[]

kendo ile eskrim

kendo ile eskrim arasındaki benzerlikler ve farklar nelerdir?




 
kendo bildiğin katana(samuray kılıcı hani) kullanmak üzerine. eskrimde ise tek elle kullanılan sivri uçlu kılıçlar var. tabi aslında eskrimde sivri olmayan ve esnek, kendo yaparken de bambu kılıç kullanılmakta. kendo'da sakatlanma riskinin daha fazla olduğunu ve daha çok kuvvet gerektirdiğini tahmin ediyorum zira baya ağır bir zırh kuşanıyor bunu yapanlar.

edit: bir de kendo japon, eskrim avrupa çıkışlı sporlar diye biliyorum. hatta kendo için savaş sanatı dersek daha doğru. benzerlikleri de ikisinin de pahalı olması muhtemelen (ekipman filan).
  • fortisvita  (02.12.09 00:13:45 ~ 00:24:08) 
birinin kılıcı keser
öbürününki deler
birisi samuraydır
öbürü sör
birisinde ayaklarınızın yere sağlam basması gerekir
öbüründe parmak ucunda sekebilirsiniz
birinde kılıcı iki elle tutabilirsiniz
öbüründe iki elle tutuyorsanız salaksınız
gider böyle
spor olarak şunu söyleyebilirim ki, kendoda adduksiyonla ya da abduksiyonla savurma için gereken sırt kaslarından başka pek bir farkları yoktur, ikisinde de genelde aynı kaslar kullanılır
bir de kendo da kılıç daha ağır olduğu ve daha çok döndüğü için daha sağlam bir bilek gerekeceği aşikar.
  • yinyang  (02.12.09 03:28:16 ~ 03:30:10) 
kendo kılıcı shinai kesinlikle iki el ile kullanılır. eskrim tek el ile.
kendoda alanınız tüm salondur. eskrimde ise tek bir cizgi boyunca hareket edersiniz.
kendoda sayı sonrası rakibin arkasına geçilir. rakip zorlarsa shinainin sapı ile karnına patlatılır bir tane. eskrimde ise rakibin arkasına geçmek yok bildiğim kadarıyla sayı sonrası kendi kösene dönersin.
kendoda sol ayak yerden sürüklenir genelde, neredeyse yer ile teması hiç kesilmez.
kendo zırhı kalındır kocamandır.
kendoda güç çok önemlidir. ama güçten çok onu kontrol etmek de önemlidir. shinai tüm güç ile savrulur ama rakibin puan alacak yerlerine sadece dokundurulur. deli gibi rakibin kafasına shinai ile abanılıp kafası, gözü, kulakları şişirilmez.
kendoda dojoya, senseiye, senpailere saygı çok öenmlidir. dojoya girince önce dojoya, sonra senseiye, sonra senpailere olamk üzere 3 kere selam verilir.
kendoda ses çok önemlidir. ilk başlayanların çektiği zorluk genelde budur. shinai ile atak yapılırken nefes kontrolü için bağırlır.
kendoda sağ ayak hareketi de çok önemlidir. sayı alırken, shinainin rakibe temas ettiği an ile sağ ayağın yere vurduğu an aynı olmalıdır.
samurai öğretisi ikiye ayrılmıştır. kendo ve iaido. kendo öğretinin spor kısmı iken, iaido estetik kısmıdır diyebiliriz. iaido güçten ziyade hız ve teknik gerektirir. o açıdan aslen pek benzemeseler de bence eskrim ile daha çok benzeşir. 3 dan kendo 1 dan iaido tadından yenmez. kendonuza da çok yardımcı olur.
kendoda shinainin hareketlerinin temeli rakibi savaştan saf dışı bırakıp yoluna devam etmektir. bu yüzden sadece ölümcül ve saf dışı bırakılacak yerler olan kafa, el, karın, gırtlak bölgesine hamle vardır.
kendo bir savaş sporu iken, eskrim bir düello sporudur.
  • ayiadam  (02.12.09 12:12:43) 
biri budo'dur (bushido).
diğeri spordur.

  • no avalon  (02.12.09 12:31:41 ~ 12:34:47) 
önceki mesaja istinaden: iaido kılıç çekme sanatıdır, kılıcı çekmek, kesmek ve kınına geri koymaktan ibarettir hareketleri, lakin kendo ve iaido bir kuşun iki kanadı gibidir derler, birbirlerini tamamlarlar.


  • kokomichu  (02.12.09 12:33:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.