[]

Her gün gidip gelinen yolda harcanan benzinin hesaplanması

Sürekli gidilen ve dönülen sabit bir yolda - bir kısmı şehir içi, bir kısmı şehir dışı - benzin gideri en güzel nasıl ölçülür/hesaplanır?

Depoyu fullemek mümkün değil.


 
aracın yol bilgisayarının bulunmadığını varsayarak, en temiz yöntemin depoyu fulleyip, bi kaç kez gidip gelip tekrar depoyu fullemek olduğunu söyleyebiliriz. ama fulleme mümkün değil dediğine göre belirli bi periyotta aldığın toplam benzin miktarını ve katettiğin toplam yolu not etmen gerekecek. sonra 100km'de kaç litre yaktığını ya da diğer bir ölçü olan km başına kaç kuruşluk benzin yaktığını falan hesaplayabilirsin.

diğer bi yol da benzer model araç sahiplerine sormak olabilir.
  • cruor  (17.10.09 22:46:21) 
Depoyu fullemek dışında kesin çözüm yoktur. yol bilgisayarı dahil yanlış gösterebilir. araç benzinliyse ve trafik de varsa ortalama 10 lt/100 km alınabilir. Motor hacmine, taşınan insan kilosuna, sürüş karakterine göre +- 2 lt oynayabilir.
ben de dizel var mesela karma 6 lt civarı yakıyor.

  • ozdek  (17.10.09 22:49:03) 
depoyu fulleyemiyorsan sonuna kadar yani motor benzin bittiği için stop edene kadar depoya benzin koyma. benzin bitmeye yakın bidonla belli bir litrede benzin al. bahsettiğim olay vuku bulunca o bidondaki benzini depona koyup kilometreyi sıfırla. gerisi aşikar.


  • dunyayi kurtaran adamin babasi  (17.10.09 23:03:36) 
depon full/yarı/çeyrek dolu olsun önce. çizgilerin üstünde olsun. aracın km sayacı altında sıfırlayabildiğin bir sayaç daha var, oradaki minik tuşa bastığında otomatik sıfırlanır. yola ilk çıktığında bu sayacı sıfırlaman yeterli. sonra km/harcanan benzin miktarı diye hesaplarsın. bu kadar kolay:)


  • bıdıbıdı  (18.10.09 00:00:13 ~ 00:00:54) 
şu şekilde gerçeğe en yakın şekilde hesaplayabilirsin. benzin gösterge ışığı yandığında 1-2 km den fazla gitmeden belli bir miktar benzin al.bunu lt olarakda tl olarakda aklında tutabilirsin. mesela 20 lt benzin aldın. km sayacınıda sıfırla. sonra tekrar benzin gösterge ışığı yandığında sayaca bak. aldığın benzin lt'sini km'ye böl böylece km'de kaç lt benzin harcadığını bulursun.


  • gaia  (18.10.09 00:11:59) 
benim yöntemim şu...

yakıt ikaz ışığı yandığında km sayacı sıfırlıyorum. daha sonra örneğin 30 lira yakıt alıyorum. ışık tekrar yandığında sayaca bakıyorum. 250 kilometredeyse
3000 kuruş / 250 km
km'de 12 kuruş yakmış demektir.
  • seviyorum ulan sezenimi deli gibi hem de  (18.10.09 01:17:31) 
bi önceki cevapta da hemen hemen aynısı yazılmış ama ikaz ışığı yandıktan sonra 1-2 km içinde hemen benzin almana gerek yok. ne de olsa sayacı sıfırlıyosun ve o da sayılıyo artık. istersen 20 km sonra benzin al farketmez. ışık bi daha yandığı zaman km sadece o aldığın belli miktarda benzinle gittiğin kilometreyi gösterir.


  • seviyorum ulan sezenimi deli gibi hem de  (18.10.09 01:20:22) 
yakız ikaz lambası rampa çıkarken yanabilir ama rampayı inerken tekrar sönebilir. (eğim ve depodaki benzinin düzlemi ilişkisi) eski model arabalarda çok karşılaşılan bir durum bu. aklınızda bulunsun.


  • dunyayi kurtaran adamin babasi  (18.10.09 13:43:18) 
depo tamamen boşken (bitince) benzin alınır. sonra da tekrar ne zaman bittiğine bakılır. tam dolu durum referans olduğu kadar, tam boş durum da referanstır.

ama bunun için iyi bir bidon lazım, yoksa sinir bozucu oluyor.
  • babil baligi  (22.12.09 11:37:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.