[]

Vakıf Üniversitesinden Devlet'e geçiş yapmak

Merhaba,

Kız kardeşim Diş hekimi olmak istiyorum diyor. Kıbrıs'taki yakın doğu üniversitesini yazacak ama yıllık ücreti 40.000 liraya patlıyor. Başka yeri tercih edemiyor mevcut puanıyla.

Bu parayı her sene ödeme gücümüz yok.

Kız kardeşim ben ilk sene derslerime çok çalışır devlet üniversitesine yatay geçiş yaparım diyor.

Bu gerçekçi mi? Yoksa büyük bir kumar mı?

Yatay geçişle vakıf'tan devlet'e geçen tanıdığınız var mı?

 
Ödeyemeyeceğinizi düşünüyorsanız göndermemenizi bir sene daha sınava hazırlanmasını öneririm. Arkadaşım düz lise mezunu, 130k oldu ilk senesinde ikinci senesinde yani bu sene 22k oldu (okul puanı 28kya attı) ve "ne olursa olsun tıp istiyorum, %50 ya da başka seçeneği ailem ödeyemez o yüzden tekrar gireceğim" diyerek şu an bir sene daha hazırlanma yolunda.
Bence olması gereken budur, aksi çok çok daha tehlikeli.
Yeni bir ortama girecek, internette yazılanlar da pek parlak değil Kıbrıs ve oradaki okullar hakkında. Diğer yandan özel okullar taksiti bir gün geçirdiğinde ders seçimine dahi izin verilmeyen yerler.

Not : Yine de oraya gitmesine karar verirseniz okulların yatay geçiş yöntemini araştırmanızı öneririm, sadece ortalama yetmiyor çoğunlukla. Okul kendi şartlarını da koyuyor. Diğer yandan genelde kontenjan çok düşük olduğundan ortalaması yakın olanlarda okul puanına bakılıp en yüksek alınmaya başlıyor o zaman Türkiye'deki başka devlet dişlerinden gelen öğrenciler yanında şansı sıfıra bile inebilir.
  • deeps  (27.07.16 11:42:03) 
Bir tanıdığım Beykent mimarlıktan Yıldız mimarlığa geçmişti. Ortalaması yanlış hatırlamıyorsam 3,50 üzeriydi. Çalışırsa olabilir ama biraz şans gerekiyor. Böyle düşünen çok kişi var.


  • dissendium  (27.07.16 11:47:03 ~ 11:48:03) 
Teknik olarak mümkün ; iyi vakıf üniversitelerinde Burslu olarak okuyup odtüye Boğaziçi'ne ÖSS puanı ve not ortalamasını kullanarak geçen de gördüm
Taşradaki devlet ya da bazı vakıf üniversitelerinde paralı okuyup da büyükşehirlerde nispeten daha mazbut ist Ankara Ege vs gibi okullara geçen de gördüm
Kıbrıs tan Türkiye'deki vakıf ve devlet e geçen de var

Sakın ha sakın böyle bir varsayımla tercih yapmayın bu çok yanlış olur. Yatay geçiş başarının yanında şans işi ya da çok çok çok başarılı olacaksınız. Ki öyle bile garantisi yok. Zaten çok az kontenjan var ve talepler de çok fazla kardeşiniz başarılı olsa bile ondan daha başarılı biri gelir açıkta kalır. Risk büyük. Eğer durumunuz müsait değilse ücret ödeyemezse okuldan atılma riski olur. Kimse de şimdiden notlarının çok iyi olacağının garantisini veremez. Kıbrıs ya da Türkiye diş tıp gibi bölümler pahalı, Kıbrıs'ta hayat da çok pahalı. Kardeşiniz sonra dımdızlak açıkta kalmasın. Illa diş diyorsa 1 sene daha beklesin ve devlet kazansın sağlam olsun para sıkıntıysa
  • limoncello  (27.07.16 11:48:16) 
işin maddi boyutunu karşılayamıyorsanız alınacak bir risk değil.


  • nrmnm  (27.07.16 11:55:44) 
Kumardan beter diyebilirim. Kıbrıs'taki üniversiteye ücretli ancak girebiliyorsa, çok yüksek not ortalamaları ile devlet üniversitelerine geçebilmesi ne derece gerçekçi?

Ayrıca devlet üniversitelerine geçişlerde, ilgili yılda alınan üniversite giriş puanının, geçiş yapılacak üniversiteden daha düşük olmaması şartı da olabilir. Dolayısıyla 4.0 ortalama yapsa dahi yeterli olmayabilir. Çok detaylı araştırmanız, geçiş yapılması düşünülen üniversitelerle görüşmeniz gerekir. Ben kesinlikle böyle bir riski almazdım.

Vakıftan devlete geçen -> evet iyi bir vakıf üniversitesinden, çok iyi bir devlet üniversitesine geçen tanıdığım var ancak ortalaması çok yüksekti, ayrıca Turkiye derecesi de vardı üniversite sınavında.
  • Lethe  (27.07.16 20:37:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.