[]

elektronik bir alet kullandıkça eskir mi?

daha doğrusu elektronik aletlerin tamamen elektronik parçaları, zaman içinde kullanıldıkça eskiyip performansını kaybeder mi?

örneğin arabanın lastiği kullandıkça aşınıri motoru aşınır, eskir, eskidikçe performansını kaybeder.

aynı şey bilgisayarın veya telefonun işlemcisi, ram'i için de geçerli midir? bunlar da çalıştıkça eskiyip yavaşlar mı?

yanıp bozulmasından da bahsetmiyorum. bahsettiğim şey tam olarak eskiyip yavaşlama, performansını yitirme.

 
eskiden kapasitorler kururdu. yenileri cok daha uzun omurlu. onun haricinde transistor dedigin alet cok uzun omurludur.


  • alperz  (22.10.15 12:24:32) 
eskir
entegreler, devreler zamanla tozdan kirden nemden oksit yapar
performansı düşer
  • technicalte  (22.10.15 12:28:47) 
power supply çalıştığı halde gerekli gücü üretip bilgisayarı çalıştıramıyor. her ne kadar hareketli parçası olmasada eskiyebiliyorlar elektronik aletler. telefonlarda ise hafıza eskiyormuş. sürekli veri yazılıp silindiği için bir süre sonra bozuluyormuş. bu bozulma hadisesi ssd ve usb belleklerle hafıza kartlarında da var bildiğim kadarıyla. yeni ssdler çok daha uzun ömürlü olsada teknik özelliklerinin bulunduğu tablolarda ne kadar veri yazılıp silinebileceğini belirtiyorlar. bir de iki arıza arasındaki süreyi belirtiyorlar.

hatta samsung led tvlerde kronik olan kapasitör/transistör sorunu var. bir süre sonra o bileşenler şişip açılmıyor tv. yeni modellerinde var mı bilmiyorum.
  • sutlu nescafe  (22.10.15 13:06:22 ~ 13:09:07) 
bilgisayar alanindan ornek vereyim,

mekanik kafaya sahip sabit diskler hdd: bunlarin plakalari da belirli bir omure sahiptir ve sonrasinda bozulmaya ve verilerin saglikli kaydedilmemesi ile sonlanir.

kati hal olan ssd: bu modellerin de belirli yazma ve silme omurleri var. atiyorum 10.000 defa silme ve yazma omurlerinden sonra yavas yavas bozulma sinyalleri verir.

islemci: isinma ve soguma sonrasinda devrelerin genlesmesi vs. islemci de belli bir sure sonunda omrunu tamamlar.

cd,-dvd rom hatta blu-ray okuyucularin ve yazicilarin optikleri belli sure sonunda okuyamaz-yazamaz.

kasitli eskitmeden bazilari da gunumuz teknolojisi ile ancak bu kadar dayanabiliyor.
  • evimin paspasi  (22.10.15 13:49:17) 
sonuçta kul yapısı. megabiti bozulabilir pekala da.


  • kargn  (22.10.15 13:52:53) 
Mekanik, hareketli aksamlar eskimeye, aşınmaya mahkûmdur. Bunun dışında devrelerde bir soğuk lehim olursa temassızlık olur (ki uzun süreli kullanımda soğuk lehim çok yaygındır) voltajın gidip gelmesi diyotları ve bilumum parçaları yakabilir, kondansatörler de zamana bağlı olarak zayıflayabilir, depolama kapasitelerini yitirebilirler.

Eski cihazlarda bunlar hep birinci sınıf olurdu, yıllarca tık demeden çalışırlardı. Şimdi hepsi dandik, dokunsan gidiyorlar.

Benden yaşlı onlarca elektronik cihazın sökülmesine, parçalanmasına şahit oldum, kalitelerini görseniz tatmin olursunuz.
  • yirmisantim  (22.10.15 14:15:15) 
işlemci yavaşlamaz, sen daha hızlısını kullanırsan sana yavaş kalır. ram ise kapasite yetmezse artırırsın. hala ddr2 kullananlar çoğunlukta. performansını yitirme konusunda çıbanın başını hdd ve psular çeker. ama psuyu full akım korumalı bir de 3-5 alabilirsen 10 yıl garantili aldın mı sıkıntı kalmaz. hdd yerine de ssd artık. anakartım hiç bozulmadı ona bir şey diyemem ama illaki bir ömrü olması gerek o ömrünü doldurduğunda işlemcine ekran kartına birş ey olmazsa devam edersin başka kartla


  • patr  (22.10.15 23:50:16) 
Kondansatörlerin ömürleri var ama onlar baya uzadı. Cpu/gpu tarzı şeyleri asıl eskiten şey devamlı sıcaklık değişimi yaşamaları. Bu yüzden ekstrem oc yapılmamış bir mining kartı herkesin göz bebeğidir, çalıştığı her an sabit performansta sabit güçte çalışmıştır. Buna bazıları metal yorgunluğu diyor ama o başka bir şey, alakasız bununla.

Lehimler çok kaliteli, kondansatörler çok kaliteli, mosfetler efsane onlarda sorun yok. Ama hepsinin bir bozulma ihtimali var. Ve ortalama bir anakartta bunlardan birkaç yüz tane var. Çok çok küçük de olsa yüzlerle çarpınca, bozuluyor.

Bozulunca da sen zaten yavaşlama olarak algılıyorsun. Usb çıkışının kondansatörü gitti mefta diyelim. Sen oraya 2.5" hdd taktığın zaman kafa harekete geçince performans kaybı yaşarsın, aniden bütün hddler wd green'e döner. Diske tıklıyorum 3 saniye sonra açılıyor dersin.

Ssd desen her hücrenin bir ömrü var. Bu yüzden ssdlerde kontrolcü bu kadar önemli. Bütün hücrelere eşit bir şekilde yazmaya, homojen yazmaya çalışıyor kontrolcü. Yoksa senin 256 gblık ssdnin 32 gblık kısmı aniden gider, kalırsın elinde 224 gb ssd ile.

Psu desen adaptör desek de inanılmaz yanlış bir tabir. Adaptöre telefonunu takarsın ve 5 volt 2 amper, 9 volt 1,5 amper neyse çeker. Klavyeye basman, aniden oyunda patlama sahnesinin olması, quick rage atıp oyundan çıkman, inanılmaz dalgalanır psunun vermesi gereken güç. Bunların hepsini tamponlamaya çalışan yapılar var içinde. En son bunlardan birisi zortingen oluyor. Geç oluyor evet ama oluyor.

Ha teknoloji nereye getirdi bizi dersen de, artık şebekeler çok daha stabil. Varsayalım dalgalandı, psunun girişinde psunun alternatif akımını regüle eden bir sistem var. Varsayalım o sistem işini yapamadı, trafo sonrası sigortalar var. Varsayalım onlar işini göremedi, kanalların çıkışında korumalar var. Var sayalım onlar işini göremedi, anakartın kontrol mekanizmaları var.

Var anam var yani. Ama sonuçta araya ne kadar parça girince o kadar artıyor arıza olasılığı.

Ne uzun yazdım lan gece gece.
  • gunde 3 litre kola icen adam  (23.10.15 00:19:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.