[]

Fobi içeren hastalığım var. Nasıl geçer bilen var mı?

Ya arkadaş ekşi onedio'sunun reklamında gözüme çarptı. Biraz araştırayım dedim ama kaşıntı huylanma ve tiksintiden araştırmadım da. Illa ki resimle anlatacaklar.

Var mıdır bunun bi tedavisi?

Resimleri gördükçe sağ ve sol yanağımdaki sakal köklerim sanki diken diken oluyor. Fena oluyorum.
Bunu ilk defa duydum. Hasta olduğumu bile bilmiyordum.

Resimler aklımdan çıkmıyor. Derdime bak arkadaş yaa

 
araştırmayaydın iyiydi. 1-2 gün gidebilir ben 1 gün sinirli bir halde gezdim. düşünmemeye çalış, komikli video izle incisözlüğe gir.


  • groovettyn  (23.06.16 16:49:54) 
Ya bu +18 den daha hassas bi içerik olmalı sanki...

Neyse vudeo inci biraz kafamı dağıtabilir..
  • cahs  (23.06.16 16:51:32) 
Ben de douchebag'in söylediği duyuru sayesinde öğrenmiştim bu fobinin bende olduğunu. Senelerce petek bal görünce midem bulandı; sebebini bilmiyordum, bu yüzdenmiş. O duyuru yüzünden de bütün gece bacaklarım kasinmisti.

bir tedavisi olmadığını okumuştum. Evrimsel bir refleksmis. Bazı insanlarda da hala mevcutmuş. Mümkün mertebe o tarz resimlere bakmamak gerek.
  • fraise  (23.06.16 16:54:21) 
Tripofobi de demeyin lütfen. Fobi içerir detin başkıkta. Lütfen.


  • ikcı  (23.06.16 17:03:53) 
'Her ne kadar bilim insanları bu olguya “korku” demişlerse de, tripofobisi olduğunu düşünen insanlar bunu bir korku duygusu ile ilişkilendirmekten ziyade, daha çok bir “tiksinme” ya da “gördüğünden rahatsızlık duyma” olarak tanımlıyorlar. Tiksinme duygusu, evrimsel olarak, pis, küflü ya da bozuk yiyecek ve içeceklere karşı verdiğimiz “kendimizi hastalıktan koruma” amaçlı tepkidir, yani kökeni “hastalık kapma korkusu”dur. Bu sebeple, insanların pütürlü veya kabarmalı yara/iltihap gibi lezyonlu deri bölgelerini gördüklerinde hissettikleri tiksinme duygusu, hastalığın bulaşıcı olması ihtimaline karşı kendini koruma dürtüsü ile oradan uzaklaşma davranışı olarak açıklanabilir.'



'Evrimimiz süresince bazı zehirli ya da tehlikeli hayvanların ve bitkilerin üzerinde bulunan şekillerden uzak durmak gerektiğine dair seçilim baskısı zaman içerisinde tripofobiye dönüşmüş olabilir. '




'Uzun lafın kısası, hem yaralardan ve iltihaplı bölgelerden hem de kirli ya da mikroplu gıdalardan kaçınmamızı sağlayarak evrimsel sürecimizde bizlerin hayatta kalmasını sağlayan aynı mekanizma, öyle görünüyor ki, bazılarının lotus çiçeği tohumlarından ya da bal peteklerinden korkmasına da yol açıp kontrolü aşan bilinçdışı tepkiler vermesine sebep olabiliyor. '


Bu yazılanları da zamanında okurken not almışım. Sanırım evrim ağacı'ndan bir makale. Kısacası bilincdisi tepki olduğu için yapacak pek bir sey yokmuş.

Başka şeyler düşünmeye çalışmak, müzik dinlemek filan etkili olabilir.
  • fraise  (23.06.16 17:04:16 ~ 17:11:34) 
yok öyle bi hobi hacı,
o resimlere bakınca bende huylanıyorum ama mesela bal peteği falan görsem hiç öyle bir huylanma falan olmuyor. resimler iğrenç gıcık ve normal değil.
internet fobi türetme çabasında, başka bi sikke yaramıyor.
  • seyduna6687  (23.06.16 17:10:01 ~ 17:10:30) 
biyolojik, hastalığı andıran şey herkese kötü gelir ama delikli bir sünger de kötü geliyorsa o nasıl çözülür bilmiyorum.

ekşide az önce yazdığım entry'i yapıştırayım:

küçük deliklere giren-çıkan şeyler korku veriyorsa bu doğum travması ile ilgili olabilir diyor otto rank . fobisi olanlar "doğum travması" kitabını okuyup fikir edinebilir. orada daha genel olarak "küçük deliklere girip kaybolabilen hayvanlar tiksinti verir" diyordu böcekleri kastederek. aslında bunlar herkesin bilinçdışında olan anne karnına (sonsuz mutluluğa ve rahata) geri dönme güdüsünün sahtesini yapabilen varlıklar oldukları için "tahammül edilemez" geliyor.
  • rodriguez2  (23.06.16 17:10:10 ~ 17:10:31) 
Bunun çok uç örnekleri de var. Misal krep falan yapınca delik delik oluyor ya, veya ne bileyim puding falan yapınca tencerenin içi balon balon olur sonra patlayınca delikler kalır. Ben ondan bile inanılmaz rahatsız oluyorum mesela. Geçen gün durakta tramvay bekliyorum, bir tane kız bir spor ayakkabı giymiş, ayakkabının yüzeyi tümden delikli kumaş. Gözlerimi kaçırıyorum falan ama bakmadan duramıyorum. Bakınca tiksiniyorum ama baktıkça da manyakça bir haz alıyorum. Tiksinti ve hazla karşık tüylerim diken diken oluyor. Daha çok şey var bana kendimi bu şekilde hissettiren ama buraya yazmayayım şimdi. Bilenen bir tedavisi falan yok ne yazık ki, sadece rahatsız olduğun an dikkatini başka bir yöne vermeye çalış.


  • köstebek kurabiye  (23.06.16 17:28:17 ~ 17:30:07) 
Başıma bir şey gelmeyecekse bende yok diyeceğim fobi. Hatta delikli bazı objeler estetik bile gelebiliyor. Acaba evrim sürecinde bir şeyler ters mi gitti ki bende.

Her neyse. Tedavi gerektirecek kadar yaşam konforunuzu etkiliyor mu ki. Bakmayın öyle resimlere. Unutmaya çalışın.
  • old possum  (23.06.16 17:40:35) 
Aranızda bilgi paylaşımı yapıp fikir vermeye çalışanlar var sağolsunlar ama @köstebek fotoğraf vermiş kadar oldun ya Sende de var tamam, ayrıca tedavisi de yok tamam, şu örnek vermeleri keselim lütfen.


  • pamuk helvalar cebe  (23.06.16 17:58:02) 
abi tarif falan yapmayın allah aşkına. adını bile söylemeyin sabahlara kadar geberiyorum kaşıntıdan


  • shotgunwoman  (23.06.16 18:00:04) 
Bende yok.
Misal şu fotoğraf
www.arastiralim.net
hatta rahatsız bile olmuyorum.
  • Goddard  (23.06.16 19:23:30) 
Yalnız yazdıklarınız merak ettiriyor. Şuan bakmamak için zor tutuyorum kendimi.


  • six packsiz  (23.06.16 19:29:16) 
tıp literatüründe henüz olmayan bir şey bu. bundan 4-5 sene öncesine kadar kimsenin haberi bile yoktu bu olgudan.
fobileri bir hastalık olarak nitelendirmek çok da doğru değil.
"Fear of Holes" isimli makaleyi okuyabilirsin dilersen.
çözümü, dikkati başka yöne vermek.
  • rheia  (23.06.16 19:38:46) 
Olm yukarda link paylaştım, linç etsenize beni!?


  • Goddard  (23.06.16 20:13:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.