[]

green cardla amerikaya gidenler

selamlar, merak ettiğim bir kaç şey var. burda orta halli bir iş ve meslek grubunda olup(2000-3000tl arası maaş alan mühendis,öğretmen vs gibi) ve green cardı kazanıp amerikaya giden, orada yeni bir hayata sıfırdan başlayan var mı?
ama böyle amcası, dayısı orada olanlardan bahsetmiyorum. belki iş bulmasına yardımcı olabilecek birkaç kişi olabilir o kadar. nasıl bir yol izlediniz, çok zorlandınız mı, pişman oldunuz mu, amerika'ya uyum sağlayabildiniz mi?



 
ben amerikada'yım ama öğrenci olarak geldim. yasal olarak okulda çalıştım aynı zamanda kaçak olarak dışarda işlerde de çalıştım. okuldan aldığım maaş aylık yaklaşık 800 dolar civarındaydı, kaçak işlerden de 500 dolar civarı kazanıyordum. yani aylık 1300 dolar civarı para geçiyordu elime.
türkiye'de doktora yapan, çok önemli bir projede tasarım şef mühendisi olarak çalışan birisiydim ve hepi topu 3000 lira maaş alıyordum.

şimdi bu 1300 doları türk parasına çevirince 3900 lira yapıyor. yani türkiye'de aldığım paradan daha fazlasını görece çok rahat işlerden kazandım. ama malesef kazın ayağı öyle değil; çünkü burdaki 1300 dolar türkiye'deki 1300 lirayla aynı değerde.

senin esas soruna gelecek olursak. burada hiç kimseyi tanımıyorum. bir gazla atlayıp geldim. hiç kimseyi tanımadığım için de iş bulma kısmı sıkıntılı oldu. okuldaki iş için gidip okulun sahibini bana ihtiyacı olduğuna ikna ettim. kaçak işler için de her tanıştığım insana eleman arayan bir tanıdıkları olup olmadığını sordum. yani fazlasıyla yorucu bir süreçti. şu an yasal çalışma iznim olmasına rağmen, alanımda çok yetenekli ve başarılı olduğum halde mesleğimle ilgili iş bulamıyorum. çünkü referanssız kimse kimseyi işe almıyor. yani birilerini tanımıyorsan iş yok =)

başka bir örnek vereyim. iş arama maceralarım sırasında, İTÜ'de profesör olan green card'lı birisiyle tanıştım. 6 aydır iş arıyordu ama şansı yaver gitmemişti. çokca bilgi alışverişinde bulunduk; birbirimize yardım ettik vs. 6 ay daha iş aradıktan sonra birşey bulamayınca türkiye'ye geri döndü. profesör dediysem öyle yaşlı başlı adam değil, 30larında ve çok başarılı birinden bahsediyorum.

işin özü: tanıdığın yoksa dünyanın hiçbir yerinde iş yok malesef.
  • gormemisin oglu  (11.12.15 11:16:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.