(1) 

python ve r birbirinin alternatifi değil değil mi?

Sour #1426968 
ikisi için de birkaç giriş videosu izledim. gözlemlerime göre

python programlama için kullanılıyor: bütün videolar print ile başlayıp daha kompleks programlara gidiyor.

r daha çok araştırma ağırlıklı: bütün videolar öncelikle değişkenlerin programlanması ile başlıyor; numeric, integer, object, table, matrix vs. daha sonra temel aritmetik işlemler ve sonuçların görselleştirilmesiyle devam ediyor.

benim anladığım kadarıyla ikisi birbirinden tamamen farklı yazılım dilleri. yanılıyor muyum? fakat birbirinin alternatifiymiş gibi gösteriliyorlar. yani python mı yoksa r mı sorusu bence pek mantıklı değil.
(3) 

uluslararası online firmalar vergi nasıl ödüyorlar?

Sour #1426056 
merhaba. mesela facebook'un burada bir şirketi yok. google'ın yok vs. bunlar gelir vergilerini neye göre ödüyorlar? gerçi bunlar çok yeni konular ve devletler baskı yapıyor, buradan kasanıyorsanız vergi ödeyeceksiniz şeklinde. fakat nasıl ödediklerini anlayamadım?

örneğin reklam gelirini ele alalım. reklam verip ödeme yapılan yerden (türkiye) mi alıyorlar? yani bu bazda mı bakıyorlar? sonra örneğin türkiye'den 100 bin kişi ayda 50 milyon tl değerinde reklam vermiş. bunun üzerinden vergi ödemeliyiz şeklinde mi?

umarım anlatabilmişimdir.
(4) 

yurt dışı uçuşları ne zaman açılır?

Sour #1425269 
bugün pegasus'yan aldığım 15 haziran tarihli uçuşum iptal oldu. 1 temmuz'a ertelendi. thy'ye baktım 10 haziran biletleri var ve satışta. ama bir kesinlik yok gibi. gideceği ülkeye haziran ayında bilet alan ve sonradan iptal olan var mı?
(3) 

bankanın daha çok paraya daha az faiz vermesi

Sour #1424574 
bir bankada gördüm
0-250 bin tl %8
250-1 milyon tl %7
1 milyon üstüne % 6

filan diye gidiyor. benim bildiğim daha çok paraya daha fazla faiz verilir. bunun arkasındaki mantık nedir? bankalar para istemiyor mu?
(4) 

yalan beyanla çalışan işçide işçi mi suçlu yoksa işveren mi?

Sour #1423642 
merhaba. bir firmanız olduğunu düşünelim. diyelim ki hastane sahibisiniz (en çok bu olay olduğu için bu örneği veriyorum). biri size geldi ve ben doktorum dedi. işe aldınız ve çalışmaya başladı. daha sonra bir şekilde bu kişinin doktor olmadığı anlaşıldı. iş mahkemeye taşındı.

burada suçlu hastane sahibi midir yoksa çalışan mı? daha önceki olaylardan hatırlayan var mı? teknik olarak, yasal boyutunu soruyorum.
(5) 

gözleri bozuk olup herhangi bir sporu aktif olarak yapan var mı?

Sour #1423195 
göz dereceniz nedir?
hangi sporları yapıyorsunuz?
sorun oluyor mu? nasıl çözdünüz?
(3) 

şu tarz bir figürü nasıl oluşturabilirim?

Sour #1422590 
journals.plos.org

nerede yapılmıştır bu?

teşekkürler
(2) 

sıfırdan r ve python öğrenen var mı?

Sour #1420962 
daha önce hiçbir yazılım dili geçmişi olmayan 30+ bir bireyim. sıfırda r ve python öğrenen var mı? özellikle data analizi için. ne kadarda öğrendiniz? tabii ne yapmak istediğinize göre değişir ama kabaca. coursera'dan filan öğrenmeye çalışsam mı?
(1) 

instagram swipe up link verme nasıl oluyor?

Sour #1420830 
www.instatakipci.com burada anlatıldığına göre olmuyor. o butona tıkladığım an tag a business partner diyor. denildiği gibi link alanı çıkmıyor. business partner eklemelisiniz diyor.

başka türlü nasıl link verebilirim?
(3) 

şort altına düz taban olmayan, smart casual'a göz kırpan spor ayakkabısı :D

Sour #1419661 
merhaba milano moda haftasının müdavimleri,

şort altına giymelik ayakkabı arıyorum ama iki kriterim var;

düz taban giyemiyorum. bir de fazla spor olmayacak (nike, addidas üretimi gibi). smart casual giyen birine uygun olmalı. yani bildiğimiz sporlardan biraz daha şık olmalı.

problem şu ki bunu hayalimde canlandıramıyorum. ne tür bir ayakkabı bakmalıyım? hangi markalara bakmalıyım? genelde şort altına hep düz taban veya birkaç yıl önce çok moda olan üstü biraz açık olan düz tabanlar vardı. onlardan öneriyorlar ama bunlar bana uygun değil.
(2) 

mubi.com/istanbul film festivali neden kredi kartı soruyor?

Sour #1419096 
merhaba,

30 gün boyunca istanbul film festivali ücretsiz ama mubi.com/istanbul'dan üye olmak gerekiyor. ücretsiz 30 günlüğü başlatın diyor ve kredi kartı bilgileri istiyor. altına da 30 gün sonrasında aylık blabla ücretlendirilecek filan diyor.

yani demek istediğim şu ben bu fimleri izleyemeyecek miyim? mubi'ye para vermek istemiyorum. sadece 30 günlük filmleri izlemek istiyorum.

şuradan kontrol edebilirsiniz durumu; mubi.com
(5) 

5,6 yaş için türk oyuncağı

Sour #1418488 
merhaba. bir arkadaşımın çocuğuna (erkek) türklere has bir oyuncak veya bir şey götürmek istiyorum. mesela ruslarda lego benzeri bir şey var ama onlar demir şeklinde ve fabrika filan kuruyorsun. tornavida, ingiliz anahtarı vs. gibi minik aletleri de var. bir arkadaşı rusya'dan getirmiş. ben de bize ait bir şey götürmek istiyorum ama aklıma hiçbir şey gelmiyor. sırt çantasına atılabilir bir şey olması tek kriterim. bir de tabi bize has olması, başka ülkelerde bulunamayacak olması.
(2) 

resim oylatabileceğim site var mı?

Sour #1416718 
merhaba, bir anket oluşturmak istiyorum resimler için. upload edip insanların oylamasını, puan vermesini isteyeceğim. ücretsiz bir site var mı?
(2) 

vk.com arkadaşlık sitesi mi yoksa facebook gibi mi?

Sour #1414689 
arkadaşlık sitesi gibiyse rusça öğrenmek için kullanılır herhalde. bir de saçma sapan insanlar var mıdır acaba? bu siteyi hiç kullanan var çevre edinme amaçlı?
(3) 

online seminer sırasında ekranımı hangi programla kaydedebilirim?

Sour #1414088 
ücretsiz bir program arıyorum. online bir seminere katılacağım evden. bu semineri kaydetmek istiyorum. sonradan izleyeceğim. en bilindik program hangisidir?

teşekkürler
(2) 

tumblr'da belirli hastag'teki postları otomatik indirme, yazılımcı va mı?

Sour #1413518 
bu ne diye isimlendiriliyor bilmiyorum. bilen varsa söyleyebilir mi? tumblr'daki bazı hashtag'lerdeki içerikleri otomatik indirmek istiyorum. bana ait olanlar değil tabii. 1000 (resim, yazı vs.) civarı indireceğim. birazdan tumblr api (application programmin interface) key filan alacağım.

bunun için hazır kod var mı? amacım sadece hızlı bir şekilde yüklü miktarda güncel datayı indirmek. hatta en sondan yani en güncelden başlayacak şekilde indirse süper olur. özel verilere ihtiyacım yok, sadece herkese açık olan post'lar işte.

bu konuda bir yol gösterecek yazılımcı var mı?
(3) 

korona tedavisinde sağlık sigortası gerekli mi?

Sour #1412506 
bilen vardır. yurt dışında yaşıyorum ama şu an türkiye'deyim. bu nedenle sağlık sigortam yok. burada ola ki bir şey olursa tedavi eder mi beni yoksa atın çöp kutusuna mı derler?
(1) 

Python'da ve Jupyter sorunu (açılış tarayıcısını nasıl değiştiririm?)

Sour #1408473 
Jupyter'i çalıştırdığım an internet explorer'da açıyor. baştan söyleyeyim varsayılan tarayıcı internet explorer değil. windows kullanıyorum bu arada.

bunu chrome nasıl yaparım? stackoverflow.com bu siteden bir şeyler denedim;

jupyter notebook --generate-config bu komut çalıştı. fakat ikinci step'te kaldım. diyor ki "Edit this file and change the following line (chrome is also is also in a local installation)"

c.NotebookApp.browser = u'C:/Home/AppData/Local/Google/Chrome/Application/chrome.exe %s'

bu kısmı nasıl yapacağım? daha doğrusu bu dosyayı nasıl editlerim? dosyayı buldum bu arada.

teşekkürler
(8) 

android'de wifi authentification problemini çözemedim

Sour #1407700 
internette gördüğüm pek çok şeyi denedim ama bağlanamıyorum ve bu error'ü alıyorum. aç kapayı ve ağı unutmayı saymıyorum bile.

yaptıklarım arasında:

manuel ip girme (static)
network ayarlarını resetleme
telefonum tamamen up to date.

ne yapmalıyım? durup duruken oldu.
(5) 

hamburger için yaptığım köftenin küçülüp tombikleşmesi üzerine

Sour #1401284 
selam,

bunu önlemenin bir yolu var mı? ne kadar geniş, ne kadar ince yaparsam yapayım bu sorunla karşılaşıyorum.
(3) 

Şu biftek nasıl pişirilir/kızartılır?

Sour #1392080 
şu resimdeki haliyle; www.biltongstmarcus.co.uk

markette gördüm ama fırınlasam olur mu ki acaba? tavada zaten olmaz da acaba sadece mangal için filan mı? gerçi mangalda da çok zor pişer. özel fırınlardan lazım.
(15) 

tatil önerisi; avrupa'nın geri kalanından çok farklı olan şehirler

Sour #1390676 
avrupa'da her yer aynı gibi geliyor bana. avrupa'da yaşıyorum ve pek çok şehir gezdim, çok azında vay be iyi ki gelmişim diyebileceğim düzeyde bir yaşadım. istanbul gibi şehirler aşağı yukarı; paris'tir, roma'dır vs. aradığım daha farklı bir şeyler. iskandinav ülkelerinde bunu yaşadım açıkçası. coğrafya çok değişik, iklim çok değişik, insanlar çok değişik yaşıyorlar (gerçekten zengin herkes galiba), mimari çok değişik filan işte. bir de londra değişik gelmişti. küçük şehirleri de gezdim bu arada ama aradığım böyle relax filan bir şeyler değil, daha başka bir şey.

neyse avrupa'da var mı böyle şehirler, vay anasını dedirtecek? illa şehir bazında düşünmeyin de deneyim olarak da düşünebilirsiniz. yani şurada şunu yap, çok acayip dediğiniz. amsterdam'a gitmedim, acaba gidip bol bol...(kurallara aykırı)....... denesem bilemedim.
(5) 

duyurunun şarap uzmanlarına, vedat milorlere bir soru (komik olabilir)

Sour #1388500 
ya hiç anladığım bir şey değil. çok alkol tüketen bir insan da değilim. ama elime iki tane şarap geçti. biri beş biri altı yıllık. biri fransız biri gürcü. gürcü olan özel üretimmiş ve sanırım devasa kil kaplarda üretiliyormuş. neyse, bu şaraplar yıllanır mı? bazı şarapların yıllanmaya müsait, bazılarının ise müsait olmadığını biliyorum. bunu nasıl ayırt edebilirim? hazır 5,6 yıllık (iyi bir süreç mi onu da bilmiyorum gerçi).
(3) 

90'lardan yabancı pop, latin tonlu erkek, sanırım ispanyolca (ooooo)

Sour #1388015 
şimdi durup dururken aklıma geldi. şarkı şöyle;

ooooo saro laro lashaa :D
(4) 

2004-2009 arası yabancı radyo hitleri (radyo 5'i hatırlayan var mı?)

Sour #1383969 
bu dönemlerde (lise sona doğru, üniversite başlangıcına doğru) çok fazla radyo dinlerdim. radyo 5'i hatırlayan var mı bilmiyorum. sarı renkli bir sitesi vardı ve hitleri yayınlarlardı. bunun dışında elbette radyo mydonose ve metro fm geliyor. her neyse ilk kanalda çalan şarkılar genelde kolay bulunan şarkılar değildi. exclusive'leri oluyordu.

soru1: bu dönemden ve bu kanallardan (özellikle radyo 5 ve mydonose) hatırladığınız ve az kişinin bildiği şarkılar var mı? veya bu şarkıyı bir tek ben biliyorum sanırım dediğiniz.

soru2: bildiğiniz playlist var mı? youtube olur, spotify olur vs.

not: radyoda çalan şarkılar genelde klibi olmayan şarkılardı. çünkü klipli şarkılar zaten her yerde görünüyordu, fazla populerdi.

örnek: www.youtube.com
(3) 

bireysel emeklilik sistemi (bes) ve yurt dışında çalışanlar

Sour #1383804 
merhaba, ben yurt dışında yaşıyorum. bes'te aylık 100 euro/dolar yatırana türkiye'de olduğu gibi 25 euro/dolar devlet desteği verilecekmiş. yani bes, yurt dışında yaşayan vatandaşlara da açılıyor. ben bu sistemi hiç bilmiyorum ama aylık 100 euro/dolar çok rahat ödeeyebileceğim bir rakam. her ay bu miktarda euroyu vadeliye atıyorum. ama 4'te bir oranındaki devlet katkısı cezbetti açıkçası çünkü faizler bu kadar değil sonuçta. kafama takılan sorular var.

1- bu sistem nasıl çalışıyor? yani bir hesap açıyoruz ve sisteme kayıt oluyoruz. sonra her ay paramızı yatırıyoruz ve devlet desteği ekleniyor?

2-10 yıl ödeme ve 56 yaş emeklilik demiş. benim normalde 65 ama bu bes'ten emekli olduğunda değişiyor mu? bes'ten emekli olduktan sonra aylık bağlanacak emekli tutarı ne kadar oluyor ve neye göre belirleniyor?

3-genel olarak avantajları ve dezavantajları nelerdir? bu sisteme kayıtlı olan var mı?

teşekkürler.
(1) 

dergipark hesabını silmek mümkün değil mi?

Sour #1379100 
bir türlü bulamadım.
(5) 

demir termoslar zararlı mı?

Sour #1374044 
şu tip termoslardan bir tane aldım;tr.depositphotos.com

fakat suyun tadı değişik. bunlar zararlı mı acaba?
(4) 

uyurken bir anda sıçramak ama bir şey görmeden!

Sour #1361286 
selam,

uyurken veya uykuyla uyanıklık arası elim, kolum, bacağım vs. atıyor. bu görece olarak çok sık oluyor. umarım sorunumu anlatabilmişimdir. bunu tıpta nasıl tanımlıyorlar?
(2) 

İrlanda'ya vizesiz gidebilir miyim?

Sour #1355934 
İrlanda için vizeyle ilgili şunu söylüyor. Şengen bölgesinde olanlar vizesiz seyahat edebilir. Bu sadece şengen bölgesi vatandaşlığı olanları mı kapsıyor yoksa şengen bölgesinde geçici oturum izni olanlar da ziyaret edebilir mi? Çünkü şengen bölgesinde vatandaşlığımız olmadan gezebiliyoruz.
(2) 

Gluten neden zararlı?

Sour #1353892 
Hiç anlamadım. Protein işte. Hatta undaki karbonhidrat - protein oranını dengelemesi açısından yararlı bile değil mi?
(3) 

kelime ezberlemek için kullanılan bir site (çiçek filan sulanıyor bildikçe)

Sour #1350309 
selam, sadece yabancı değil her türlü ezber için kullanılan bir site vardı. bildikçe çiçekleriniz sulanıyor. sonra solmaya başladıkça size tekrar soruyor. bu siteyi bilen var mı?
(11) 

evlenmekle ilgili okuduğum bir şey (gelinin ailesi ve arkadaşlarının saçı)

Sour #1343676 
gelinin ailesinin ve arkadaşlarının saçlarını damat tarafı yaptırıyormuş? yani damat ödüyormuş. doğru mu bu ya? hiç böyle bir ortama girmediğimden bilmiyorum. tamam belki herkes için geçerli değildir ama geleneklerde böyle bir şey var mı?
(4) 

body'cilere bir soru

Sour #1343321 
günlük çalışmalarda sadece bir veya iki bölgeye odaklanıp çalışmak mı daha mantıklı yoksa tüm vücudu çalıştıracak bir program mı?

yani bir gün; sadece bacaklar, kalça, karın
diğer gün; sadece göğüs ve karın
diğer gün; sadece omuz ve sırt gibi

yoksa

bir gün hepsini kapsayacak şekilde çalışmak mı?
(5) 

insanlar listeleri neden seviyorlar?

Sour #1341450 
onedio ve listelist ortaya çıkmadan önce konvansiyonel medyada da bu vardı. demin sözlük'te bir başlık görünce aklıma geldi. insanlar liste yapmayı veya okumayı seviyorlar neden seviyorlar acaba? istanbul'da yapılacak yüz şey, gidilecek 10 lokanta, herkesin hayatında olması gereken 5 hobi, dinlenmesi gereken 100 eser, bilmeniz gereken 50 heykel, kaliteli yaşam için yapılması gerekenler vs vs. en eski tempo dergilerinde filan bile vardı.
(2) 

domuz eti mi yoksa dana eti mi fitness açısından uygun?

Sour #1341013 
şöyle bir baktım da birkaç şey buldum ama profesyonellere sormak daha mantıklı geldi. hangisinin (örneğin 100 gr) protein oranı daha yüksek/yağ oranı daha düşük?

ikinci bir soru daha: domuz eti avrupa'da dana/koyun vs. göre neden bu kadar ucuz acaba?
(3) 

black mirror bandersnatch

Sour #1333785 
'i malum yerlerden online veya indirip izleyen var mı? şu nedenle soruyorum ; sanırım karakterin ne yapacağını siz seçiyormuşsunuz. netflix harici yerlerde de bu imkan var mı?
(8) 

bir spor sorusu da benden (body building)

Sour #1331630 
full body çalışıyorum. spor salonunun herkes için önerdiği, önceden hazırlanmış bir program var. broşür halinde onu verdiler.

full body için;
1)warm up (ısınma, kardiyo)
2)squat with dumbells or kettlebell/selected leg press machine
3)lat pull down machine (sırt, omuz, kol vs.)
4)chest press machine (göğüs vs.)
5)sit-up machine (karın vs.)

sorularım şunlar;

1) bu programda niye ağırlık kaldırma yok? yani klasik dumbell, halter vs. bunlar olmadan kol olur mu? sadece 3. bölümde kollar biraz çalışıyor gibi.

2) kilo vermek istemiyorum. zaten skinny bir adamım. he yağ yakmak elbette olabilir. onları kasa dönüştürmek olabilir. bunun için almam gereken kaloriyi, diyeti nasıl belirleyebilirim? keşke bir de diyet listesi verselermiş. hangi besinlere yönelmeliyim?

3) ağırlık veya tekrar arttırımını nasıl yapabilirim? mesela haftada 3 kg arttırsam mı veya abs için 3 tane fazladan mekik gibi.

teşekkürler.
(2) 

saç toniği ne işe yarıyor? nasıl kullanılıyor?

Sour #1331048 
selam, sb.
(12) 

çamaşırlar için soğuk rüzgarlı oda mı yoksa sıcak rüzgarsız oda mı?

Sour #1327696 
evde bir oda boşaldı. çamaşırları oraya asıp camı mı açsam (sürekli rüzgar alıyor) yoksa sıcak ama esmeyen odaya mı alsam? hangisi daha hızlı kurutur?
(10) 

şu 50 cent'in hangi şarkısı?

Sour #1323740 
(3) 

dinlerin doğduğu çağa bir şey deniyordu neyi?

Sour #1322847 
circle diyesim geliyor değil, common diyesim geliyor değil. ibrahimi dinler değil de hint dinlerini filan da kapsıyordu. neydi onun adı ya. bir şey age ama ne age.
(8) 

yurt dışında öğrenciyim tax free yapabilir miyim?

Sour #1321981 
buradan bir telefon alacağım. tax free yapabilmek için türkiye'ye dönmem gerekir mi yoksa havalimanında sınırı geçmeden tax free yapıp vergi indirimi alabilir miyim? havalimanı haricinde yapılabiliyor mu?
(3) 

teknoloji cahiline samsung telefon önerisi

Sour #1320427 
10 yıldır iphone 4s kullanıyorum. artık çok ağır çalışıyor, hiçbir şey yüklenmiyor, bazı uygulamaları hiç yükleyemiyorum. samsung'a geçeceğim çünkü iphone'lar çok pahalı. oyun vs oynamam. temel programlar önemli; fb. insta, whatsapp vs., kamerası önemli fotoğraf çekmek için, bir de çok büyük olmaması lazım. iphone 4 malumunuz minik bir telefon. bir araya küçülüyordu telefonlar, şimdi yine büyüyor.

spesifik sorum şu: samsung s serisi mi daha iyi a serisi mi daha iyi. j serisi varmış ama hiç duymamıştım. bunların kabaca karşılaştırılması nasıldır? yani biri oyunda iyi birinin şarjı çok uzun gidiyor vs. gibi bir karşılaştırma yapılabilir mi hiç bilmiyorum.

s-a üzerinden önerilerinize nedenleriyle birlikte talibim.
(22) 

elma yemek neden günah değil

Sour #1320017 
şimdi elma yerken aklıma geldi. yasaklı meyve değil mi sonuçta, neden kültürel açıdan böyle bir şey gelişmemiş hayret. bugün bu konu hakkında düşüneceğim.
(2) 

şişman bir kızın söylediği popüler yabancı bir şarkı

Sour #1318271 
klibini görmüştüm geçtiğimiz yaz, bir anda aklıma geldi. klipte şişman bir kız var. şarkının sözleri de sanki "kendimle barışığım" minvalindeydi. popüler bir şarkı.
(2) 

güncel makale bulma sitesi

Sour #1312399 
yeni (ingilizce) makaleleri bulabileceğim bir site(ler) var mı?
(8) 

limbik sistem falan filan

Sour #1312158 
hani haz bölgesi limbik sistem ya. mesela insan yemek yerken, cinsel ilişkiye girerken haz duyduğu için beyindeki bu bölge hareketleniyor. tam tersi olduğunda bir insan iğrendiğinde, hoşlanmadığı bir şey yaptığında ya da sıkıldığında falan hangi bölge hareketleniyor. yani bundan ne sorumlu?
(3) 

saçına kahve süren var mı

Sour #1304591 
kafein içeren şampuanlar var. aslında bunu bir arkadaşıma doktor önermiş. kendisi şu an tedavi de görüyor. kafeinin kendisi zaten bir uyaran olduğundan saç köklerini uyarıyormuş. internetten biraz baktım ve sürenlerin olduğunu gördüm. var mı?
(3) 

gözlük takanlar bakabilir mi? çerçeve sorusu

Sour #1304195 
100 tl civarı çerçeve arıyorum. marka model önerebilecek olan var mı? şu wayfarer'lara benzeyenlerden olursa süper olur. siz ne kullanıyorsunuz?

mobil görünümden çık