[]

MS nasıl bulaşıcı değil?

2 haftadır düşünüyorum arkadaşlar yardım edin şu girdaptan kurtulayım.

yahu ms e bazı enfeksiyonların neden olabileceği söyleniyor ya.

o zaman bir ihtimalde olsa bulaşıcı olabilmeli?

ama ben hangi kaynağa baksam "yok kesinlikle değil, bilmem ne..." (bu kaynaklar genelde soru-cevap tarzı siteler)

birkaç makaleye baktım, bulaşıcı olabileceği de düşünülüp araştırılmış zamanında. mesela ms hastalarına bakan hemşireler ve kuaförlerde daha çok görülüyormuş ms. ama orada da kesin sonuca ulaşılamamış.

bir şeyden emin olamayınca gerçekten acayip sinirim bozuluyor dostlar. biri sevabına açıklasın şunu lütfen. tamam ulan değil ama neden? e enfeksiyonlar?

 
asdfasdfsadf sen hastalık hastasısın dostum buna kanaat getirdim :)
cevap: bulaşıcı olma ihtimali yüzde 20

  • cekilmis gayfe  (25.01.16 23:02:22) 
araştırmadım, bodoslama giriyorum.

henüz nedeni tam bilinmiyor. genetik yatkınlıkla birlikte çevresel etkenlerle oluştuğu düşünülüyor. atıyorum bulaşıcı bi bakterinin katkılarıyla oluşuyor olsa bile, bu bakteri her bireyi hasta edemiyor. dolayısıyla bulaşıcı denemiyor direkt olarak. bu bakteri dışında adam hasta olur, yine ms çıkar. bağışıklık sistemi sonuçta.

söylediklerim yanlış da olabilir. olmayabilir de.
  • she was my baby  (25.01.16 23:03:15) 
simdi hastalik konusunda cok cok bilgili degilim, ancak birkac tipi var yanilmiyorsam. temel olarak senin savunma mekanizman sinir hücrelerine saldiriyor. bunu tetikleyen cok durum var ve bunlar genelde strese bagli.

ancak söyle bir durum da var, tetikleme mekanizmalari benzer sekilde calisabilir. stres altinda iki potansiyel hastanin benzer zamanlarda krize girmesine vs neden olabilir, tetikleyebilirsin. ama normal birinin "kendi özel" sinir hücrelerine karsi cephe almasini saglayamazsin. yani dedigin dogru olsaydi, savunma mekanizmasindaki degisiklikler bulasici olsaydi, birimiz kuduz asisi olunca, tüm ev bagisikligi kazanmaliydik.

ancak trigger olarak ne etkiliyse, onun bulasici olma ihtimali belki vardir ama bu da kontrol altina alinmadan es zamanli baslamasi gerekiyor anlamina geliyor. genetik olarak de etkili oldugu söyleniyor, buna dair cok arastirma yapiliyor, hakkinda az sey bildigimiz seylerden biri.

yani acikcasi, bi halt bilmiyorum, ama oldukca yakinima ms teshisi kondu. kimseye bir sey oldugu yok senelerdir. hadi onu gectim, bundan süphelenecek kadar büyük bir vaka görülmemis, zaten nedeni bile mechul hastaligin. onu dahi cözemediler adam gibi.

o yüzden, bence rahat olmak lazim. cidden.
  • aynadakiyabanci  (25.01.16 23:19:20) 
bu tip konuları sorarken direkt olarak akla soruyu soranın endişesi geliyor ama soruyu sormamın tek sebebi merak.


  • ya ben lan neyse  (25.01.16 23:34:41 ~ 23:38:21) 
ya kaynagin dogrulugunu/güvenilirligini sorgulamak cok zor geliyor mobildeyken ama:

8. Multiple sclerosis is contagious.

This myth may exist in part because "a relationship with the Epstein-Barr virus does exist, but there's never been any evidence that MS is contagious or in any way transmissible," Corboy says.

People with MS are much more likely than those without the condition to have signs of previous Epstein-Barr infections, but the exact nature of the connection with MS isn't clear. Corboy points out that researchers have failed to transmit multiple sclerosis in the lab to animals for research purposes, so it's unlikely to happen in your home or community.

www.everydayhealth.com

bir de bununla alakali türkiyede de makaleler var, almanyada yeni tesisler kuruldu sadece ms üzerine. ben özellikle bunu arastirmiyorum ama denk gelmedim böyle bir ibareye.
  • aynadakiyabanci  (25.01.16 23:43:47) 
ms hakkında veya sizin kuşkunuz hakkında hemen hiç (hiç değil) fikrim olmasa da:

ülser de bir zamanlar bulaşıcı olduğu bilinmeyen bir hastalıktı. ailesel durumlar da "genetik" (eskiden "ırsi") diye nitelenirdi. ta ki bir hekim, bulaşıcı olduğunu göstermek üzere kendisine bulaştırıp meslektaşlarını ikna eden e kadar. ms için aynı durum sözkonusu olmayabilir elbet, ama olabilir de... bakteri olduğu bilinmiş olsaydı annem dört kez mide kanaması geçirmezdi muhtemelen, yine de ömrü yetti antibiyotikle tedavi oldu ve sevdiği yemekleri yeme şansına kavuştu.

ayrıca tıp öyle zamaneye müsait bir hale geldi ki, neyin ne olduğun bilinir mi bilinmez mi, bilinirken saklanır mı saklanmaz mı, bütünüyle kuşkudayız netekim.
  • tedirginlik hucresi  (26.01.16 01:24:08) 
Bulasicinin tanimini yanlis yapiyorsun

Tip 1 diabetin de otoimmun mu enfeksiyoz kaynakli mi oldugu tam bilinmiyor. O zaman bulasici? Hayir degil. Mikroorganizmalara verdigin yanit hastaligin seyrini degistirir. Bende hafif bi ust solunum yolu enfeksiyonu olurken sende 45 sene sonra kanser cikabilir (ebv). Bu demek degildir ki sen kanser olan birinden o virusu aldin. Hayir, komsudan ayni anda aldik virusu (o da usye geciriyordu) ama farkli tepki verdik

Anahtar kelime: ms olan birinden kapmiyorsun virusu
  • la noix  (26.01.16 06:45:43) 
Bi de simdi ben bulamiyorum mobildeyim de koch'un bulasicilik seyi vardi 4 maddelik mi ne. Ona bi bakabilirsin

Ha ama derdin bulasicilik degil de hastalik hastaligi ise kanser dedim tip1 diabet dedim, o konularda kotu ettim sanirim
  • la noix  (26.01.16 06:54:10) 
Kardeşim ms hastası, ilk teşhis 10 sene önce konuldu (Allah'a çok şükür erken teşhis konuldu da önlemini alabildik)
Eğer bulaşıcı olsaydı ben ve annem de su an hasta olurduk.
Zaten norolojik bir hastalık, bulaşıcı değil yani.
  • etna  (26.01.16 13:14:00) 
çok teşekkür ederim dostlar cevaplar için,

yalnız evham yaptığım için sormuyorum. daha önce de söyledim: birinin astronomiye ilgi duymasından farkı yok benimkinin. merkalıyım bu konulara.
  • ya ben lan neyse  (26.01.16 17:33:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.