniz içinde "verd" geçiyor. Sonunda "nun" olmasa müverred, kızamış okunabilirdi. Acaba verdinec'in n'sini de mi alıp ism-i mef'ul yapmışlar? Müverden? (mücevher kelimesinin kalıbı gibi ki fa'lele'nin ism-i mef'ulüdür)

 
Kamys'a baktiniz mi? Meverred, meverrud, murd vs olabilir. Disardayim su an sozluk yok. Bakarim eve gecince.

Bu arada osmanli tibbi ile alakalisinjz sanirim. Doktora tezi olabilecek nitelikte tib tarihiyle alakali bildiginiz bir yazma vs var mi bildiginiz, tavsiye edebileceginiz?
  • evrenos gazi  (29.10.16 12:35:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.