[]

ceza hukuku sorusu

taksi şoförü A, taksirli bir şekilde birine çarpıyor. sonra korkup, çarptığı kişiyi bırakıp kaçıyor. çaptığı kişi ölüyor.

burada tck 83- kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi var. buraya kadar tamam. ama bizim dersimize giren hoca, A bu olayda ayrıca taksirle yaralama'dan da sorumlu tutulur diyor. yani 2 ayrı fiil olduğunu, bu yüzden taksirle yaralama (md. 89) + ihmali davranışla kasten öldürmeden (md. 83) ceza verileceğini kabul ediyor. ama okuldaki diğer bir ceza hukuku hocası da tek fiil olduğunu, o yüzden sadece md. 83'ten sorumlu tutabileceğimizi söylüyor.

uygulamada hangisini kabul ediyor yargıtay? bilen var mı?

 
İkinci hocanın dediği daha makul bence, sadece 83 diyen.

Ama notu: hukukçu değilim.
  • buffy de vampir sayılır  (04.01.16 18:25:08) 
hukukcu degilim.
ikinci hocanin dediği daha anlamlı.

  • 1adam  (04.01.16 18:36:44) 
TCK'da genel kural suçların gerçek içtimaıdır, yani “kaç tane fiil varsa o kadar suç, kaç tane suç varsa o kadar ceza vardır” Bunun istisnası aynı neviden fikri içtima(zincirleme suç) ve ya farklı neviden fikri içtima halleridir.
Fikri içtima
Madde 44
-
(1) İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır.


google da fikri içtima iye aratırsanız bir çok örnek ve makale çıkıyor kopyalayıp şeyapmayayım dedim.
  • alice practice  (04.01.16 18:46:24) 
bence ortada tek suç söz konusu.

ihmali davranış kişinin kendisine kanun tarafından yüklediği bir eylemi yerine getirmemesinden ya da önceden yapılan davranışın başkasının sağlığı ile ilgili tehlikeli bir durum oluşturması durumlarında söz konusu olur. yani siz yolda yatan araba çarpmış birini görüp yola devam ederseniz kasten öldürmeden ceza almazsınız fakat çarpıp kaçan kişi alır. bu durum o tehlikeye çarpan kişinin sebep olması nedeniyle kendisine yüklenen sorululuk ile ilgili.

bu bağlamda bakılınca; taksirle yaralama suçu zaten ihmali davranışla kasten öldürme suçunun oluşması için gerekli bir durum. ancak bu durumda "kasten öldürme" suçundan bahsedilebilir çünkü.

o nedenle bence yaralama suçu, ihmali davranışla öldürme suçundan ayrı bir suç teşkil etmez. tek suç oluşturur.
  • arma aski  (04.01.16 19:00:08 ~ 19:03:35) 
hocam fikri içtimaı biliyorum ama bizim hoca burada 2 fiil var diyor işte. neticeli suçlarda netice sayısı fiil sayısını, fiil sayısı da suç sayısını belirliyor.

1. fiil (icra suretiyle)- (taksirle) çarpma ------------ 1. netice: yaralanma
2. fiil (ihmal suretiyle)- (kasten)hastaneye götürme yükümlülüğünü yerine getirmeme ---------- 2. netice: ölüm

ama yaralama ile ölüm de geçitli suçlar falan. ilginç durum bu ya. hakim görüş tek fiil ve tek ceza (md. 83) diyor galiba.
  • signore  (04.01.16 19:55:19 ~ 19:58:02) 
bir de sanırım hocanın dayanaklarından biri şuydu: kişi bir fiili işlerken aynı anda hem taksirli hem kasıtlı olamaz diyordu. bu yüzden 2 fiil var diyordu. düşünülesi.


  • signore  (04.01.16 19:58:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.