[]

sağlık açısından tavuk/hindi eti farklılığı

Merak ettiğim husus besin değerlerinden öte, organik-gezen vs. hariç olmak üzere marketlerde standart satılan tavuk ve hindi etleri arasında yetiştirme ve beslenmeleri açısından hangi farkların olduğu. Biraz Türkçe aramalarda gezindim, duyuruda baktım tatmin olmadım, sorayım dedim. Her hangi bir belge/doküman/video vs. ortaya koymaksızın özellikle hindi etinin yetiştirilmesinin tavuğa göre daha sağlıklı olduğu yönünde söylemlere denk geldim, belki işin aslını astarını bilenler vardır.

Bu soruyu sorma nedenlerimden birisi de bir arkadaşımın aynı anda hem marketlerde satılan hem de özel bir üreticiden aldığı ayrı ayrı hindileri aynı usulle pişirmesine karşın lezzet açısından yüksek düzeyde farklılık olduğunu söylemesi, bu durum aynı zamanda belki özel üreticiden alınan hindinin doğrudan sağlıklı olduğunu göstermez ama en azından tercih sebebi kılacak hangi bileşenler mevcuttur bu durumda diye de soru geliyor insanın aklına.


 
gida muhendisleri herhalde daha iyi bilir ama benim tahminim su yonde, ne kadar az uretiliyorsa o kadar az 'ugrasiliyor' yani ilaclar, ticari acidan daha karli hale getirme cabasi sanki bir tik daha azaliyor gibi geliyor. misal denk gelebilirseniz keci eti varsa falan onu da tercih edebilirsiniz. cok guzel bir soru sormussunuz.


  • mavicorap  (21.04.16 10:22:18) 
Babam gıda mühendisi değildi ama yemekli organizasyonlu işi vardı. Arkadaşıyla tavuk çiftliğine gitmiş de eline aldığı tavuğun kemikleri kırılmış. Hormon basıp şişiriyorlar normal gelişiminden daha büyük gözüküyor, doğru düzgün hareket etme imkanları yok vs bir daha bizim eve tavuk girmedi onun yerine hindi alıyoruz. Hindi yetişme ortamını görmedik açıkçası. Ama @mavicorap ın dediği gibi düşünüyoruz. Talep tavuğa göre daha az olduğu için oynama olasılığı daha azdır.


  • jazzabel  (21.04.16 10:31:09) 
Tavukçulukta ne ilaç kullanılıyor ne hormon, hayatında bir kez bile tavuk çiftliği görmemiş sağdan soldan duyduklarıyla fikir sahibi olan herkes "Abi hormon basıyorlar yea" diyor ama öyle bir şey yok. Fakat tavukçuluk bir sanayi, tavuklara her ne kadar hormon falan verilmese de yetişim şartları (serbest dolaşım yem kalitesi vs) hindilerdeki gibi olmaz. Hindilerin yetiştirilme şekli tavuklara göre daha rahat olduğu için hindi eti daha kalitelidir diyebiliriz ama bu tavuk etinin sağlığa zararlı olduğu anlamına gelmez. Ben de bulursam hindi etini tercih ederim.


  • angelus  (21.04.16 10:39:09) 
angelus o zaman onkologlar neden kanser hastalarina tavugu yasakliyor? bu konuda bi fikrin var midir?


  • galandar kostumu  (21.04.16 10:47:46) 
galandar kostumu; Hangi onkolog?


  • angelus  (21.04.16 10:51:19) 
tv.de cikanlari zaten soylemiyorum ama teyzem ve dedeme doktorlari ozellikle tembihlemisti.


  • galandar kostumu  (21.04.16 11:24:36) 
Çiftlik, hormon kullanmadığını iddia ediyorsa da kalitesiz dediğin yeme antibiyotik katıp tavuğu şişiriyor. Antibiyotik kullanamadığını iddia ediyorsa( ki yalan ) adı farklı olan başka bir şey bulmuştur. Ordan burdan duyuyorlar yea dediğin babam 10 yıl catering işleriyle uğraşmış istanbuldaki bütün catering sahiplerini tanıyan adam agshs bildiklerimizi bilsen dışarda su içmeye çekinirsin.

Sonuçta normal gelişimini engelleyip kısa sürede doğal olmayan bir şekilde büyütüp zamanından önce kesiyorlar mı evet. Bu sağlıklı olabilir mi hayır.

Zamanında doktor öz bağırıyordu televizyonlarda yemeyin diye.
  • jazzabel  (21.04.16 11:34:51) 
galandar kostumu +1

eşimin kanser halasına da yasaktı artı çocuğu olmayan bir arkadaşım vardı 5 veya 6. tüp denemesinde farklı bir doktor denedi o doktor da özellikle tavuk etini yasaklamıştı. sonra nasip oldu çok şükür.

çiftlikleri gezen pek çok kişi gerçekten yemeyin diyor. gezen tavuk bulun ama onunda kimyasal basılmış yemle beslenmeyenini diyorlar. öyle olunca bulunmuor tabii.
  • yue  (21.04.16 17:10:42) 
son olarak tek bir sey ekleyeyim, sonradan aklima geldi ama bir gun burasi okunursa diye yazmak zorunda hissettim, biz tavuk tavuk diyoruz ama resmi adi bunlarin pilic cunku tavuk yiyemedigimiz icin mecburen pilic diyip sagliksizliga resmiyet kazandiriyorlar.


  • mavicorap  (28.04.16 00:05:09) 
hindiyi bilmem ama tavuk yememeye çalışıyorum. hormonlu olmadığına inanmıyorum. hormondan kasıt tsh, adrenokortikotropik hormon filan değil, asıl hormon yok diyenler hormon lafını yanlış anlıyor. hormonludan kasıt, hayvanın birtakım suni yollarla şişirilmiş olması. bunun sağlıksız olduğunu reddetmek de mümkün değil.


  • cedrus deodara  (28.04.16 00:25:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.