[]

Programci, yazilimci, coder arkadaslar ilgilenebilirseniz cok sevinirim

Merhaba arkadaslar. Ben Iletisim Fakultesi'nde okuyan 21 yasinda birisiyim. Fakat ozellike de yurt disina cikmamla beraber programcilik, program dili, kod yazmak vesaire gibi alanlara ilgim artti bunlarin gunumuz dunyasi icin ne kadar temel ve onemli olduklarini fark ettim. Felsefe, tarih, edebiyat gibi alanlarla alakaliyim hala fakat Fizik, Calculus, Kuantum Mekanigi ve Kosmos gibi konulara uzak kalmamak adina calismalar yapmak da istiyorum, simdilik yalnizca belgesel + kitap ile donanim elde etmeye calisiyorum bu alanlarda.

Sormak istedigim sey: henuz programciligin hangi alt dalinda ilerlemek istedigimi bilmemek ile beraber, genel olarak bu alanla alakali kendi kendimi yetistirmem icin yapabilecegim seyler ve yapmam gerekenler nelerdir ? Calculus ya da Mantik ogrenmem gerekir mi ? Eger oyleyse bunlar hangi bazda olmali ? Hangi program dillerini ogrenmemi tavsiye edersiniz veya program dili ogrenmeden once herhangi baska bir sey ogrenmem elzem midir ? Nereden baslamaliyim yani kisacasi ?

Bunlarin yaninda tavsiye internet sitesi, video, kitap vb. varsa sahane olur,

Simdiden tesekkur ederim ilgilenenler olursa. Cok yardimci olmus olursunuz.

 
Calculus'tan çok mantık konusunu kesinlikle öğrenmen gerekiyor. Zira bilgisayarın temeli mantığa dayanıyor. Biraz daha donanımsal alana göz atmak istersen Sayısal Tasarım (www.kitapyurdu.com) konusuna bakabilirsin. Calculus, grafik işeleme ve benzeri konular dışında pek bir artısının olmadığını söyleyebilirim. Zira Calculus'tan kalıp da programlama derslerini yüksek notlarla vermiş biriyim.

Mantık dışında öğrenmen gereken şey algoritmalar ve veri yapıları. Veri yapıları adından da anlaşılacağı üzere programlama aşamasında ne tür verilerle kullandığınla ilgili. Algoritmalar ise günümüze kadar geliştirilmiş birçok algoritmayı içerir. Örneğin sıralama algoritması, arama algoritması gibi. Bunların tamamı evrenseldir, nereye gitsin aynı algoritmayla karşılaşırsın. Bu temel algoritmaları da öğrenmen gerekiyor. Bunun nedeni de yarın bir program yazarken orada bir şey sıralaman gerektiğinde nasıl sıralayacağını düşünmek yerine hali hazırdaki en hızlı sıralama yapan (tabii bu algoritma durumu göre değişebilir) algoritmayı direk kullanabilirsin. (www.kitapyurdu.com)

Daha sonra C dilini öğrenmende yarar var. Çok temel bir dil. Diğer diller biraz daha kullanışlı olduğundan bazı şeyleri yapmak için onlarda hazır tanımlanmış metodlar oluyor. C'de ise bu durum daha az. Haliyle programlamanın mantığını çok daha iyi öğreniyorsun. Bizzat C programlama dilini yazan kişinin kitabı bu konuda yardımcı olur: www.kitapyurdu.com

Kesinlikle dil fanatiklerinden uzak durmalısın. Onlar sana sürekli şu dili kullan bu dili kullan vs. diyebilir. En iyi dil diye bir şey yoktur. Öyle bir şey olsa büyük teknoloji şirketlerinin tamamı onu kullanırdı. Sana hangisi kolay geliyorsa, hangisini daha iyi anlıyorsan onu. C tek başına yeterli olmaz. Java, Go gibi günümüzde popüler dillerden birini ve Javascript, Ruby, Python gibi scripting dili dediğimiz dillerden birini de öğrenmeyi unutma. Bunları öğrendikten sonra genelde bunların çok yaygın olarak kullanılan kütüphaneleri oluyor onları da öğrenirsen her şey tamamdır.

Tabii kitap dışında internette birçok üniversitenin ders videoları vs. de var. Ama ben düzenli olarak takip etmek istiyorum diyorsan Udacity.com'u tavsiye ederim. Bunun dışında codecademy, codeschool, teamtreehouse gibi direk programlama odaklanmış siteler de var.

Sanırım bu kadar bilgi başlangıç için yeterli olur.
  • mr sherlock  (12.12.15 18:49:35) 
Mantik onemli cidden. Ben mimarlik okudum, su anda insaat sektorunde daha cok verilerle hasir nesir oldugum bir is yapiyorum (kisacasi mimarlik yapmiyorum). Gecen sene progrqamlama hakkinda hicbir sey bilmiyordum, su anda kullandigim yazilimlar icin ufak scriptler yazarak kendimi birkac saatlik, hatta zaman zaman bir haftalik isten kurtarabiliyorum.

Coursera ve codecademy sayesinde python ogrendim. Ikisi de muhtesem kaynaklar. coursera'da chuck severance'in dersini aldim:

www.coursera.org

codecademy'de de python modulunu bitirdim.

www.codecademy.com

Su anda uber bir programmer miyim? Hayir, sadece temel programlama bilgisi ara sira hayatimi kolaylastiriyor. Lakin insanin bakis acisini degsitiren bir sey ve Excel'i bile cok dah yetkin bir sekilde kullanabiliyorum. Bence Python, kullanici dostu olmasi itibariyle baslangic icin iyi bir secenek ve chuck abi tum olayi bastan alip anlatiyor, yani hicbir sey bilmeden dalabilirsin. Python ogrendikten sonra hangi alanda calisacagina gore bir karar alip o yonde kendini gelistirmen lazim. Mesela ben Dynamo (Revit icin visual programming eklentisi) ogrendim ama sana zerre katkisi olacak bir sey degil. Belki de sen Adobe Premier'e plugin yazmak gibi manyak olaylara gireceksin,benim bir sey demem zor.
  • fortisvita  (12.12.15 19:24:19) 
yazılım pek çok şekilde felsefeden ve sanatsal akımlardan faydalanır, bu ikisine olan ilgini hiç kaybetme. programlama aslında o kadar da zor değil, tecrübe gereken bir şey bu ikisi tecrübeyi arttırır. en basitinden hello world ile başla tutorialları takip et.


  • selam  (12.12.15 20:10:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.