[]

Şu memura kıyafet-saç-sakal yasağını aklım almıyor

neden
neden
neden

biri bana gerekçesini söyleyebilir mi?

ya da şunu söyleyin: "şöyle şöyle düşünmüş olabilirler..."

atıyorum zamanında bit salgını varmış, memura saç yasağı gelmiş ki önünü alabilsinler. sonra şapka yasağı gibi kalmış öyle. kimse kaldırmaya tenezzül etmemiş...

bir faydası olduğu düşünülmeli en azından.

 
ya saç değil de sakal beni aşırı rahatsız ediyor.işveren konumundayken sakalla işe gelenlere sinir oluyorum dersiz topsuz ciddiyetsiz pis bir görüntü bence.


  • Esinsin  (04.02.16 11:20:32) 
öyle bir yasak mı varmış?
www.gundemburdur.com
img.cdn.netgazete.com
  • livaneli kadir  (04.02.16 11:22:36) 
bazı mesleklerde var, saygın ve profesyonel görüntü için. memurlar da devleti temsil ediyor, devletin çalışanı ve halka hizmet ediyor. bu sebeple takım elbise, profesyonel bir görüntü şart tutulmuş. çağımızda bu esnetilebilir ki esnetildi de bundan 15 sene öncesinde, kadın devlet memurlarının pantalon giymesi yasaktı mesela, zamanın şartlarına uygun düzenlendi.
tam bir serbestlik zaten herhangi bir profesyonel kurumda yok. yani devleti, büyük bir şirket gibi düşün, bir büyük şirkette kot ve tişörtle, pijamayla, şalvarla, grup tişörtüyle işe gidemezsin. bankalar özellikle katıdır bu konuda. mantıklı açıklaması da bu.
örneğin devlet memuru değil ama avukat olarak, şort ve terlikle davaya girersen, barodan uyarı alman mümkün. mesleğe saygısızlık kabul edilir çünkü.
  • alice practice  (04.02.16 11:24:07) 
"sen devleti temsil ediyorsun devlet memurusun saç sakal uzatıp devletin ciddiyetini bozamazsın" şeklinde düşünmüş olabilirler.
ayrıca baya esnedi o yasaklar, memurlar bankacılardan daha rahattır. geneli için konuşuyorum tabi, ankara maliyede yaz ortasında ceket zorunluluğu var diye duymuştum

  • gaza gelen  (04.02.16 11:26:13 ~ 11:28:12) 
Nedeni askeri ihtilallere dayanıyor. Askeri yönetimler başa gelince, memur tayfasını da tıpkı kendi askerleri gibi disipline etmek istediler ve saç sakal kıyafet yasaklarını getirdiler. Nedeni bu. Bizler hala o dönemin kuralları içinde yönetildiğimiz için bu yasaklar da varlığını koruyor.


  • angelus  (04.02.16 11:27:31) 
yasak son sürat devam ediyor. öğretmenim ve koca şehir merkezinde öyle serbest gelen öğretmen görmedim. ayrıca dilenci gibi gezen bazı sözümona örnek şahsiyetle var. onlar memur değil.


  • ya ben lan neyse  (04.02.16 11:30:38) 
onun gerekçesi dediğin gibi zamanında hijyen koşullarının uygun olmaması. o zaman çıkmış ve kalmış saçma bir iş.

bununla alakalı da bir hikayem var anlatayım. zamanında iskandinav ülkelerinden birinde toplantıya gittik. çok önemli biri hotele gelecek. korumalar polisler vs lobide bekliyoruz. o sırada bildiğin 15 cm keçi sakallı deri montlu bir tip dikkatimiz çekti. amir kimmiş bu ne işi varmış gidin sorun dedi. gittim sordum adam dedi ki ben polisim. yok artık dedim. kimliğini falan gösterdi dedim sana kimse bişi demio mu bu sakalla? bu benim kendimi ifade ediş tarzım. kimseyi ilgilendirmez dedi çekti gitti. ben de 2 günde bir traş olunca laf yer miyim diye düşünmeye devam edeyim dedim.

ayrıca bu da memuriyetten memuriyete değişir. insanlarla muhatab olmadığın bir işte kravat vs hak getire ama atıyorum hakimsen, büyükelçi isen -bunun da istisnası bizim berlin büyükelçimiz- o takım giyilecek, o sakal kesilecek.
  • ayiadam  (04.02.16 11:31:12) 
ha bir de uygun olmayan türklerden örnek vereyim. meb'den daire başkanı toplantıya gelecek bize temmuz ayı. benim kurumumda koridorda ceketsiz gezmem yasak, hatta kravatsız işe gelmek amirden yazılı uyarı alma sebebi. adamı karşıladım aşağıda. tip aynen şu. kumaş pantolon, kısa kollu gömlek, kravat yok, beyaz çorap üzeri sandalet. toplantı bitti vs. genel müdür dedi ki bu adam bizim bakanlıkta çalışsa 3. gün insan görmediğin xxx dairesine yollatırdım bunu.


  • ayiadam  (04.02.16 11:34:51) 
bu da devletimizin iki yüzlülüğünü göstersin. zamanında erkekler niye takım elbise ve kravat takmak zorunda, kadınlar niye başörtüsü takamıyor diye imza toplanmış. sonucu malum:

www.todayszaman.com
  • ayiadam  (04.02.16 11:44:47) 
@ayiadam: onu bizzat yaşadım hocam. eğitim-bir-sen den sık sık çalıştığımız yere gelip propoganda yapıyorlardı. ama nasıl bir görsen... yok türbana da serbestlik gelecekmiş, kot pantolona da... herkes eğitim-bir-sen li olmalıymış... ordu'da 65 yaşında adam varmış, eğitim-bir-sen in bu çalışmalarını görünce ağlamış. "yıllardır nerelerdeydiniz." demiş...

sonra türbana özgürlük bir geldi -iyi de oldu ama sadece türbana getirilmesi iğrenç- bunlar toz oldu. eğitim-bir-sen li müdürler serbest kıyafetle işe gelen memurlarını tehdit eder oldu... ki bilen bilir şu anda müdürlerin neredeyse tamamı eğitim-bir-sen li.

dediklerim meb için geçerli.
  • ya ben lan neyse  (04.02.16 11:49:19 ~ 11:49:47) 
Çok doluyum bu konuda yazsam 8 paragraf yazarım şuraya da kısacası;

nedeni memurların kendisi. Bazen iş ortamında denk gelir konuşurken, hemen hemen yarısı serbest kıyafete karşı. Şu cümleyi duydum, "o zaman herkes istediği gibi gelir". Yeni memurlarla değişiyor bu mantık sanki.

Kuruma, amire ve hizmet sınıfına göre çok farkediyor ama. Ben bi ara protesto için pantolonu çorabın içine sokup dolaşıyodum ama katılım olmadı pek. Bizim odada sınırlı kaldı direnişim.
  • foma  (04.02.16 11:58:55) 
Askeri yönetimlerden kalma bir şey bu. Bankalardaki durumdan biraz farklı. Bankalarda falan müşteriye karşı prezentabl bir görüntü hedeflendiği için vardır o kurallar.

Askerlikte, ordularda verilen öğretinin temel amacı insanın bir birey olmaktan ziyade bir topluluğun bir parçası olmasıdır. Bu nedenle insanı birey yapacak, diğerlerinden farklı kılacak her şey yasaklanmaya çalışılır. Buna da saçtan sakaldan başlanır en basitinden. Herkes tek tip olmalıdır. Böylece sen ahmet mehmet olmazsın, o ordunun bir parçası olursun sadece.

Vaktiyle bu askeri esaslarla yönetilen bir memleket olduğumuzdan, daha bireyciliği tam olarak kavrayamamış olduğumuzdan böyle ilkellikler bizde hala var. Biz çocukken okullar da böyleydi mesela. Girişte saç kontrolü falan yapardı müdür yardımcıları. Bunlar kalktı. Zamanla diğer alanlarda da kalkacaktır.
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (04.02.16 12:02:15) 
ne yasagi ya yasak mi varmis diyenler hangi ulkede yasiyor cidden merak ediyorum.


  • baldur2  (04.02.16 14:30:14) 
@brk: hocam mevzuatları yürürlüğe sokarken sence o kadar bilimsel düşünüyor mu kanun koyucular? ciddi soruyorum.


  • ya ben lan neyse  (04.02.16 14:42:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.