[]
altına işeyen kedi
hafta başında eve dişi, kısırlaştırılmış, 3 yaşında yeni bir kedi geldi. bende de 3 yaşında kısırlaştırılmış dişi bir kedi var. evdeki kedimin yeni gelen kedi karşısında sıkıntı çıkaracağını düşünüyordum ancak hayvanın umrunda olmadı pek, ne üstüne gitti ne tısladı ne de bağırdı. uzaktan bakıyor denk gelirse, ortalık boşsa gidip eşyalarını kokluyor biraz, sonra uzaklaşıp kendi işine bakıyor, karşı karşıya geldiklerinde bile başka yöne bakıyor, uzanıp gözlerini kapatıyor ya da yakınlarda oyuncak varsa oyun oynuyor. hayvan tehdit olmadığınu göstermek için yeni olanın karşısında esneyip göbeğini bile açtı. ancak yeni gelen kedinin hali iyi değil. bizim kediyi uzaktan görse bile uğultular çıkarıyor sürekli, göz göze gelirlerse tıslıyor, biraz yaklaştı mı saldırmaya çalışıyor ya da ters yöne doğru işeyerek koşmaya başlıyor. biraz araştırdım ve tavsiye edildiği gibi kendi eşyalarıyla birlikte odalarını ayırdım, birbirlerine mümkün olduğunca yaklaştırmamaya çalışıyorum ilk haftadan, gün içinde birkaç kez uzaktan birbirlerini görmelerine izin veriyorum, birbirlerinin eşylarını koklatıyorum tanısınlar diye, kapalı kapının bir tarafına bizimkinin diğer tarafına öbür kedinin mamasını koyuyorum birbirlerine yakın durarak yesinler diye, birbirlerine uzaktan bakarlarken ikisini de oynatmaya çalışıyoruz vs. iki yetişkin kedinin birbirine alışması için bu yaptıklarım tavsiye ediliyormuş işte. ancak yeni kedinin hiçbir şey umrunda değil, hayvan bir haftadır mümkün olduğunca hareket etmemekte direndi, bize pek bakmıyor uzaklara gözlerini dikip diğer kedinin sesi geliyor mu yakında mı diye tetikte bekliyor sürekli, oyun oynamıyor hiç, bizimkinin kokusu burnuna geldiği müddetçe yemek yemiyor ve kediyi ne kadar uzakta olursa olsun görmeye hiçbir şekilde tahammülü yok, görürse susmuyor hiç ve bunun sonu da altına işemekle sonuçlanıyor bazen. yalnızken kumunu kullanmış birkaç kere, zaten 3 yaşında kedinin kum kullanmayı bilmeme ihtimali yoktur herhalde. korkunca altına işeyen kedi sorunu nasıl çözülür? korkmasın diye o yaklaşmadığı sürece ellemememize rağmen her gün düzenli olarak bize saldırdığını da belirteyim.
kedinin bebekliği nasıl geçmiş, bunu bilmek önemli. sokakta yetişip hırpalanmış bir kediyse insanlara, diğer hayvanlara saldırmaması, ev ortamında kalması imkansız gibi. aynı şekilde küçüklüğünde fabrika işçileri tarafından sürekli hırpalanmış bir kedimiz vardı ve durduk yere matrixteki neo gibi uçarak tokat atıyordu bize. evdeki bütün eşyaları ve kıyafetleri kemiriyordu. yani, sizin kedi de yetiştirilmesinden dolayı böyle saldırgan ve korkuyor olabilir.
ikinci bir ihtimal de birden böyle kapalı bir ortama girmesi olabilir. kapatıyorsanız ve mümkünse şimdilik ilk kedinizi daha kısıtlı bir alana kapatın, evin geniş bölümünü yeni kediye ayırın. hayvan daha geniş bir alanda olunca daha rahat hissedecektir.
ikinci bir ihtimal de birden böyle kapalı bir ortama girmesi olabilir. kapatıyorsanız ve mümkünse şimdilik ilk kedinizi daha kısıtlı bir alana kapatın, evin geniş bölümünü yeni kediye ayırın. hayvan daha geniş bir alanda olunca daha rahat hissedecektir.
- lesmiserables (30.04.16 14:53:17 ~ 14:53:31)
eski sahiplerinin söylediğine göre bir aylıkken kendisini sahiplenmişler ve o zamandan beri onlar bakmış. ancak evlerinde bu kedi haricinde birkaç köpek daha varmış. baktılar olmamış, kadın (şehirdışında çalışıyormuş, eşi burada) kendi yanına almış ve kediyle tek başına yaşamışlar bir süre. yani ev kedisi, başka hayvanlarla -ne kadar sağlıklı bilemesem de- bir şekilde ilişkisi varmış. bizim kedi de aynı şekilde 2 aylıktan beri ev kedisi ve hem kedi hem de köpekle birlikte yaşıyordu kısa bir süre öncesine kadar, hatta bizimki bayağı yaramaz ve başka hayvanlara karşı saldırgan bir kedidir normalde, ilk kez bu kediye bu kadar hoşgörü gösterdi.
- blodeuwedd (30.04.16 14:58:39)
1