[]

Telif hakkı

Çizdiğim bir görsel var, önem arz ediyor. Bunun telif hakkı vs nasıl oluyor ?. Orijinal çizimleri bende olduğu sürece resmî bir şeye gerek var mı ?.




 
blogda geriye yönelik yayın yapılabiliyor bu yüzden çok saçma bir öneri.


  • sayns  (23.02.16 21:52:41) 
sahiplen.com diye birşey vardı ama telifle ilgili bi incele istersen ben de tam emin değilim.


  • Kovacic  (23.02.16 22:25:00) 
valla öyle seylerin pek telifi olmaz, resmi kanallar haricinde hic bir gecerliligi de yok, hadi diyelim gercekten sen yaptin ilk, bu eger resmi sekilde olmaz ise isteyen istedigi gibi kullanir hic bir yaptirim uygulayamazsin.

her yapilan orjinal seye telif bulmak gereksizlesti artik, bunun yerine kendini marka yapip fikirlerin kullanimina takilmamak lazim.
  • kurnaz  (23.02.16 23:45:07) 
Eser niteliği taşıyıp taşımadığı önemli. Eser niteliği taşımıyorsa FSEK'in konusu olmaz, ama eser niteliğini taşıyan çizimlerse hak sahibi eserin yaratıcısı zaten. İmzan olması yeterli. İstiyorsan "time stamp"i araştırabilirsin.

Edit: @kalemdefter'in iadeli taahhütlü postalama önerisi de doğru, ama çizimden ziyade öykü-senaryo gibi türlerde edebiyat eserleri için kullanılması amaca daha uygun.
  • whimsical  (23.02.16 23:50:09 ~ 23:54:19) 
Tasdix gibi siteler var ama hala en ucuz ve güvenilir yöntem büyük sarı bir zarfla iadeli taahhütlü olarak kendinize postalamanız ve o zarfı açmamanız, bir gün biri hak iddia ederse mahkemeye tespit davası açtırıp zarfı mahkemede açıyorsunuz, iadeli taahhütlü olduğu için tarih belli oluyor ve hakkınızı size iade ediyorlar.


  • kalemdefter  (23.02.16 23:50:45) 
bu mektup yolla olayinin hic bir gecerliligi yok. öyle herkes bundan bahsediyor fakat bu herhangi bir seyi kanitlayamiyor, hadi diyelim kabul edildi, bu durumda siz bunu kayit altina almadiginiz icin gerekli islemleri yapmadiginiz icin herhangi bir koruma saglamiyor.

kisaca böyle tasarimlar, görseller korunamiyor.

cok basit söyle düsünün nike hic bir ayakkabisina neredeyse tasarim patenti ya da korumasi almiyor, bunun maliyeti cok diye. yasak olan ondan dolayi ayakkabiyi ya da tasarimini kopyalamak degil, logo ve marka ismi kullanmak.
  • kurnaz  (24.02.16 00:15:58) 
Şuradaki mesajıma bak: Video işimden paramı alamadım , ne yapabilirim?


Görseli online olarak da kullanacaksan kullandığın site ve sayfalarda DMCA logosu olsun. Yani DMCA'ya baştan bu eserin sahibi benim şeklinde kaydettir. Biri kopyalar ve yayından kaldırtmak istersen bir aylığına ücretli üyelik alır hem izinsiz yayımlayan siteye hem de onu barındıran hosting sahibine DMCA uyarısı gönderirsin. İşe yarıyor.
  • neotunc  (24.02.16 01:39:49 ~ 01:40:40) 
"bu mektup yolla olayinin hic bir gecerliligi yok."

bu cümleyi dikkate almamanızı öneririm. mahkemelerce geçerliliği var.

ayrıca tasarım patenti diye bir şey yok çünkü patent sadece buluşlara verilir. kaldı ki tasarımların da eğer endüstriyel iseler endüstriyel tasarım olarak, eğer endüstriyel değilseler marka olarak tescili mümkün (gerekli şartları sağlamaları koşuluyla elbette).

bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup bir de yanlış bildiğini doğru gibi aktarmak hoş değil.
  • whimsical  (24.02.16 18:56:15) 
Dijital ise zaman damgası alarak çalışmanın size ait olduğunu ispatlayabiliyorsunuz, şu mektup yolla hikayesi gibi bişi, yukarıda verilen sitelerde bunu sağlıyor zaten.


  • selam  (24.02.16 19:26:28 ~ 19:26:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.