[]

Bir yaşındaki sinirli ' bebek'

Bebek mi çocuk mu emin olamadım. Kendisi benim yegenim oluyor. Ve aşırı sinirli. Benim çocuğum böyle olsa tıbbi yardım alırdım, bir şeyler yapardim. Sinirlenince vurmaya çalışıyor, başını ellerinin arasına falan alıyor, çığlık atiyor. Ben de onu kendimce eğitmeye çalışıyorum ama nasıl yapılır bilmiyorum. Bu yaşta bir bebek neleri anlayabilir? Mesela vurmaya çalıştığı veya vurduğu anda napmak lazım ki iyi bir şey yapmadığını anlasın ve bundan vazgecsin?

Genel olarak bu anlamda ne yapmak lazım?


 
Ailesinden öyle görüyordur. Evdeki ortam öyledir.


  • mahone  (25.08.16 12:59:08) 
erken baslamis yegeniniz. bagirmalar, vurmalar kendilerini ifade edememelerin sonucu. buyuyunce gecer. tepki vermemek lazim. ses tonuna dikkat etmek lazim. sakin sakin anlatmak lazim.


  • enaz3kedi  (25.08.16 12:59:55) 
Öyle değil mahone.


  • yuvarlanantencereninkapagi  (25.08.16 13:00:42) 
Mobilim, şunu da ekleyeyim; evet bu normal de olabilir bilmiyorum, normal mi? Ya da bir sendrom falan mı?


  • yuvarlanantencereninkapagi  (25.08.16 13:02:03) 
ailede görüyordur.

yeğeniniz olsa da ailede içeride olanı bilemezsiniz.
  • kurnaz  (25.08.16 13:06:26) 
konuşamadığı için kendisini bu şekilde ifade etmeye çalışıyor. Engellenmişlik yaşıyor. O davranışın sönmesini istiyorsan pekiştirmeyeceksin; ne demek bu: bunu yaptığında ilgi alaka göstererek (yapmaması yönünde de olabilir) gelecekte tekrarlasam yeniden ilgi alırım algısını yaratmayacaksın.
ikincisi dikkati farklı yöne çevirmek. dikkat uzamı zaten oldukça sınırlı. sinirlendiren olgudan oyuna vb yönlendirilebilir.

1 yaş çocuğun temel ihtiyaçları belirlidir. 1. uyku (en önemli)2. beslenme(su ihtiyacı sıcak gözetilecek sık sık ikram edilecek) 3.sevgi/oyun bunlar karşılanmıyorsa hoşnutsuzluk artacaktır.
tüm bunlar kâr etmiyorsa gelişimsel bir bozukluk olabilir. Varsa çocuk psikiyatri yoksa işinin ehli bir çocuk hastalıkları uzmanı görmeli.
  • margi kleinjan  (25.08.16 13:07:25) 
benim yeğen de yapıyordu. istediği bir şeyi yapmazsak kendini yere atmalar, kendine tokat atmalar falan. evde kimseden de görmedi böyle bir şey.


  • cekilmis gayfe  (25.08.16 13:07:33) 
bir pedagog yardımı almanız yerinde olur. böyle hassas durumlarda çocuk psikolojisi hakkında eğitimsiz birinin çocuğa herhangi bir yaklaşımı farklı travmatik sonuçlara yol açabilir.


  • air  (25.08.16 13:09:18) 
@margi kleinjan'ın dediklerini demeye geldim.

böyle davranışlar gayet normal. vücudunu, sesini, elini kolunu tanımaya çalışan bebek başlangıçta bunları tanımaya başlarken böyle şeyler yapar. ama etrafındakiler bunlara abartılı tepkiler verirse (bakışlar, duruşlar, vb.) bunları alışkanlık haline getirir ve sürdürür.

öyle tıbbi yardımlık bir durum yok gibi, sakin olmanızda fayda var.

ama alışkanlıkla ilgili bir durum olduğu için sizin çözmeniz zor; sürekli yanında kim varsa, onların tepkilerini değiştirmeleri lazım.

bir de etrafından görüyor olabilir; bu durumda taklit etmesi muhtemel.

bebeği kendini ifade etmek için sesler çıkarmaya, el-kol hareketleri yapmaya; kendini böyle ifade etmeye yönlendirmelisiniz. vurmaya başladığı anda görmezden gelebilir ya da doğrudan dikkatini dağıtabilirsiniz (aaa oyuncak mı o?).

1 yaşında bir bebek herşeyi anlar. gergin insanları, siniri, bağırmayı, kızmayı, öfkeyi, ... bu yüzden bebeğin bulunduğu ortamı ve ortamdaki insanları rahat ve mutlu tutmak önemli olabilir.
  • babilbaligi  (25.08.16 13:45:00) 
hiç alakası olmayabilir ama geçen gün 1 yaşında çocuğu olan bir arkadaşımla sohbet ederken işitince çok ilginç gelmişti, "high need baby" diye bir kavram varmış. bir araştırın belki işinize yarar.


  • Phoebe  (25.08.16 15:37:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.