[]

illegal seyleri ozendirmek ve sormak suc mu?

merak ettim. fimlerde kitaplarda ayrintisina kadar illegal durumlari goruyoruz. uyusturucu , tecavuz, gasp, hirsizlik, adam oldurme vs.. yani bunlarin nasil yapilacagini gosteriyor ve suca egilimli insanlari da ozendiriyordur bir nevi. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu degil mi bu simdi? e film endustrisi bu diyeceksiniz.. ne bilim yahu derim, ben de bilemedim ki, izliyorum sadece :)

o zaman bunlarin nasil yapilacagini sormak da suc mu degil mi?

not: yazdiklarimla ilgili yorum ve kaynak daha makbule gecer.

editto: bu film duzenlemeleri ve illegal ozendirme/soru sorma ile ilgili hukuk kaynagi da var mi acaba?

 
suç.


  • slavez  (16.11.09 21:11:59) 
sormak nie suc olsun ki:)


  • all girls dream  (16.11.09 21:15:58) 
Burada aslında niyet de devreye giriyor. Yani bir hikaye anlatılırken oyuncular banka soyabilirler, bunu ele alarak "bak banka soymayı öğretiyor" demek biraz saçma olur.

Öbür yandan film yapıyoruz diye ev yapımı lsd'nin nasıl yapılacağını öğretmek suç olur. Ya da pedofiliye özendiriyor diye birçok filmin yasaklanmışlığı vardır.

Bazı kıstaslar var bu konuda. Özellikle bahsettiğin gibi çocuklar ve gençler daha çabuk etkilenebiliyorlar bu konularda. Onun için çeşitli kıstaslar konularak +7, +14, +18 gibi yasaklar konulabiliyor filmlere.

Öte yandan bu anlattıklarımla ya da sorduğun şeyle pek alakası yok 2. sorunun. İllegal bir işi öğrenmek ya da öğretmek suçtur.
  • ataturkiye  (16.11.09 21:18:41) 
pek emin değilim. ahmet çakar mesela; adama neredeyse ana avrat küfrediyor sonra "dersem beni mahkemeye verir demiyorum diyor". meraktan soruyorum, araştırma yapıyorum gibi bir eklemeyle sorulunca suç olmayabilir. ya da suç oluyor ama ahmet çakar karun kadar zengin :)


  • BloodGroove  (16.11.09 21:20:51) 
film bana sorunun cevabini veriyor ama. geriye niyet kaliyor tabi. bir de bilimsel arastirma icin sorulabilir mi mesela bunlar? ne sacma di mi hayat?

edit: bir de bloodgroove'un dedigi durum varmis :)
  • ermanen  (16.11.09 21:22:40 ~ 21:24:22) 
Dediğim gibi film yüzeysel geçmek zorunda. Adam kokain kullanabilir, bunu temin edebilir ama "eat at Joe's" gibi reklamını yaparsa orada durdururlar.

Bilimsel amaçlarla sorulabilir ama bunu bilimsel kurum ve kuruluşlara özel izinlerle ya da elindeki bilgilerle sorabilirsin. Mesela "esrar'ın miyelin kılıflar üzerindeki inceltici etkisi" diye bir araştırma yapıyorsan elinde özel izinle bir miktarı geçmemek koşulu ile esrar bulundurabilirsin. Ya da h2s yapmak tehlikelidir, öyle yapımını veyahut tarifini her yerde bulamazsın ama "h2s gazının fare kalbi üzerindeki etkisi" gibi bir çalışma yapacaksan (ki yapıldı yakın zamanda) h2s yapmayı öğretebilirler sana akademisyenler.

Aslında bu illegal şeylerin çoğu patentli. Eğer bilimsel çalışma için yapmak/edinmek istiyorsan patent kullanım izni alman yararına olur.

@Bg'un sorusu suç unsuru teşkil eder. Sadece rtük gibi kanunlarla değil de adamına göre muameleli kurumları atlatmak için öyle yanarlı dönerli konuşabilirsin. Ama kanun karşısında imalar, kişi ismi kast edilmeden hedef göstererek hakaret etmek vs bile suç.
  • ataturkiye  (16.11.09 21:36:06) 
suç değildir bence. "o suç, bu suç" diye devlet her şeye el atıp, yine bu yasaklamacı zihniyetini her alanda kullanıyor.

yapılabilecek şey (filmlerde oyunlarda vb. olduğu gibi), içeriğe göre, birkaç farklı yaş sınırı koymaktır. max. 18 yaş üstüne de, bi yasaklama olmamalıdır. zaten 18 yaşından büyük bi insan da kafasını kullanıp, iradesine hakim olmalıdır. eğer buna rağmen, "sadece!" kendisine zarar veriyorsa da, istediği boku yiyebilmelidir.

son olarak, eğer bu duyuruyu, alttaki duyuruya istinaden açtıysanız, ordaki yorumunuza katılmıyorum. bana göre silinmemeliydi, silinmedi de zaten.

not: ayrıca dayanamadım onu da yazayım bari. televizyondaki, sigarayı mozaikleme kadar da saçma bi uygulama görmedim. amaç çocuğu özendirmemekse, çocuk zaten orda sigara olduğunu biliyor. hatta mozaiklendiğini görüp, çocuk-ergen aklıyla inat edip sigara içmek istemesi daha olası bence (iyi fantezi yaptım (: )



edi: ermanen duyuruda, yorum da istediğini belirtmiş. ben de, en başta "bence" yazdım ve kendi yorumumu yaptım. yanlış anlaşıldıysa, şimdi belirtmiş oldum. yoksa yasak olmadığını iddia etmiyorum :) . ama yine de, bana göre tam bi saçmalık olduğu gerçeğini değiştirmez. ataturkiye, uyarın için teşekkürler...
  • bullet-toothh  (16.11.09 21:39:28 ~ 21:51:05) 
Şimdi kazın ayağı öyle değil @bullet-toothh. Vatandaşlık, devlet örgütlenmesi, sosyal yatırımlar vs... diye sıfırdan anlatmak istemiyorum ama bu bedenin üzerinde devletin hakları var. Bu hak konusu doğrudur yanlıştır bu ayrıca tartışılır. Ancak kafana göre yaşayamazsın, mesela intihar/intihara teşvik bir kamu suçudur.

Bunun gibi onlarca mesele. Konu giderek derinleşiyor ve benim de vaktim kalmıyor. Ne soracaksanız çabuk sorun ehuehe
  • ataturkiye  (16.11.09 21:45:57 ~ 21:47:29) 
sorununzla doğrudan ilgili değil malesef
az önceki duyurudan da şikayetçiydiniz, bence o arkadaşın veya onun sorusuna cevap verenlerin yaptığı suç değildi.
burda hemen her gün birileri torrent sitesi davetiyesi arıyor veya utorrent vs. kullanımı, port açma vs. hakkında sorular soruyor, o adamlar, suç işleyecekler ve biz onlara burdan, nasıl yapılacağını öğretiyoruz, suç işleyeceklerini bile bile.
ama az önceki arkadaşın sorusunda, onun suç işleyip işlemeyeceğini bilemiyoruz, belki de -cevap verenlerden birinin dediği gibi- adam sadece senaryo yazıyordu
  • de jure  (16.11.09 23:08:56) 
özendirmek suç. "hacı şunu içtim kafası süper herkese tavsiye ederim" dersen gg.

"ya bende un var, şeker var, yağ var nasıl 'helva' yapacağım" diye sorarsan gene gg.

film olayında sana uç noktalardan bir örnek vereyim :

(bkz: super high me)
  • kimlanbu  (16.11.09 23:13:48) 
@durukafa

sucmus ama. duzgun bir dille uyarmistim sadece. diger saydigin seyler de ne kadar suc bilmiyorum. ornekler cogalabilir, daha karmasik durumlar olabilir. hepsini tek tek nasil irdelicez ki. aklima gelen durumlari soruyorum iste.
  • ermanen  (16.11.09 23:39:29) 
kafası hakkaten güzel ama yalan mı söylesinler. bence yalan söylemek suç.


  • carcass  (17.11.09 11:26:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.