[]

Yüksek lisans yapanlara bir kaç soru..

bu dönem okul bitiyor yüksek lisans için başvurmayı düşünüyorum fakat bir kaç sorunum var.
sermaye piyasası ve borsa yüksek lisans programına başvurmayı düşünüyorum. fakat henüz akademik yönden pek bir beklentim yok. iş yaşantısında elbette iyi yönde etkileri bulunur fakat bir kaç sene kaybetmeye değer mi?
bir diğer sorun da yüksek lisans yaparken bir yandan çalışmak mümkün müdür? çünkü epey bir süredir okuyorum ve seneye 3 kardeş üniversitede olacağımızdan baba efendi epey zorlanacak gibi. bir yandan katkıda bulunmak mümkün müdür?
kendi çapımda zeki sayılırım fakat çok sıkıya da gelemem. bse de okuyan varsa eğer çok sıkarlar mı yoksa normal bir insanın kapasitesinin biraz üstü yeterli midir bitirebilmek için??
belki cahilce karşılanabilir sorular ama şu ana kadar pek düşünmemiştim yüksek lisansı o yüzden yeni yeni araştırmaya başlıyorum.

 
eğer akademik beklentiniz yoksa, gelecek sene 3 kardeş birden üniversitede olacak ve aile bütçesini yoracaksınız bence şu anda iş hayatına eğilmek daha mantıklı olabilir.

zira, iş hayatına yeni başlayan biri için hem iş hem yüksek lisans zordur. neden, çünkü birincisi işverenler yüksek lisans derslerine gidecek olan birini işe almak istemezler. ikincisi ise hangi sektörde olursan ol, çalışma hayatının ilk yılları daha zorlu geçiyor. daha fazla iş yapıyorsun, daha çok mesaiye kalıyorsun.

ayrıca, sanırım, biraz iş tecrübesi edindikten sonra yüksek lisans daha mantıklı. mesela ben okul biter bitmez başladım. ama sonra çalıştığım alan çok farklılaştı. yüksek lisans alanıma severek başlamış olmama rağmen, çalıştığım alanı daha çok sevdiğimi fark ettim. eğer şimdiki aklım olsaydı, çalıştığım ve sevdiğim alanda yüksek lisans yapmış olurdum...
  • kahvegibi  (11.12.09 08:39:38) 
kahvegibi ye katılmakla brlikte, diğer yandan işe başladıktan sorna tezli yüksek lisans yapman zor olur. tezli yüksek lisansın dersleri gündüz olur genelde (devlet üniversitelerinde öyle diğerleri de tuzlu malum). çalışırken derselere gidemezsin. ancak tezsiz yapıp akşam derslere gitme şansın olur. ona göçre karar vermek gerekyor.

ama kahvegibinin de dediği gibi akademik beklentin yoksa eğer, tez yazmanın sana vakit ve sağlık (yaşadığın stres ve sıkıntının götürdükleri (kendimden biliyorum)) kaybından başka çok fazla bir getirisi olmayacak. yüksek lisans yapmak olabilir ama tezden uzak dur derim (sıkıntıya gelemem dediğin için böyle diyorum, sıkıntının allahını yaşarsın)
  • croupier  (11.12.09 08:57:23) 
İş bulabiliyorsanız başlamanızı öneririm. 1-2 sene sonra yüksek lisans yapıp yapmayacağınıza, yaparsanız hangi alanı seçeceğinize karar vermeniz kolay olacak, öte yandan öğrenim masraflarınızı kendiniz karşılayabileceksiniz.

Çalışırken okumayı tercih ederseniz buna anlayış gösteren hocalar olacaktır, ama hiç okula uğramadan da olmaz; ödevler-sınavlar derken iş hayatının yorgunluğunu unutup kitaplara-makalelere dalmaya enerjiniz olmalı. Lisansta vasatın biraz üzerinde olan bir öğrencinin yüksek lisansta zorlanacağını sanmam.


Kolay gelsin.
  • uyuklayankedi  (11.12.09 08:57:55) 
akademik beklentiniz yoksa bilhassa tezli yüksek lisansa bulaşmayın. ben bulaştım pişman oldum. ancak özellikle sevdiğiniz bir alanla ilgili yüksek yapıyorsanız çok da zevkli olabiliyor, ancak tez her halükarda problem.


  • theos ek mekhanes  (11.12.09 11:01:54) 
anladığım kadarıyla tezli yüksek lisans ile iş hayatı zor. tezsiz yüksek lisans da şu durumda zor gibi görünüyor. akademik hayat da bana göre değil sanırım. önce iş sonra duruma göre lisans önerisi var. biraz daha araştırmak lâzım. nasıl olsa biraz daha zaman var. fikirler için teşekkürler... tek tek dikkate alacağım...


  • machine head  (11.12.09 12:42:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.