[]

Game of thrones hk (son bölüm spoilerı var)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sizce de işin biraz cılkı çıkmadı mı?
arya son bölümde ölecek şekilde bıçaklanıyor ve hakkında toplam 1 entry giriliyor.

niye? çünkü dizide artık iyiler kesinlikle ölmüyor ve ölmeyeceklerini biliyoruz. hatta ölseler bile, yeniden dirileceğini veya zamanın değişeceğini veyya aslında o kişinin o olmadığını adımız gibi biliyoruz.

3 sezon önce arya bıçaklansa, herkes buz keserdi. küfürler savururdu, nasıl yani arya da mı gitti diye ağlaşırdı. çünkü o dönem bilirdik ki, dizide bir defa ölen kişi ölmüştür.

ama artık dizide çok olumsuz bir durum olduysa o olumsuz durumun aslında olmadığına dair;

1. abi öldü ama tekrar dirilecek.
2. abi öldü ama ölen kişi aslında o değil, onun yüz değiştirmiş hali.
3. abi öldü ama aslında ölmedi çünkü şimdi bran geçmişe gidip o anı değiştirecek
4. abi çok kötü duurmda ama şimdi ejderha gelecek kurtaracak.

diyoruz. öldü yerine başka bir senaryo koyun işte, farketmez yani.
senaryo resmen buna döndü.

tolkien'in, kurgusu sıkıştığında kartal çağırması gibi
game of thronesun senaristleri de senaryo sıkıştığında bir mucize belirtiyorlar anında.

eskiden böyle değildi. çünkü kitaba biraz daha sadıktı.
koca kuzey kralı bıçaklandığında kimse dirilecek demedi
ned starkın boynu koptuğunda kimse dikilecek demedi.


sizce de bu durum çok baymadı mı ya?
ben artık hiç heyecan duymuyorum.

dağ gelip aryanın kafasını elleriyle parçalasa yeniden dirileceğine adım gibi emin olurum.
ramsay gelip jon'un derisini yüzüp yaksa, tekrar dirileceğini biliyorum. hatta sansa için bile durum aynı.
şimdi savaş olacak, sizce jon snow'un savaşı kaybetme ihtimali var mı?

o savaşa 62 tane mormont askeriyle gitse bile 5 bin kişilik bolton ordusunu yerlebir edeceğini adım gibi biliyoruz (belki 10bin belki 20bin herneyse).

bran stark nights king tarafından gebertilse, ölmeyeceğini biliyoruz.
diğer an karakterler için de durum aynı. samwell tarlynin başına bile kötü bir şey gelmeyeceğini biliyoruz.

2 bölüm sonra tyrion'ı bir ejderha yakıp bölüm bitse; "abi tyrion da daenerys gibi yanmazmış aslında" diyerek tyrionın ölmeyeceğini rahat raat söyleyebiliriz mesela.

ve bu durum İNANILMAZ BAYIK.

 
bu kadar kafaya takıyorsan izleme diziyi, kitabı bekle.

evet dizi ve kitap ayrıldı ve evet senaristler istedikleri gibi at koşturuyorlar. insanlar beğenmedikleri, kendilerini bayan şeyleri izlemek zorunda değiller.
  • fakyoras  (08.06.16 10:19:31 ~ 10:20:21) 
Çoook spoiler'lı------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bir bayma olmadı, bayılmadım ama iki hayal kırıklığına uğradım.İlki Benjen Stark, diğeri the Hound.

Game of Thrones'un en güzel tarafı ne olduğunu anlamadan öyle kalakalmaktı, ölen ölüyordu. Jon Snow hadi idare edilir de; dizinin en güzel yanı seni öylece ortada bırakmaması, "closure" vermemesiydi.

Benjen Stark kayboldu, cesedi bile bulunamadı. Zaten o koşullarda olması gereken oydu. Ona ne olduğunu bilmeden öylece kalmamız gerekiyordu. Öldüğünü içten içe biliyorsun; aynı Stannis'in ölümünü tam göstermemeleri gibi. Kayboldu, ötesi yok. Onun geri çıkışı ve "Yok, children of the forest beni buldu, dragonglass'la yaşıyorum" kısmı çok büyük hüsran oldu benim için.

Aynı şekilde, the Hound'ın da o dağ başında mucizevi bir şekilde ölmeyip Brotherhood Without Banners tarafından kurtarılması iyice öeh dedirtti. En son Küçük Emrah filmlerinde olan bu derece kurtulmalar yakışmıyor.

Onun dışında ben geri kalanı seviyorum. Her zaman bir sürpriz, bir 'twist'' oluyor.
  • aychovsky  (08.06.16 10:19:58) 
@fakyoras,

olay senaristlerin diziyi dandikleştirmesi değil.

artık her halükarda senaryonun çıkmaza girmesi. iyi karakterler asla ölmez, ölürse dirilir, dirilmezse aslında o değildir.
  • tchuck  (08.06.16 10:24:44) 
Kitaptan spoiler içerir


Benjen kitap okuyanların teorisi aslında. Kitapta "Coldhands" diye bir karakter var ve onun Benjen olduğu düşünülüyor.

Sandor "the hound" Clegane'de yaralı halde bırakılıyor ve Brienne'in Quiet Island'da denk geldiği, kilise yapan gruptaki, uzun boylu, iri eleman olduğu düşünülüyor. O rahipler onu yaralıyken buluyor (Brotherhood Without Banners) değil. İyileştirip bakıyorlar diye devam ediyor teori. Ian McShane'in dizide Ray olarak oynadığı ve sadece D&D'nin bildiği bir sebeple BWB tarafından öldürülen "Elder Brother" Hound'un öldüğünü ve onu kendisinin gömdüğünü söylüyor. Tabii okur-teorisi bunun metafor olduğu ve Sandor Clegane'in eski halinin öldüğü ve onun yeni biri olduğu yönünde.

Aynı şekilde Ser Robert Strong'un da Gregor "the Mountain" Clegane olduğu düşünülüyor.

Dizide ise bunların bu kişiler olduğu belirtildi zaten. Dizi hayal gücü kullanmaya ve düşünmeye malzeme vermiyor. Her şeyi pişip önüne koyuyor. Bunu yaparken de tabii ki ilgi ve reyting kaygısı ile izleyenleri mutlu edecek hareketler geliyor. Olacaktır o yüzden öyle fantastik hareketler. Daenerys'in insanı bayan konuşmaları, bir yerleri yakıp tekrar içinden çıkması, Ramsey'in babasını öldürmesi, Tyrion'u Dany'nin yanına götürmeleri, Varys-Theon ve Jaime-Bronn ilişkileri falan hep bu sebepten diye düşünüyorum.

O değil de Bran ne zaman geçmişi değiştirdi? Arya ne ara ölümcül yara aldı?
  • nawar  (08.06.16 10:43:11) 
Şu kısmı anlamadım. Arya'nın bıçaklanmasını örnek göstererek şu yorumu yapmışsınız:

"game of thronesun senaristleri de senaryo sıkıştığında bir mucize belirtiyorlar anında."

Şimdi Arya'nın bıçaklanması da senaristlerin bir ürünü, dolayısıyla senaristler hem senaryoyu kendileri sıkıştırıp hem de mucize ile çözmez. Ne gerek var?? Olsa olsa bu durum "filler" diye tabir ettiğimiz şey olur, ki Game of Thrones’da gereksiz bilgi neredeyse hiç yok, Çehov’un Silahı tekniği kullanılmış diyebiliriz teknik olarak. Kaldı ki Snow'un dirilmesi dışında örneğini verdikleriniz henüz gerçekleşmedi. Ne Arya dirildi (ölmedi ki), ne azıcık adamla savaş kazanıldı (az olacağından bile emin değiliz henüz), ne Bran Stark öldü (gayet de kaçıyorlardı), ne de Sam'in geleceği belirli. Tabi olaylar iyimser de sonuçlanabilir ama dediğim gibi henüz hiçbiri gerçekleşmedi. Hal böyleyken senaristleri "sıkışınca saçmalıyorlar" diye eleştirmek baya absürd geliyor kulağa.

Bayan kısım senaryo değil bir de, izleyici teorilerinin belirli ve tek bir doğrultuda oluşması baymıştır olsa olsa. Bu da direk kişisel beklentilerle alakalı. Bütün bunlar sizin beklentileriniz yani, burada eleştirdiğiniz de kendiniz olmalısınız. Snow'un dirilmiş olması sizi bu tarz beklentilere sokmuş anladığım kadarıyla. Ki Snow'un dirilmesinin de senaryo sıkışmasıyla bir alakası yoktu. Gayet de güzel bir kurgu idi oradaki çok önceden gelen kilit bir nokta.

Snow savaşı kaybetmeyecek bence. Zaten iki ihtimal var :)

Beklentiniz "beklenmedik olaylar olsun, biz de sürpriz yaşayalım, keyfimize bakalım" ise, dizide beklentiler yönünde iyimser olaylar yaşanırsa sıkılırsınız tabi. Ama dediğim gibi henüz bu bahsettikleriniz yaşanmadı.
  • givemesomesubstance  (08.06.16 11:30:26) 
Bence herkesin öldürülüp durması durması baymıştı artık. Ary ölmesin ya. Yapılacak çok şeyler var.


  • nekolaytezla  (08.06.16 11:47:28) 
arya ölecek olsa ölürdü, sündürmeli büyük ölüm yok got'ta, bundan sonra da olacağını sanmıyorum.

bigboned diye bir yazar var, kişisel yorumlarına katılmasam da güzel analizler yapıyor; onun bissürü entry'si var got başlığında, oku faydalı olur, sorularına cevap da bulursun.
  • baba jo  (08.06.16 11:52:29 ~ 11:53:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.