[]

elektrik canavarının teşhisi

sevgili blanca'lar !!

bir türlü düşüremediğimiz elantirink faturamızda tüm şüpheliler elimizin altında olmasında rağmen suçluyu teşhis edemiyoruz. her bir elektrikli ciyazın ne kadar tüketim yaptığını öğrenmek için bir yöntem var mı ? varsa nasıl başvurucaz buna ?

selamlar...

 
hesaplayabiliyoduk onu lisede göstermişlerdi. üzerindeki değerleri, çalışma saatini, elektriğin birim fiyatını falan çarpıp bölüyosun çıkıyor.


  • sanquis  (09.01.16 13:48:08) 
İçinde, üzerinde yazar. Bilmem kaç w, kw diye. Bu olmazsa volt değeri ve amperi yazar, bunları birbiriyle,arparsan yine w değerini bulursun. Bunu aylık kullanım saatiyle çarparsın, sana aylık tüketimi verir. Hangisi en yüksek ordan çıkar. Faturadaki kullanılan kw değerini ilk okuma son okuma farkından bulursun. Toplam tutarı buna böl, tl/kw ya da tl/w değerini bulursun.


  • bigbadabum  (09.01.16 13:54:05) 
cihazın üzerinde yazan watt değeri saatteki harcama miktarıdır. cihazı kaç saat çalıştırıyorsanız onu waat değeri ile çarpın. günlük harcama miktarını bulursunuz. ayın her günü çalışıyorsa 30 ile de çarpın aylık çalışma miktarını bulursunuz. sonra 1000'e bölün kw cinsinden değerine erişirsiniz. sonra da fatura üstünde yazan birim fiyat ile bulduğunuz kw cinsinden değeri çarparsanız aylık kullanım miktarını teşhis edersiniz.

ancak şöyle bir durum mevcut. mesela masaüstü bilgisayar, güç kaynağı 600 watt diyelim. her an her dakika 600watt harcıyor manasına gelmiyor bu 600 watt. ancak bir su ısıtan cihaz, televizyon falan genel olarak üzerinde yazan değeri harcıyor benim gözlemlediğim kadarıyla.

mesela benim akvaryum aylık 15-20 lira harcıyor.
  • mesglsn sanirm bn yatiyrm  (09.01.16 13:55:28) 
cevaplar için teşekkürler.

ya şöyle bir şey var clk elektriğin sitesinde mesela:

bepsas.com.tr

ama ne bileyim bildiğim kadarıyla girdik biz uçuk rakamlar çıktı. hayır yani o zaman güya tasarruflu diye alıp çuvalla para döktüğümüz markalara sayasım geliyor. ya mesela şöyle örnek vereyim:

-yakın zamanda eve klima takıldı. doğalgaz yerine ısıtma için onu kullanıyoruz. cihaz inverter, güya öbür klasiklere göre tasarruflu falan. onu geçtim kılavuzunda yazan rakamlara göre bir hesap yapınca günlük 5.85 kw, yani dolayısıyla 2.5 tl falan bir tüketimi olması gerekiyordu. ama fatura bir geldi geçtiğimiz ayın 200 tl fazlası ! ayrıca klimanın 24 saat çalışmadığını da belirtmem lazım. hadi onu da geçtim, hani diyeylim ki yüksek ayarda çalıştırmışsın vs falan fıstık..cihazı komple köklesen bile o kadar fark olmaması gerekirdi diye düşünüyordum açıkçası.

böyle kafam karıştı yani anlayacağınız. yoksa o watt değerlerini alayım, saatle çarpayım falan elbette en düz yol tabi de içimden bir his başka şeyler söylüyor.

hmpffss her neyse...
  • kuul  (09.01.16 14:08:40 ~ 14:19:28) 
(elekrikli aletin harcadığı kW değeri)x(çalışacağı saat)x(birim fiyat)

2000watt x 2 saat x 0,25 (faturada yazar birim fiyat)
  • stevie  (09.01.16 14:24:31) 
sürekli fazla gelen elektrik faturası için bina hattını veya elektrik sayacını da kontrol etmekte fayda var.

hattınızda topraklamadan kaynaklı kaçak varsa şöyle anlarsınız. sayacınızı okuyun. tüm elektrikli cihazların fişlerini çekin. hiç elektrik kullanmayın. 1 saat sonra sayacınızı tekrar okuyun. fark varsa kaçak var demektir.

aynı uygulamayı şüphelendiğiniz diğer cihazlar için de yapabilirsiniz.

elektrik saastinizden şüpheleniyorsanız dağıtımcı firmaya dilekçe ile başvurabiliriniz. gelip saati alırlar, ayarlarına bakıp raporuyla birlikte geri verirler. yerine geçici bir saat takıyorlar, elektriğinizi kullanmaya devam edebiliyorsunuz.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (09.01.16 14:27:31) 
klima, elektrikli şofben, fırın, kettle, ütü, elektrikli süpürge bunlar 1000 watt üstünde güç harcarlar. ayrıca günde 10 saat açık kalan tv/bilgisayar, ışıklar/24 saat çalışan buzdolabı da 45-50 lira yansıtır faturaya. 200 lira çok anormal bir fatura değil bence.


  • victum  (09.01.16 14:30:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.