[]

fotoğraf makinaları kaç dpi cekebiliyor

garip bi soru mu bilemedim ama:) simdi baskıya, matbaaya bi iş verirken fotografın en az 300 dpi olması gerekıyor ya fot. mak. ne kdr cekiyor
bide 300 dpidan yukarı işler nerelerde lazım olur?



 
canon'lar jpeg olarak 72 dpi çekiyor, raw çekerseniz sanırım daha fazla.

baskı boyutuna göre bu photoshop ile ayarlanabiliyor bildiğim kadarıyla.
  • kibritsuyu  (05.11.15 12:33:27) 
Ya dpi dots per inch demek yani baskı boyutuna göre değişir öyle "şu dpi" diyemeyiz.

Cep telefonu ekranları gibi düşün, 1920x1080 çözünürlük 4" ekranda sallıyorum 330ppi ise 6"te 160ppi. (tamamen uydurdum ama olayı anla diye)

Fotoğrafta da mesela 18mp diyelim, işte 35x70'e basarsan daha az dpi, 10x15 kağıda basarsan çok daha fazla..

Mesela baskıya bakacağın mesafe çoksa dpi azalabilir, yakınlaştıkça daha çok olması lazım.
  • rodriguez2  (05.11.15 12:45:01) 
dpi (dot per inch) fotoğraf makinesi ile ilgisi yok. yapılan baskıdaki (ya da ekran vb. görüntüdeki) bir inch uzunluk başına nokta sayısını ifade eder.

önemli olan yapılacak baskının boyutları ve buna bağlı olarak makinenin sensörünün hangi çözünürlükte olması gerektiği:

diyelim ki basacağınız fotoğraf 15x10 cm ki bu da yaklaşık 6x4 inch eder. o zaman size (6x300)x(4x300) yani 1800x1200=2.160.000 p (2,1 Mp)algılayıcılı fotoğraf makinesi lazım. elbette daha düşük çözünürlüklü bir fotoğrafın çözünürlüğü photoshop gibi bir uygulama ile de arttırılabilir. (burada fotoğrafı algılayıcıların çoğunun olduğu gibi 3/2 boyut oranında kabul ettik. bu oran değişirse işler de değişir. ayrıca ör. 4/3 oranlı algılayıcılar da var.)
  • naculos  (05.11.15 18:55:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.