[]

Google Adwords (Patent matent diyorlar :) )

arkadaşlar bana baya komik geldi, belki gerçektir. size de bir sorayım istedim.

"Yukarıda bahsi geçen açıklamalar kapsamında "Sürpriz Perisi", "Evlilik Teklifi", "Evlilik Teklifleri", "Evlenme Teklifi" ve "Evlenme Teklifleri" ibarelerini kullanarak internet, gazete, web sitesi vb. herhangi bir alanda reklam ve ilan vermemenizi, aynı zamanda söz konusu ibareleri (birleşik ve ayrık yazılımları dahil) yasaklı kelimeler listesine eklemenizi ihtar ederiz."

yani diyor ki, "Evlilik Tekifi" keywordünü google adwordste kullanarak reklam veremezsin bu patent ihlalidir diyor kısaca. Mail daha uzun tabi, ama özet bu.

Böyle bir şeyin gerçek olma ihtimali var mıdır?

 
Google, marka isimlerin kullanarak reklam verilmesine 23 Nisan 2013'ten itibaren izin vermeye başlamış.

thenextweb.com

ABD'de yine rakip markalar birbirini yıllarca dava etmiş, haklı çıkabilen olmamış.

ABD'de mahkeme "kanka bizce sorun yok, tüketicileri keklemeye çalışmadığın sürece rakip şirketin ismiyle bile reklam verebilirsin" demiş. Türkiye'de durum ne olur bilemiyorum ama bence "evlilik teklifi anahtar kelimesi ile sadece bizim şirket reklam verebilir" şeklinde bir kuralın olması komple reklam endüstrisine aykırı gibi geldi bana. Reklam endüstrisi yok olur giderdi öyle olsaydı.

www.techdirt.com

İsim hakları konusunda bilgim yok ama beş anahtar kelime vermişsin, bunlardan sadece ilki marka ismi olabilir gibi gözüktü bana, diğer dördü çok genel.

Avukat değilm ama aynı kelimede reklam çıkan bir rakibin "belki yerler lan, bi kişi azaltsak kardır, hem rekabet hem maliyet düşer" diye gönderdiği bir mail gibi geldi bana. Sizi dava edip de haklı çıkabilecekleri bir senaryo yok bence çünkü "internette evlilik teklifi anahtar kelimesiyle reklam verme hakkı" diye bir şeyi tekeline alamazsın, devlet buna izin vermez.

AVUKAT DEĞİLİM, BU CEVAP HUKUKİ BİR TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAMAKTADIR.
  • hayirsiz  (03.02.16 14:08:23 ~ 14:14:52) 
@hayirsiz, bana da öyle geldi açıkası ve ondan sonra şunu düşündüm:

ünvanını kullanarak, insanları hukuk dışı durumlarla ilgili tehdit eden avukatlarla ilgili niçin yaptırım yok acaba bu ülkede? ne bielyim bu sadece bi örnek aslında. telefon açıp "borcunu ödemezsen hapise girceksin. yaaırn sabah son gün" diye insanları tehdit eden avukatları da kastediyorum bir yandan. adamın ünvanı avukat olduğu için ihtimalin gerçekçiliğini düşünüp, hukuk dışı bir durumu hukuki zannettiriyor insana.

neyse.
  • tchuck  (03.02.16 14:11:54) 
İş dönüp dolaşıp "sen benim kim olduğumu biliyor musun?" cümlesine geliyor bu durumlarda.

Valla burası çok güzel bir ülke de garip insanlar var işte, ben artık bu durumlarda önce sessiz kalıyorum, karşı taraf o anki işimi engelleyecek bir şey yapmaya kalkarsa bağırarak (ya da daha çok bağırarak) haklı çıkıyorum. Senelerdir mal gibi kibar davranıyordum bu insanlara, olayı sonradan çözdüm.

Geçen hastanede sıra bekliyorum, adamın biri geldi önüme geçti. Ne yapıyorsunuz siz ya diye bağırdım adama, "ha burası senin sıran mıydı kardeş" deyip arkaya geçti. Bu adam gerizekalı değil, bilerek yaptı, bir şey demezsem arkaya geçmeyecekti.

Bu duyurudaki durum da ona benzemiş :)
  • hayirsiz  (03.02.16 14:20:48 ~ 14:24:10) 
bu durum hakli olabilir. birinin tescilli markasini kullanarak ticari faaliyette bulunamazsin. nasil ki coca cola uretip satiyorum diye gazete ilani veremezsen, baskasina ait marka ile herhangi bir mecraya reklam veremezsin.

fakat kullandigin ifadeler genel ve tescili zor. tr'de tescilli olmamasi durumnda kullanimi mumkun boyle bir itiraz yazabilirsin. onerim, isinin ehli bir marka vekili bul, kullandigi ifadelerin tescilli marka olup olmadigini ogren.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (03.02.16 16:30:21) 
mobildeyim, editleyemiyorum, ihtiyacin olan keyword 2011-83341.

afamin markasini ihlal etmis durumdasin.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (03.02.16 16:33:28) 
@eksi sozluk,

durum bahsettiğin gibi değil ki?

ben, "coca cola satıyorum" demiyorum. coca cola'nın satıldığı yerlere kendi reklamımı veriyorum.

ben o adamların markasını falan kullanmıyorum yani.

birisi google'da "evlenme teklifi" y azınca benim reklamımı görüyor, olay bu yani.
  • tchuck  (03.02.16 16:33:46) 
@roket adam: o zaman satis da yap, adam cok isterse senden ucuza satsin. var mi oyle bi dunya?


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (03.02.16 16:34:45) 
sen hizmet satmiyor musun sonucta? gelirin yok mu buradan? bir ticari faaliyet degil mi? senin reklamini hayrina mi goruyor?


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (03.02.16 16:37:01) 
@eksi sozluk e bir daha geldim

"baskasina ait marka ile herhangi bir mecraya reklam veremezsin." demişsin, tabi ki de verebilirsin.Tamamen sallıyorum, Bimeks Samsung laptop satıyor mesela, televizyona bunun reklamını veriyor. BİM bir üründe indirim yapacak, basıyor broşürü, "bakın bu ürünlerde indirim var" diye dağıtıyor.

diyelim ki coca cola satıyorum ve coca cola anahtar kelimesiyle reklam verdim. Buna ne Google, ne coca cola, ne de devlet karışır. İşi yapıyorum, ürünü satıyorum, problem yok. Başkaları da kola satabilir, sonuçta bayi oldum diye kola satma hakkı sadece bana özel bir hak değil. Reklam verirken sadece kola sattığım belli oluyor, kola şirketinin komple bana ait olduğunu iddia etmiyorum reklam yaparken. Kimin kaç tane kola sattığı, hangi bayinin iş yaptığı / yapamadığı gibi konular hiç kimseyi ilgilendirmez, serbest piyasa ekonomisi böyle işler. Önemli olan kola satılmasıdır, kimin sattığı önemli değildir.

Kaldı ki arkadaş burada böyle bir şey de yapmamış, marka olarak kaydedilemeyecek kadar genel kelimelerle reklam vermiş. Diyelim ki ben Google'a evlilik teklifi yazdım, ister bu arkadaşın sitesine girerim, ister başka siteye girerim. Potansiyel müşteri olarak benim açımdan olumsuz bir durum yok burada. Devletin görevi beni (parayı ben veriyorum ya hani) korumak olduğu için birilerinin çıkıp "başkası reklam veremez, bu kelimeyle sadece bizim şirket reklam verebilir çünkü biz öyle istiyoruz" demesi talep sahibi hariç kimsenin işine yaramayacağı için bu isteğini uygulatabilmesi mümkün değil gibi geldi bana.
  • hayirsiz  (03.02.16 16:52:24 ~ 19:33:00) 
Eğer bir kişi ya da şirket "evllik teklifi" markasını tescil etti ise. Yani başvuruda bulundu, TPE uygun gördü, askıya asıldı ve yasal sürede kimse itiraz etmemiş ise, o markayı kullanma hakkı ona aittir. O nedenle evlilik teklifi ibaresine reklam veremeyebilirsiniz.

Ancak dava açarak, markanın iptalini isteyebilirsiniz, veya marka yine sizin hizmet verdiğiniz sektör için alınmamış ise(markalar yapılacak işlere göre alınırlar) kendiniz marka başvurusunda bulunarak kullanabilirsiniz.

Nasıl ki evlilikteklifi.com domainini birisi aldığında ben de kullanmak istiyorum bu domaini diyemiyorsanız, markada da benzer bir durum var. ama mevzuat daha karışık, her konuda marka alamayabiliyorsunuz. İddianızda kararlı iseniz bir marka vekili ve avukat ile görüşüp işlem başlatmanız lazım. yoksa bu konuda google'ında eli kolu bağlı, ilan verseniz de tek bir mail ile ilanınızı kaldırtabilirler.
  • cursor  (03.02.16 16:55:21) 
@eksi sozluk,

sen durumu hala anlamıyorsun ki ama. coca cola buzdolabı bulunan yerlerin yanına büyük posterler koyyorum mesela. coca cola'nın bana bir yaptırımı olabilir mi?

şehirdeki tüm coca cola bilboardlarını tespit edip, onların yanındaki bilboardları satın alıyorum önreğin. durumun coca cola ile ne ilgisi var?


neyse zaten durumu da hukuki olarak çözdük. hiçbir şey talep edemiyor. durumun bizimle de alakası yok.
google ile alakası var. eğer o telifi almışlarsa, google'a başvurup "bu kelimeyi kullanamazsın" demeleri gerekiyormuş. örneğin arçelik yapmış bunu. arçelik adına reklam verilemiyormuş ve bunun kullanıcılarla bir ilgisi yokmuş. google ile araısndaki ikili mesele.
  • tchuck  (03.02.16 16:56:28 ~ 16:59:15) 
@hayırsız bilen kişisi daha rahat anlatır ama cocacola satarken cocacola ilanı vermek veya bimeksin hp satıyorum diye ilan vermesi onların markasını kullanmak değil.

Yani onlar hp'nin markalı ürününü alarak satıyorlar. bu yüzden satış yaparken markayı kullanım hakları da baki ve hatta siz sahibinden'e ilan verirken mercedes araba satıyorum diyebilirsiniz. Zira o araba mercedes yani marka sahibi tarafından üretilmiştir.

Gelelim bizim örneğe, sizin "eğer tescilli ise" evlilik teklifi markasını kullanmak için marka sahibinin ürettiği tescilli ürünü alıp satmanız gerekir.

Ama tekrar söylüyorum, eğer ki marka tescili haksız ise bunun için de hukuk yolu açıktır.

uzmanları daha rahat cevap verir
  • cursor  (03.02.16 16:59:19) 
sen anlamiyorsun. orada durum farkli, o adam mali coca cola'nin kendisinden (hak sahibinden) aliyor ve boylelikle marka hakkini tuketiyor. ustelik o dolaplarin hepsi coca colanin kendisine ait.

sen ise bambaska durumdasin
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (03.02.16 17:00:25) 
@hayirsiz: bu ornekte de marka hakkinin tukenmssi var. yani sen laptopu samsungdan alip satiyorsan, markayi İZNİ İLE kullanip tescilli markanin sahibini belirtirsen sikinti olmaz.

markanin tescile uygun olmadigi yorumunu ise bu bilgi duzeyi ile ciddi bulmuyorum, isteseniz hukumsuzluk davasi acarsinz, haddinizi bildirirler.

yan bilboard ise tamamen ilgisiz bir ornek.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (03.02.16 17:04:19) 
@eksi sozluk e bir daha geldim

birilerinin "evlilik teklifi" kelimesini, hatta "bu kelime ile reklam verilebilmesi" hakkını kendi tekeline alabilmesi fikri bana mantıklı gelmedi. Bence itiraz edebilirsin bu duruma çünkü çok genel bir kelime öbeği bu. Burada çağrışımı ya da birilerinin aktif marka olarak kullandığı bir "markadan" bahsetmiyoruz. Ben o kelimeyi kullanarak reklam verirsem bu adam zarar etmeyecek ki, ben burada herhangi bir hak ihlali göremiyorum. Yanılıyor olabilirim ama benim fikrim bu.

@tchuck, bence bir bilenle konuş yine de ama ben yine de fikrimi savunuyorum, bana mantıklı gelmedi.
  • hayirsiz  (03.02.16 17:09:05 ~ 17:31:26) 
Bana hitaben bir mesaj yazılmış ama benim dediğimi doğruluyor sanırım.

Özet olarak reklam vermek benim Google ile aramda yaptığım bir anlaşma. Eğer ortada 3. bir şahıs için yanlış bir durum varsa bana değil, mecranın sahibi Google'a gitmek durumundalar. Benim yapmam gereken bir şey olduğunu düşünmüyorum. Google da kolayca siktiri çeker bu firmalara. Aha örnek olarak şunu vereyim: Vmware Fusion ve Parallels, birbirinin aynısı işi yapan 2 yazılım. Google'da Vmware Fusion diye arattığında, en üstte "Vmware Fusion vs Parallels" adı altında Parallels'in web sitesi çıkıyor. Çıkan linke tıkladığında Parallels'in daha iyi olduğunu gösteren bir tanıtım var. Aynı keywordler ile taratıp bakabilirsiniz.

Yani arkadaş öyle her yeri Türkiye sanmasın, google hiç takmaz diye düşünüyorum. En kötü ihtimalle ilanını yayından kaldırırlar. Avukat ünvanını kullanıp boşa sallıyorlar işte.

Marka konusunda bir diğer örnek de bizim şirketten mesela. Türkiye'deki tüm haklarını temsil ettiğimiz ve tek distribütörü olduğumuz X markasının web sitesini x.com.tr olarak biri almış ve kendi şirketine yönlendirmiş, bunun üzerinden de maddi kazanç sağlıyor. Gittik ihtarlar mihtarlar, bi bok oldu mu? Hayır. Internet ayrı bir mecra dendi çıkıldı.
  • roket adam  (03.02.16 19:08:59 ~ 19:11:09) 
valla burada birbirine giren bir ton farklı konu var.

1- "evlilik teklifi" terimini birisi yasal olarak tescillemiş ise onu tescil alanında kullanım konusunda tek hak sahibi tescil sahibidir.
a- misal "evlilik teklifi" terimi tamamiyle sallamasyon olarak 3. sınıfta sabun markası olarak alındı ise bu sizin onun için 7. sınıfta iş makinesi markası başvurusu yapmanızı engellemez. (doğrudan alırsınız ve kullanablirsiniz demiyorum zira bu konuda şimdi burada anlatamayacağım kadar "ama" var.)
b- pek çok farklı anlama sahip ve dilin doğan akışında kullanılan sözcükler için marka amacı gütmeksizin ve bir ürünü/hizmeti/süreci tanımlamaksızın kullanımlarda marka ihlali de olmaz Yani birisine evlilik teklif edebilirsiniz.
c- eğer bir markanın haksız alındığını düşünüyorsanız, yasal yollara başvurarak iptalini isteyebilirsiniz.

2- marka konusunda değil ama rekabet konusunda ülkeler arasında farklı uygulama alanları var, ama her yerde marka tanımlandığı ürün/hizmet/süreci için kullanılabilir. Yani misal olarak; rekabet konusunda izin verilen bir ülkede, Amerika gibi; Parallels, VM Fusion'dan çok daha iyi diye reklam verebilirsiniz. Ve burada hala burada tanımladıklarınız, Parallels ve VM Fusion markalarıdır. Ama siz kendi ürünleriniz için Parallels markasını kullanarak reklam veremezsiniz. Bazen markanın kendisini kullanmadan benzer kelimeler ile söz oyunları yaparak da kullanabilirsiniz burada da sorun yok.

3- gelelim websitesi konusuna. Bu konuda da ülkeden ülkeye farklılık var. Ama Türkiye için; com.tr uzantısı için kullanım hakkına sahip olmalısınız, yani isminiz, şirket ismi veya marka ismi gibi ve yine bu durumlarda da ilk gelen alır durumu söz konusu. Ama pek çok domain ismi uzantısı için ilk gelen ilk alır geçerlidir. bununla beraber yine haksız kazanç ve rekabet ile ilgili kurallar da söz konusudur. Bu konuda yine ünlü olaylardan birisi google'nın gmail.de ismini uzun süre alamamasıdır. Zira gmail Almanya'da google'ın bu hizmeti vermesinden daha önce tescil edilmiş bir domaindir. bu nedenle google uzun süre Almanya'da googlemail olarak hizmet vermiştir.

4- Ama bu yukarıdaki örneklerin hiçbirisinde markanın haksız kullanımı söz konusu değildir. yani marka herzaman neyi tanımlıyorsa onun için kullanılmıştır. Kısacası kendi ürününüzü tanıtmak için tescilli bir markayı kullanamazsınız ki bu heryerde aynıdır, ama o markayı kast ederek "bazı ülkelerde" karşılaştırma, rekabet vs. için kullanabilirsiniz.

5,6 bu böyle uzayıp gider. Ama sonuç olarak, siz kendi ürününüzün tanımlanmasında başka birisine ait markayı kullanmak istiyorsanız, o kişi bunu engelleyebilir. Bununla beraber, siz de kanunlar dahilde başvurarak, belirli sebepler dahilide o markanın iptalini isteyebilirsiniz.

Hepsinden öte pek tabiki eğer söylediklerimde bir hata varsa, bilen birisi düzelteblir, biz de yanlışımızı düzeltip öğrenmiş oluruz. Ancak tecrübelerime dayanarak ve bildiklerime göre durum budur.
  • cursor  (04.02.16 00:16:03 ~ 00:20:07) 
toparlayalım, tane tane yazalım;

1- bir markanın tescilli olması için, sizin aklınıza yatması gerekmez. bu işleri yürüten kurumlar ve bu kurumların örnek uygulamaları var. tpe olsun ohim olsun ön inceleme gibi şeyler yapıyor ve markaları değerlendiriyorlar. neyin tescil edilip neyin edilemeyeceğine dair bir külliyat var. itiraz ve yargı yolu açık, isteyen zamanında itiraz eder, isteyen hükümsüzlük davası açar.

2- tescilli bir marka, sahibine bir hak tanır. bu markayı herhangi bir şekilde kullanamaz, kullandığınız izlenimi de yaratamazsınız. bu marka ile mal/hizmet üretemezsiniz. bunun tek istisnası, marka sahibinden alıp satmak. onun dahi özel şartları var. (izin, marka sahibini belirtmek, vb.) bunlar olmadan bu ticari marka ile faaliyette bulunamaz, reklam da veremezsiniz.

3- marka sahibinden mal satın alıyor ve bu mallar üzerinde bir değişiklik yapmadan piyasaya sunuyorsanız, marka hakkının tükenmesi yoluyla yaptığınız hukuka uygun olabilir.

4- bir ticari marka ile reklam vermek, "yan bilboard", "daha pahalıya versin" gibi argümanlara rağmen uygun değildir (argumentum en absurdum). bu marka sahibinin haklarına açık tecavüzdür.

5- nasıl ki ekşi sözlük'te yazdığın bir entry ile ilgili taraflar yazarı değil yayıncıyı muhatap alıyorlarsa, google ile ilgili durum da aynı. herhangi biri, "birader sen benim tescilli markamı kullanıyorsun, hayırdır" dediğinde, "eee thuck bey bana reklam vermişti de" diyemez. dese de yemezler. ancak, "bakın thuck bey bu marka tescilinin sahibi, ben de onun izni ile kullanıyorum" derse sıkıntı yaşamaz. google açıkça kendini sağlama alıyor. nasıl ki ekşi sözlük'e "entry yazan benim, sana ne oluyor" diyemiyorsan, google durumu da bire bir aynı.

6- x vs y aramasında iki adet tescilli marka olduğu açık.

7- x.com.tr örneğinde de sizin marka sahibi olmadığınız açık. kendiniz söylemişsiniz zaten. "internet ayrı bir mecra" ifadesi kimin kararında geçiyor? gönderirseniz kendisi ile bir görüşmek isterim, neyin kafasını yaşıyormuş.

p.s. avukat değilim.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (04.02.16 05:07:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.