[]

Kan Hangi Koldan Alınır?

Bu bir kan aranıyor ilanı değil, baştan yazayım.

Mesleğimden ötürü (muhabirlik) çatışmalı yerlerde bulunuyorum ve ilkyardıma ihtiyacım olduğunda bana yardım edecek sağlık görevlisinin işini kolaylaştırmak için kan grubu etiketi alıp montuma, çantama yapıştırmak istiyorum.

Bir sağlıkçı (acil tıp teknisyeni deniyor sanıyorum) ilk nerelere bakar? Yoksa zaten kan vermeden her türlü kan testi yapılıyor mu? Etiketleri nereye yapıştırmalıyım?

Teşekkürler.

 
kan verme (transfüzyonu) en azından sahra hastanesi tabir edilen özel çadır vb. mekanlarda yapılır, hasta yataktadır ve operasyon yapıldıysa/yapılacaksa zaten belli düzeyde personel bulunur. o aşamada montunuzun herhangi bir köşesinde göze batan değil cüzdanınızda gizli bir kart bile gözden geçirilmiş olur. (organ bağışçısından, özel tıbbi durumlarına, hemofili vesaireye her türlü ayrıntı için kontrol edilir, kan grubu kartı da bunlardan biridir)
normalde kan alma için herhangi bir genel yönelim yok, kan alacak kişinin hangi elini kullandığı vb. özelliklere göre değişebilir. tansiyon soldan ölçülür, ama kan alımı için belirli bir kol yok.
kan grubu belirlenmesi ayaküstü yapılabilecek basit bir işlem, parmaktan 1 damla kan alınarak yapılabilir.

yine de, durumunuza göre, cüzdan-çanta gibi yerler şartlara göre hastanın yanında olmayabilir, kaza sırasında kullanılmayacak hale gelmiş olabilir. gerçekten acil önemde bir durum varsa (hemofili, hipoglisemi vb) bazı kişilerin bileklerine/göğüslerine vb. dövme yaptırdıklarını biliyoruz.
  • vizdilva  (15.04.16 12:42:50) 
İki koluna da yapıştır.


  • bigbadabum  (15.04.16 15:12:30) 
@vizdilva, zaman ayırıp bu kadar detaylı yazdığın için teşekkür ederim.

@bigbadabum, teşekkürler, söylemesen iki koluma da yapıştırmak hiç aklıma gelmezdi.
  • guzelmarmara  (18.04.16 01:53:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.