[]

yangın söndürme

dünkü 19 nisan 2016 dudullu organize sanayi yangını'na epey yakın bir mesafede oturuyorum yangına müdahele sürecini de epey bi izledim ve aklıma bir takım sorular takıldı.

1- 3000 metrekarelik bir gıda deposu nasıl bu kadar uzun saatler yanabildi? 17.45 gibi başladığını tahmin ediyorum, haber siteleri 6 saatlik çalışma sonucunda söndürüldü demişler ama ben gece 3 gibi yatmadan önce son bi bakayım dediğimde hala daha dumanlar çıkıyordu.

2- bütün anadolu yakası itfaiye ekipleri + avrupa yakasından da bir miktar takviye gelmiş ayrıca yangın söndürme helikopterleri kullanılmış ve 6 saatte anca söndürebilmişler. istanbul'da 3 ayrı noktada buna benzer yangınlar çıksa sıçtık mı yani?

3- yangının kontrol altına alınması ne demek? bunun bu köşede yandığını biliyorum, bu köşeden dışarı çıkmamasını garanti altına aldım. bu kendi kendine yansın sönsün mü diyorlar?

4- organize sanayi bölgesinin içindeki bir depo sonuçta burası yangın için bi takım önlemler almış olması gerekmez miydi? kapalı otoparklarda tavanda fıskiye benzeri şeyler oluyor onlardan bu tür büyük yerlerde de olması gerekmez mi? yasa ne diyor bu konuda? (O tavandaki fıskiye şeyleri yangını söndürmek için değil de yayılmasını engellemek için di mi doğru biliyorum?)

tikler hemen.
teşekkürler.

 
1-gıdaları koydukları kartonların yanması yeterli, ayrıca yağ varsa böyle olması çok normal
2-evet çünkü önlem almıyoruz yeterince
3-yayılmasını engelleyebilmek demek sonra da söndürmek
4-sprinkler deniyor o dediğiniz fıskiyelere. yangın başladığında yayılmasını engellemek için dumanı algılar algılamaz su püskürtmeye başlıyor. orada da elbette olması gerekirdi. iş sağlığı güvenliği kanunu yangın önlemlerini zorunlu tutuyor.
  • interview with the vampire  (20.04.16 10:10:08) 
1- katlı raflar, yavaş yanan gıda maddeleri, alınmayan önlemler, yanıcı malzemelerin dağınık tutulması, olmayan önlemler, vs. yanar, normaldir.

2- evet aynı anda 3 noktada böyle yangınlar çıksa, müdahale edecek ekip kalmayabilir. bu yüzden osb itfayelerinin güçlü olması gerekiyor, ama osb'ler genelde çıkma kamyonlarla göstermelik itfayeler kuruyorlar.

3- aynen öyle.

4- gerekirdi, ama osb yönetimi ile belediyeye ruşveti gömdüğünüz zaman yapamayacağınız şey yok. ben ne gıda depoları gördüm, neler var içlerinde... türlü türlü yangın önlemleri var, ama alacak adam yok. daha elektrikli araçları ayrı bölme içine dahi almıyorlar (kıvılcım atarsa sıçramasın diye)

o tavandaki fıskiyeler bazı tip yangınları söndürebilecek güçte, ama esas olayları anında müdahale. olsa o kadar büyümesi mümkün değil. ama sprinkler yaptırmak sigorta ettirmekten daha pahalı. o yüzden kimse yaptırmak istemiyor.
  • babilbaligi  (20.04.16 10:14:50) 
Yanan bir yapiyi sondurmek neredeyse imkansizdir.

Yangin sondurma islemi su sekilde yapilir, yanmayan yerden onu kesilir, yanabilen her seyin yanmasi beklenir

En az 3 gun en cok 2 hafta daha duman tutecek mini mini yanginlar cikacaktir o mekandan.

Su an tum yanan bolgeyi kopuk ile kaplasinlar, 2 gun sonra alevlenebilir.
  • stevie  (20.04.16 12:02:39) 
Neden imkansizdir? Su 100 derecede buharlasir,


Cephe kaplamalari materyale gore 660-1200 derecede ergimeye baslar..

Yani yanan yeri sondurmeye calisirsaniz sadece buhar elde edersiniz.
  • stevie  (20.04.16 12:05:43) 
1- Yanacak şeyler sadece gıda ile sınırlı değil, ambalaj, cephe kaplamaları, elektrik tesisatı vs bir sürü şey yanar. Oksijen aldıkça için için yanmış olabilir bazı şeyler.

2- İtfaiyelerimiz maalesef yeterince eğitimli ve hazırlıklı değil. Saçma sapan kararlar yüzünden kontrol altına alınmış yangınlar büyüyebiliyor. Doğru hamleleri yapmış bile olsalar tabi ki yetmeyebilir. Tesislerin kendi güvenlik önlemleri yeterli olmadığı için bu kadar büyüyor.

3- Aynen, yanacak bir şey kalmayana veya ortamda oksijen kalmayıp sönene kadar dışarıya sıçramasına engel olmak.

4- 2 seneden fazla yangın önlemleriyle ilgili çalıştım, sayısız tesise, depoya gittim, Türkiye'de her şeyiyle yeterli önlemi olan tesis sayısı 10'u geçmez. Herkes işini Allah'a bırakmış. Fıskiye dediğin şeylere sprinkler deniliyor, bulunduğu hacmin büyüklüğüne, barındırdığı tehlikeye vs bir sürü kritere göre doğru sprinkler başlığı, doğru tesisat, doğru pompa seçimleri yapılması gerekiyor, bu işte uzmanlaşmış mühendisler tarafından tasarlanması gerekiyor. Ama bizim millet tesisatçıya veya en iyi ihtimalle ucuza yaptığı için sıhhi tesisat proje mühendislerine yaptırıyor, onlar da yeterince kalifiye olmadığı için söndürme tesisatı bulunmasına rağmen yeterince verimli çalışmıyor.
  • r_u_h  (20.04.16 12:41:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.