[]

antivirüs falan değil de sadece "sızmalara" engel için ne kullanalım?

seneler sonra dün bir format olayı yaşadım. (win 7 kullanıyorum.) böyle şeyleri çok sık yapmam. gittiği yere kadar gider. mesela disklerimin birisinde eski sistemim xp de duruyor. istersem onunla başlatabiliyorum bilgisayarı.

hiç hesapta yokken sabah bilgisayarı açarken ne yaparsak yapalım (güvenli mod dahil) başlangıç onarmaya gidiyordu. atapi.sys ve ataport.sys dosyalarında hata gösteriyordu. onların yenilerini indirip, uygun yerlere yerleştirsem de (artık o hataları vermediği halde) başlangıç onarma sonuçsuz kalıyordu. tek hatam geri dönüşüm noktası yaratmamışım bugüne kadar.

şansıma 1 hafta önce bir sezgiyle c ile bağlantılı herşeyi (masaüstünden tut, belgelerime kadar) başka disklere taşımıştım. yani format öncesi çok zorlanmadım. ki mini win 7 diye bir şey keşfettim. usb'den windows açıp, yine her türlü dosyamıza ulaşabildim. hayatı kolaylaştıran güzellikler bunlar. şu an bakınca kaybettiğim bir şey yok gibi görünüyor. (torrent programım sıfırlandı mesela ille de bir örnek göstermek gerekirse..)

-şimdi bundan sonra c ile bağlantıda kalmadığım bir şekilde kullanmaya özen göstereceğim bilgisayarı. yani her an çökerse zerre üzmeyecek bu beni level olarak.

-periyodik olarak geri dönüşüm noktaları yaratacağım. sonuçta programları tekrar kurmak da biraz uğraştırıyor insanı. mesela kmplayer ayarlarım da sıfırlandı. onları yeni baştan yaratmak zorunda kaldım. dts için codec yükleme şu bu. olası bir çökmede falan bu geri dönüşüm noktalarından yararlanayım diyorum.

Ve sorum şu;

böyle bir anlayışta kullanacağım için anti virüslerle uğraşmayayım diyorum. o kadar bilinçsiz bir kullanıcı değilim. öyle zırt pırt alakasız bir ton şey indirmiyorum da kurmuyorum da. genelde torrent falan trafiğim var. sadece sync gibi paylaşım olaylarım oluyor.

haftada bir falan cleaner programları ile tarama yaparım diyorum.

yine de işte en azından hat üzerinden olası bir sızma, ya da bilgisayarın işlemci gücünden yararlanmak için sülük yazılımlarla falan denk gelmemek adına adına kabaca "sızma" dediğim olaydan kendimi korumak için ne önerirsiniz? yani çok sağlam bir hacker olmadıkça içeri sızmak için hamle yapan sıradan hareketler duvara çarpsın ve afallasınlar istiyorum. :)

söz sizde;

 
Antivirüs kullanmamak büyük aptallık. 2015'in Aralık ayında CryptoWall virüsü bulaştı bilgisayarıma. Millet yılbaşında eğlenirken ben olayı kontrol altına almaya çalışıyordum. Tahminime göre bir e-mail'den bulaştı. Yaklaşık 10 GB dosyam kullanılamaz hala geldi. İçinde 1000'e yakın fotoğrafım vardı. En kötü bir Avast yüklenmeli.


  • dissendium  (24.10.16 15:52:32) 
okumadım yazanları açık söyliyim, avira var bende.

bir de sızmlara engel olmanın tek yolu offline bilgisayar kullanımı.

ben çoğu datamı dropbox, google drive ve amazon cloudda yedekledim. biri gitse diğeri kalıyor. google drive anlık yedekleniyor, dropbox ve amazon haftalık.

dropboxta geçmiş versiyona dönüş var.
  • kurnaz  (24.10.16 15:55:32 ~ 15:55:53) 
hocam
5 yıldır
cift pc kullanıyorum iş + ev
virus yemedim
3-4 kisinin pcye de kurdum kimsede sıkıntı yok
ara ara bakıyorum

kullandıklarım
usb disc security
microsoft security essentials
browser da da adblock plus kurulu ( chrome ve firefox )

sana tavsiyem
bir ssd al
onda windows 7 kurulu kalsin ( sp1 den sonra guncellemesen de olur )
onun dısında varolan harddiskin depo olsun
windows sicsa bile format basar gecersin
  • kingcyrax  (24.10.16 17:15:24) 
avira kulanıyorum yıllardır. ücretsiz olduğu halde malware dahil herşeyden kurtardı bu zamana kadar. pc yi kastığını düşünmüyorum. oyun oynarken bile kapatma ihtiyacı hissetmedim hiç kasmıyor. kendi kendine update ediyor hergün.


  • hasmetizm 2046  (24.10.16 22:28:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.