[]

Niye gezegene zarar veriyoruz?

yaptığımız şeylerin sonucu niçin "gezegene zarar veriyoruz"'a çıkıyor arkadaşlar?

biz doğanın içinden gelen bir varlık değil miyiz?

X canlı, iklim şartları değişti diye çok hızlı üremeye başlayıp Y canlsıının soyunu tükettiğinde "X canlsıının bu yaptığı şerefsizliktir" diyor muyuz?

Biz de insanoğlu olarak, güçlendiğimiz coğrafyalarda bazı şeyleri yok ediyoruz, tıpkı eline avantaj geçiren diğer canlılar gibi.

Karbon salınımı geri dönülemez hale gelmiş.
Tamam, engellemek elimizdeydi, ama engellemedik. Ama geri dönülemez haldeyse napalım yani? Karbon salınımının maksimum olduğu düzeylerde yaşayabilen canlıların önünü açtık, diğerlerini yok edeceğiz. Olay aslında bundan ibaret.

Dünyanın sonunu getiriyormuşuz vs. bana çok fazla "ego dolu sözler" gibi geliyor.
Hiçbir bok olmaz. Dünyaya california boyutunda bir meteor çarptı ve binlerce yıl güneşle arasındaki temas son buldu da yok olmadı. Bizim yaptığımız şeyler mi yo kedecek?

Yok edebileceğimiz tek şey, kendi türümüz ve bizim türümüzle aynı dönemde yaşamış canlılardır.
Karbon salınımını coşturup kendimizi ve türleri yok ederiz. Sonra mikroskop boyutunda başka bir canlının yaşaması için muhteşem bir ortam oluşturmuş oluruz ve X milyon yıl sonra o canlı gelir başa geçiverir :)

Ben şunu demeye çalışıyoruM.
Dünyayı yok ediyoruz muhabbetleri safsata. hiçbir şey yaptığımız yok. biz kendimiz doğanın içinden gelen, sıradan bir canlıyız ve bizim yaptığımız şeyler elbette ki çevreye zarar verecek, neredeyse tüm hayvanlar çevreye zarar veriyor ve ekolojinin bozulması için güçleri yettiğince davranıyorlar :) Biz de ekolojinin bozulması için kendi gücümüz yettiğince davranıyoruz, bizimki biraz daha etkili sadece tek değişiklik bu.

Biz götümüzü yırtsak da dünya sabit kalmayacak yani
Taş devrindeki gibi yaşasal bile bazı türler yok olacak, buzullar yine eriyecek, yine dünyadaki atmosferki yapı değişecek. Bizim tek yaptığımız bunu hızlandırmak veya farklı bir şekilde yapmak.

Marstaki atmosfer uçup gitti örneğin. Onu da mı biz yaptık :)?
Dediğim şu: YAŞAM BİR ŞEKİLDE YOLUNU BULUR. bu kadar kafa yormayın.

 
aslanın sadece hayatını sürdürmek için bir geyiği yemesi başka bir şey, insanoğlunun tüm canlıları kendine köle yapıp onları sömürmesi, doğanın tüm kaynaklarını kendi konforu için (hayatta kalmak için bile değil) tüketmesi bambaşka bir şey.

doğa evet yolunu bulur ama yolunu bulamayacak bir hale getirmezsen.
  • dahili meddah  (03.10.16 11:04:03) 
Hibrit tohumlar gdo'lar verimi yok olmuş topraklar bu dediğine dahil değil. Yani olay senin dediğin gibi değil. Hayvanın hayvanı öldürmesi veya üremesi veya şartlara uyum sağlaması zaten doğal süreçlerden bazıları. Yani hepsi doğal. Ama mesela betonlaşma hiç de doğal değil. Kimyasalların kozmetikten tıbba inşaattan gıdaya kıyafetten teknolojiye her alanda kullanılması hiç de doğaya mahsus değil. Yani doğayı öldürmekteyiz. Yanlış anlamışsın bence.


  • yaren  (03.10.16 11:05:01) 
diğer canlılarla aramızdaki fark akıl sahibi olmamız ve bu doğrultuda kararlar vermemiz. dolayısıyla hiçbir canlı istese de bizim kadar doğaya zarar veremiyor. hiçbir hayvanın ya da bitkinin bizim kadar eline avantaj geçirebileceğini sanmıyorum. "hayvanlardan tanrılara: sapiens" kitabında ayrıntılı olarak açıklamalar vardı insanın doğaya etkisiyle ilgili, belki okumuşsundur. okumadıysan tavsiye edeyim, zaten yeterince popüler bir kitap. yani senin bahsettiğin kadar basit bir zarardan bahsetmiyorlar. boğa güreşleri, hayvanat bahçeleri gibi 21. yüzyılda dahi eğlence ve zevk için hayvanlara işkence ettiğimiz bir zamanda yaşarken, insanın doğaya, diğer canlılara yönelik tahribatını küçümseyemeyiz diye düşünüyorum. bunlar engellenebilir şeyler çünkü. böyle olması gerektiği için böyle olmuyor. yani yaşam yolunu bulmuyor, biz öyle bulduruyoruz.


  • nathanieltroy  (03.10.16 11:05:57 ~ 11:06:28) 
abi niye değil bana bunu anlatın?

biz doğanın içinden gelen bir canlıyız. bizim yaptığımız her şey doğaya dahil. niye dahil değil diyorsunuz?

kutup ayılarının haline ben de üzülüyorum.
ama ne yapacağız yani, kutup ayıları ölmesin diye gaz lambasında mı oturalım?

ÇOK SAÇMA.

dinozorlar, "bu türü çok fazla tüketmeyelim yoksa yiyecek yemek bulamayız" diyip canlı türlerini mi korumuş? korumadılar da noldu?

dünya tarihinde 3 tane kitlesel yok oluş gerçekleşti. dünyadak icanlılık yok olmanın eşğine geldi ve mucize bir şekilde devam etti. o kitlesel yok oluşlar oldu da noldu? DOĞA BİR ŞEKİLDE YOLUNU BULDU. ve o şartlarda bile yaşayıp hızlı üreyecek canlılar yaşamını sürdürdü.

dünyayı nükleer bombardımanlarla yok etsek bile yarın sabah uyandığımızda o radyasyonla yaşayacak canlılar bulacağız.
öyleyse nyin derdindeyiz?

kendi konforun için de tüketebilirsin,
kendi hobin için de. niye tüketmeyeceksin? yapma gücüne sahip hangi canlı yapmyıor ki?

doğa dengesini bulacak. insanoğlunun yaptığı şeylerin sonucunda da dengesini bulacak. gerekirse tüm dünyada 4 tür canlı kalacak ama sonunda o şekilde de yaşam devam edecek.

ve ben bu "gezegeni yok ettik" mavralarına sadece gülüyorum.

dediğim gibi, 70 milyon yıl önce dünyaya meteor düştüğünde de bunu insanoğlu mu yaptı?
binlerce yıllık buz devri gelip milyonlarca canlı türü yok olduğunda da mı insanoğlu vardı?

eee öyleyse neyin derdindeyiz?
  • tchuck  (03.10.16 11:08:59) 
Söylediğin şey doğru, doğaya değil, insan yaşamına uygun duruma zarar veriyoruz. Yoksa göktaşı çarpsa da gezegen seraya dönüşse ya da buzla kaplansa da doğa ya da doğal süreç devam eder. Biz içinde olmayız sadece. Doğa ya da dünyanın pek umru olmaz.


  • whoosie  (03.10.16 11:09:31) 
@whooise,

aynen abi dediğim şey birebir bu.

şuan zarar verdiğimiz tek şey kendi türümüz ve bizimle yaşamaya devam edecen canlılar. doğanın umurunda değiliz.

doğa, şuan bizim yarattığımızdan çok daha eşsiz kitlesel kıyımlar gördü. gezegenin her tarafı yanardağlarla doluydu, metan gazından başka soluyacak hiçbir şey yoktu. güneşle bağımızın koptuğu yılları gördü ve bu on binlerce yıl sürdü. doğada tüketecek bitki, yiyecek canlı kalmayan dönemler oldu.

ve doğa bir şekilde içinden yeni canlıları çıkartıp "bu yoklukta da hayatta kalın" dedi.
ve onlar bugün insanoğlu oldu işte.

bugün yok edeceğimzi tek şey, biz ve bizim gibi canlılar.
belki toprağın belki denizin fersahlarca altında, bizim siktiğimiz dünyada ziyafet çekecek canlılar var ve bekliyorlar. şuan güçlü değiller, ama bizim yarattığımız şartlarda güçlü olacaklar. bu sefer onlar ortaya çıkıp, biz türümüzü yok ederken yükselecekler.

bence "doğayı yok ediyoruz" masalını bırakıp,
bütün insanoğlu şunu demeli: İNSANLIĞI YOK EDİYORUZ, BÖYLE GİDERSE YAŞAYAMAYACAĞIZ. demeli.

dünyaya bişey olmaz. olsa da milyar yıl sürer.
  • tchuck  (03.10.16 11:12:45 ~ 11:13:19) 
niye olmadığını yazmışız zaten. eğer başka canlılarla kıyaslıyorsak kendimizi ve gerekçemizi buna dayandırıyorsak bir başka canlıların davranışlarına bakmak lazım.

diğer hangi canlı türü diğer canlıları kendisine köle yapmış? yaşamda kalmak gibi bir ihtiyacın dışında atıyorum ruj yapmak için kozmetik yapmak için, derisini giymek için başka canlıları sistematik olarak katletmiş?

elbette tüm canlılar ölebilir ve başka canlılar türeyebilir. ama davranışlarının bilincinde bir canlı olarak mesela sen çevrendeki herhangi bir insanı neden öldürmüyorsun? herhangi bir insan için aklından dahi geçiremeyeceğin bu sömürü,bu katliam düzenini ne hakla başka canlılar için "doğal" diyerek müstehal görüyorsun?
  • dahili meddah  (03.10.16 11:13:36) 
@dahili,

kölelik düşündüğünden daha fazla canlıda var. karıncalar, kazandıkları koloni savaşları sonunda kendilerine köle karınca almaktalar savaş esirlerini, en basitinden.

doğa dışı bir şey yapmadığımızı anlayın. sadece doğaya çok daha fazla müdahale edebiliyoruz. ancak doğanın içinden gelen bireyleriz. meteorun düyaya çarpması ile insanoğlunun karbon salınımı arttırması aynı şey.
  • tchuck  (03.10.16 11:15:37) 
yahu karınca kendine köle alıyor da ne yapıyor? ciddi misin dalga mı geçiyorsun anlayamıyorum.

insanın doğaya verdiği zarar,tahribat bugüne kadar hiç bir "canlı" tarafından verilmemiş. bunu artık kapitalizm bile anladı ve çözüm arıyor sen tutmuş depremlerle, gök taşlarıyla kıyaslıyorsun bunu.

göktaşı çarparsa evet çok daha büyük bir yok oluş olur ama buna şuanda en azından yapacak bir şeyimiz yok. ama insanın verdiği tahribat engellenebilir, önlenebilir bir şey. önlenemez şeyler oluyor diye önlenebilir şeyleri de engellemeyecek miyiz? o zaman ileride öleceğiz diye nasılsa hiç birimiz yaşamak için çaba harcamayalım?
  • dahili meddah  (03.10.16 11:20:20) 
Dünyayı yok etmemiz şu an imkansız gibi bir şey. Dünyayı yok ediyoruz diyen birine de rastlamadım. Biz dünyanın doğal evrimine müdahale ediyoruz. Evet bizim sonumuz gelecek, doğa ise her şekilde kendini yenileyecek ama kendimizde birlikte hayvan ve bitki türlerini de uçurumdan aşağı sürüklüyoruz. Milyonlarca yıllık bir süreci çöpe atıyoruz.

Benciliz, egoist ve saygısızız, her şeyin kendimiz için olduğunu düşünüyoruz. Ancak yanılıyoruz. Yanlışlık işte bu "zihniyet"te. Doğa ile uyum içinde yaşamıyoruz. Biz doğanın virüsleriyiz, parazitleriyiz şu anda arkadaşım.

Dünyanın geçirdiği doğal bir evrim süreci değil, insanoğlunun bencilliği yüzünden "geçirmek zorunda olduğu" bir süreç. Karbondioksit salınımının ana kaynağı insan.

Ayrıca tüm hayvanlar çevreye zarar veriyor da nedir? Hayır, tüm canlılar çevreye zarar vermiyor, çevre ile uyum içinde yaşıyor, senin "zarar" dediğin şey ise doğal bir evrimin sürecini oluşturuyor. İki yazı okuyup düz mantık ile tespit yapmaya kalkmayın lütfen. Koskoca bilimadamlarından utanın. Amaan kafa yormayın olayı nedir? Kafamız var, niye yormayalım? Beyin bedava.
  • peggy  (03.10.16 11:41:25) 
duyuruyu açan arkadaşa katılıyorum. gezegene zarar vermek o kadar kolay değil. bir belgesel izlemiştim. dünya ne felaketlerden geçmiş. buz çağı, yanardağların patlaması, meteor çarpması... ama dünyada canlılık devam etmiş. sadece dünyanın liderleri değişmiş. yeni şartlara uyum sağlayan canlılar üremeye devam ederken uyum sağlayamayan canlılar dünyadan silinmiş. bizim dünyaya verdiğimiz zarar, doğal nedenlerle oluşan zararların yanında bir kum tanesi bile sayılmaz.


  • nickini degistiren yazar  (03.10.16 12:33:36) 
Tür çeşitliliğini azaltıyoruz, iklim kuşaklarını kaydırdık, everestin tepesine kadar yoldaki bokları takip ederek çıkılabiliyor günümüzde. Bunlar uzun vadede önemsiz ama kısa vadede gg olabilir. Uzun vadede biz de önemsiziz, mazisi birkaç yüzbin yıllık bir tür olarak bilhassa.. Dinozor kanı emen sinekler hala piyasada, yaşam yolunu buluyor, eyvallah da, atmosfer uçsa suya kaçıp kükürtle solunuma geçebilecen mi mk sanki? Hidrotermal nişte yaşayabilecen mi?


  • kargn  (03.10.16 12:52:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.