[]

Fullstack developer mevzusu

ya arkadaş buna ne çok sallanmış :))

eksisozluk.com

şimdi twitterda da gördüm sallıyorlardı. ben anlamadım bu olayı. neyine sallıyorsunuz lan? örneğin ben fullstack developerım, eee ne diyeyim mahmut mu diyeyim?

"ne iş olsa yaparım" değil, "ne yazılım olsa kodlarım" adamıyım var mı yani :) problem neresinde anlamıyorum. uzmanlaşmak imkansızmış, ama çoğunda uzmanım? ne yapayım şimdi burda kod mu yarıştırayım, proje mi yarıştırayım? alın tartışalım işte. açım oğlum ben, her boku kendim yapmak istiyorum nasıl anlatayım durumumu? şimdi swift'e de başladım, onun da altından girip üstünden çıkacağım ve onun da hemen her konusunda UZMAN olacağım.

tıpkı php, mysql, mongodb, html5, css3, javascript'te olduğum gibi bunlarda da uzman olucam?

şu fullstacklere sallamaya meraklı insanları biraz şey olarak görüyorum: ciğere ulaşamayan kedi.
ve bu konuda da sahiden ciddiyim :)

projelerde fullstack olarak yer almıyorum. front end işiyse frontend'ini yapıyorum, backend işi gelirse backend'ini. çok nadirdir diğerine karıştığım. ama NE VERSELER kodlarım.

ama burada anlamadığım konu: ne alıp verilemediği var fullstacklarle :)

nolucak yani, illa ki sırf front end veya sırf backend'le mi uğraşacağız? bakın işin akademik kısmı olsa, tamma diyeceğim. işin kökü olsa, "tamam kardeşim hkalısın" diyeceğim. ama birkaç tane siktiriboktan yazılım hepsi. niye hepsinde birden uzman olunamayacağını düşnüüyorsunuz? alın size soru.

 
(git: eksiduyu.ru) gerçekten UZMAN olduğunuzdan emin misiniz? Uzman hiç de altı boş bir sıfat değildir özellikle söz konusu yazılım ise.


  • chandler  (28.06.16 13:58:03 ~ 14:02:22) 
konu hakkında bilgim yok ama en kıl olduğum insan tipi şunu yapamazsın bunu edemezsin diyen insan tipi. insan yeteri kadar vakit ayırır, çalışırsa olur her şey. ne adamlar var birçok işte uzman. mesela ferhat göçer. adam hem doktor hem de iyi bir ses sanatçısı. al işte adam 2 zor işte de uzman. ki böyle birden fazla zor işte uzman olan birçok insan var.


  • tute  (28.06.16 14:02:46) 
@chandler,

paylaşmış oldugun link 2013 arkadaşım.

ve evet, uzmanım. uzman olduğumu iddia edecek düzeyde, yeterince projede yer aldım. hem backend, hem front end olarak. hepsinin altından kalktım, kalkıyorum.

bu arada, uzman olmak soru sormamak demek değildir. yaızlım uçsuz bucaksız bir dünya. her gün stackoverflowda başka bir problemime çözüm buluyorum. uzmanım: çünkü nerde ne yapacağımı biliyorum, bilmiyorsam bile nasıl yapılması gerektiğini bildiğim için hemen çözüm buluyorum.
  • tchuck  (28.06.16 14:05:21 ~ 14:10:11) 
> uzmanlaşmak imkansızmış, ama çoğunda uzmanım?

daha gecen gun "server side form validation yapmaya gerek var mi" diye soran siz degil miydiniz? bunu ancak bir junior sorar bence.

> "ne yazılım olsa kodlarım" adamıyım var mı yani :)

buna ne desem boş ...
  • scars dont fade  (28.06.16 14:11:00 ~ 14:11:45) 
Benim fullstack developer'larım var. Gerçekten uzmanlar, biri geçen phpconf'da gitti konuşma yaptı hatta.

Fullstack olabilmek çok matah bir şey değil bence. Üstelik bu adamlara üzülüyorum bazen, günde 8-10 saat sadece kod yazıyorlar. Agile, scrum kasıyorlar, dünya kadar literatür takibi yapmak zorundalar, evleri var, eşleri var, çocukları var. Yazık günah yahu. Onlara da söylüyorum olm diyorum zaten biliyorsunuz da yormayın bu kadar kendinizi.

Bak birinin sevgilisi Amerika'ya tatile gitti, e bu çocuk da iyi maaş alıyor şimdi ona da izin vercektik git olm dedim "Yok abi ya XXX'in kodlaması bitmedi biz onla başka yere de gideriz sonra" dedi ve gitmedi allahın ruh hastası manyağı. Bırakın abi, hayatınızı yaşayın.
  • chiper  (28.06.16 14:15:04) 
Uzmanlik ulasilabilen bir kademe ölcülebilen deger degil ki, o nedenle uzman olamazsin ya da uzmanim demek cok subjektif. neye göre, kime göre uzman. Ben de fullstack developerim, bircok durumda sadece bir alana yönelseydim dedigim oluyor cünkü hangi alanda calissam o alanin temelini ya da güncellemelerini ögrenmen zaman aliyor, ekstra emek istiyor. Ama bir baska taraftan da programlama dilinden bagimsiz düsünmek de güzel olabiliyor.

Fullstackler piyasada büyük bir boslugu dolduruyor, bazi isler front-end ve back-end de o kadar ic ice gecmis oluyor ki bu iki tarafada hakim olan insanlar ancak rahat ele alabiliyor. mesela node.js konusu icin mutlaka iki taraftan birikim gerekiyor. ya da büyük web uygulamalarinda mimari cözüm olstururken de avantaj. ama uzmanlik cidden erisilmesi zor bir durum, gökkusagi gibi ne kadar yaklasirsa o kadar senden uzaklasiyor. insan ögrendikce bildigini degil bilmedigi seyleri daha iyi görüyor.
  • emrahday  (28.06.16 15:01:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.